Duitse rechtse partij AfD niet welkom op Holocaust herdenking in KZ Buchenwald

Plaatje hierboven: Inkompoort van het Konzentrationslager Buchenwald met de beruchte slogan ‘Jedem Das Seine‘ (ieder voor zich). Tussen juli 1937 en 11 april 1945 stierven en naar schatting 56.545 Joden, politieke gevangenen en krijgsgevangenen in het kamp tot het door Amerikaanse soldaten werd bevrijd [beeldbron: AFP]

Het gedenkteken in het ex-nazi-concentratiekamp Buchenwald heeft leden van de extreemrechtse partij Alternative for Germany (AfD) de toegang geweigerd om Holocaustherdenkingen bij te wonen.

Het herinneringscomité zei dat AfD-leden niet welkom zijn totdat ze “op een geloofwaardige manier afstand nemen van de antidemocratische, anti-mensenrechten en historische revisionistische posities van hun partij.

Het dpa-persagentschap berichtte op vrijdag dat AfD-co-leider Joerg Meuthen het herinneringscomité beschuldigde van het spelen van politieke spelletjes en zei “het is zeer schokkend om een ​​dergelijk belangrijk proces te gebruiken als noodzakelijke herdenking van de barbaarse gruweldaden van de Holocaust … voor de hedendaagse politieke strijd.”

Het Buchenwald Comité heeft eerder individuele AfD-leden geweerd voor het bijwonen van ceremonies. Meer dan een dozijn parlementsleden van de AfD verlieten op woensdag het Beierse parlement tijdens een eerbetoon aan slachtoffers van de Holocaust nadat een Joodse leider het Alternative für Deutschland beschuldigde van het minimaliseren van de misdaden van de nazi’s.

Plaatje hierboven: De Duitse conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD), de grootste oppositiepartij van het land, kant zich tegen multiculturalisme, Islam en het immigratiebeleid van Bondskanselier Angela Merkel [beeldbron: Patrik Stollarz/AFP]

De AfD parlementsleden stonden op en liepen weg nadat de overlevende van de holocaust, Charlotte Knobloch, het voormalige hoofd van de Duitse Jodenraad, de partij bij naam riep: “Dit zogenaamde Alternative für Deutschland baseert zijn politiek op haat en marginalisering.”

Voorafgaand aan de viering van de Internationale Holocaustherdenkingsdag op zondag, zei Knobloch dat Alternative for Germany “de misdaden van de nazi’s gebagatelliseerd heeft en nauwe banden heeft met extreem-rechts.”

Parlementsleden van andere partijen stonden op en gaven haar een staande ovatie. De AfD, zoals bekend onder de Duitse initialen, ging vorig jaar voor het eerst het Beierse parlement binnen en zit momenteel op de oppositiebanken met 22 van de 205 zetels.

Katrin Ebner-Steiner, hoofd van de deelstaatparlementaire delegatie van de partij in Beieren, zei in een verklaring aan The Associated Press dat het verlaten van het parlement een “passend antwoord” was. “Het schandaal is dat de president van de Grotere Munchens Joodse Gemeenschap, als gast van het staatsparlement, misbruik maakte van een herdenking voor de slachtoffers van de nazi’s om de complete AfD en zijn democratisch gekozen vertegenwoordigers te beschimpen met de ergste algemene insinuaties,” zei Ebner-Steiner.

AfD werd derde in de nationale verkiezingen van 2017 nadat de partij een sterke campagne had gevoerd tegen immigratie. Het is nu Duitslands grootste oppositiepartij op nationaal niveau. Maar zijn naar rechts gerichte drift heeft sommige prominente leden door de jaren heen ertoe aangezet de partij te verlaten. Vorige week zei het nationale inlichtingenbureau van het land dat het het alternatief voor Duitsland onder verhoogde observatie plaatste, omdat het bang was voor zijn geflirt met het extremisme.

In 2017 heeft de Buchenwald stichting de fractieleider van de AfD Björn Höcke uit de ceremonie geweerd van 27 januari, nadat hij verwees naar het Holocaustmonument in Berlijn als een ‘monument van schande’ en opriep tot meer aandacht voor de Duitse slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog in plaats van groepen vervolgd door de nazi’s.

Plaatje hierboven: Mensen rouwen bij gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag in het voormalige nazi-concentratiekamp Buchenwald, 26 januari 2018 [beeldbron: AP/Jens Meyer]


Bronnen:

♦ naar een artikelBuchenwald memorial bans German far-right AfD from Holocaust ceremony – AfD not welcome until they ‘credibly distance themselves from the anti-democratic, anti-human rights, and historical revisionist positions’ of their party” van 25 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Polina Garaev “Buchenwald concentration camp bars AfD politicians from attending memorial services” van 26 januari 2019 op de site van i24News

♦ naar een artikel van Pierre Durand “Histoire du camp de Buchenwald: ‘O Buchenwald, ich kann dich nicht vergessen…’” van 24 juli 2016 op de site van l’Association Française Buchenwald-Dora et Kommandos

♦ naar een artikel op deze blogDuits-Joodse leider ‘bedreigd’ na kritiek op conservatieve anti-Islampartij AfD” van 25 januari 2019

Een gedachte over “Duitse rechtse partij AfD niet welkom op Holocaust herdenking in KZ Buchenwald

  1. Die Linke (opvolger van de PDS en de SED) zou er ook niet bij mogen zijn, omdat zowel Sovjet-communisten als de SED na 1945 ook Buchenwald gebruikte als concentratiekamp

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.