Ierland keurt opnieuw boycot-Israël wet goed die handel met bedrijven in Judea & Samaria verbiedt

Plaatje hierboven: Pro-Hamas demonstranten betogen aan het Ierse parlement in Dublin tijdens een manifestatie gericht tegen het Israëlische recht op zelfverdediging tegen Palestijnse terreur vanuit Gaza, ten tijde van Operation Cast Lead in januari 2009 [beeldbron: William Murphy/Flickr]

Het lagerhuis van het Ierse parlement keurde op donderdag 24 januari een wetsvoorstel goed dat de invoer of verkoop van goederen uit alle ‘bezette gebieden’ zou verbieden, temidden de discussies van parlementsleden over Oost-Jeruzalem, de Golanhoogvlakte en de Westelijke Jordaanoever.

Sommige Ierse parlementsleden stelden voor dat het passeren van de wetgeving ertoe zou leiden dat Israël zijn ambassade in Dublin zou sluiten en ook van invloed zou kunnen zijn op de Iers-Amerikaanse relaties. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de wetgeving ‘een uiting van pure vijandigheid’.

De Ierse Dail (Kamer van Volksvertegenwoordigers) slaagde de maatregel goed te keuren met een stemming van 78 tegen 45 en drie onthoudingen. Het is de tweede van een vijffasig proces, volgens rapporten. De maatregel van de conservatieve Fianna Fáil – de Republikeinse partij – zou “de import en verkoop van goederen, diensten en natuurlijke hulpbronnen afkomstig uit illegale nederzettingen in bezette gebieden” illegaalmaken. Sinn Fein, een linkse partij, steunde de rekening.

De woordvoerder van Fianna Fáil, Niall Collins vertelde de Irish Independent vóór de stemming dat zijn partij “steeds meer bezorgd is over de acties van Israël en de aanhoudende en flagrante minachting voor het internationaal recht.” Hij zei dat het wetsvoorstel de handel in Israëlische goederen niet zou schaden, alleen goederen geproduceerd in de nederzettingen. Het hogerhuis van het Ierse parlement, de Seanad, nam in juli met 25 tegen 20 stemmen de zogenaamde Bezette Gebieden Wet aan, waarbij 14 senatoren zich onthielden.

Israëlische reactie
Een woedend Israël zei dat het de ambassadeur van Dublin oproept voor een berisping van vrijdag, en de stemming een ‘schande’ noemt. “Israël is woedend over de wetgeving ertegen in de Dail die indicatief is voor hypocrisie en antisemitisme,” aldus het kantoor van premier Benjamin Netanyahu, die ook als minister van Buitenlandse Zaken fungeert, in een verklaring.

Eerder noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken de stemming “een uiting van pure vijandigheid vanwege de initiatiefnemers”, en drong aan op veroordeling. “Dit is een duidelijke uitdrukking van obsessieve discriminatie die met afschuw moet worden verworpen”, zei het ministerie in een verklaring.

Terwijl het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn woede ventileerde over de wet toen deze door Seanad kwam, leken Israëlische ambtenaren in privé onverstoorbaar en schatten dat de regering in Dublin uiteindelijk zal voorkomen dat de wetgeving van kracht wordt, zelfs als het nodig is door deze technisch te blokkeren. De regering heeft gezegd dat zij tegen de wet is omdat het verbod van goederen het exclusieve recht van de Europese Unie is.

Plaatje boven en onder: Veel Ierse unionisten identificeren zich met Israël als een geïsoleerde gemeenschap, omringd door vijandige troepen en gebrek aan internationale steun. Hun pro-Israëlische gevoelens zijn ook een reactie op de Ierse Republikeinse steun voor de Palestijnse zaak. In de jaren tachtig beeldde een muurschildering in een nationalistische wijk van Belfast gewapende IRA’s (IRA) en PLO-leden af ​​onder het motto: ‘IRA-PLO one struggle.’ In reactie op de Tweede Intifada wapperden in de noordelijke protestantse gebieden de Israëlische vlag en in de katholieke gebieden wapperden de Palestijnse nationale kleuren [beeldbron: Liberation]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Expresses ‘Disgust’ After ‘Occupied Territories’ Boycott Bill Wins Crucial Vote in Irish Parliament” van 24 januari 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelIsrael summons Irish envoy as bill criminalizing settlement trade advances” van 25 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIreland advances bill on banning exports from ‘occupied territories’” van 24 januari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

5 gedachtes over “Ierland keurt opnieuw boycot-Israël wet goed die handel met bedrijven in Judea & Samaria verbiedt

 1. Ierland nog een katholiek land noemen is een brug te ver, abortus is er heel in en de jongeren zijn linkser geworden, maar Jodenhaat zit bij de ouderen er nog ingebakken!

  Like

 2. Die mental midgets op dat eilandje toch ! die door hun zo geliefde palestijntjes hebben hier het meeste last van ! ; de enige productie is land en tuinbouw waar veel arabieren werken : deze verliezen dus hun baan ! voor Israel maakt het geen verschil want die hebben door de EU boycott aan Rusland een zeer goede klant ! de enige manier waarop die ierse dwergen controleren kunnen waar goederen vandaan komen is door terplaatse te kijken ; alle goed uit Israel krijgt als certificaat van oorsprong Israel ! dus gewoon een anti-semitiese maatregel

  Like

 3. Heb er een hard hoofd in. In ieder geval gooien ze hun eigen glazen in als ze niet met de tijd meegaan en niet zich niet realistischer gaan opstellen. Eerst maar de Brexit afwachten. Wellicht kunnen ze nu op eigen benen staan.

  Like

 4. Ierland, fanatiek Katholiek, bewust conservatief & obsessief Jodenhatend.

  Brexit word hun medicijn.

  Like

 5. Beeldvorming. Die Ieren zijn ook nogal eens erg eigenwijs en heel erg nationalistisch, zelfs als ze jaren in het buitenland wonen of emigreren. Ik merkte dat zelf een paar keer bij gelegenheid bij Ieren die hun vaderland al jarenlang niet meer gezien hadden. Af en toe is het gewoon belachelijk want dan gaan ze gewoon met mensen om waarop ze afgeven (meestal Britten) en zijn ze ook niet onbeleefd tegen Israëli’s c.q. joden (uitzonderingen bevestigen de regel).
  Op wereldschaal zijn het maar het V.K. en Ierland maar twee eilandjes net naast elkaar. De Ieren zouden toch eens eerst naar zichzelf moeten kijken. Paar honderd jaar bonje, de grootste armoede, een enorme emigratie er bovenop met een enorme steun van de EU, maar de heren en dames daar weten nu precies hoe het zit.
  Hieruit valt wel af te leiden hoe onze democratieën nog in de kinderschoenen staan. Ben overigens een democraat in hart en nieren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.