Belgische Joden beroepen zich in rechtbank op religieuze vrijheid over verbod Joodse rituele slacht

Op donderdag 24 januari ’19 we’rd een hoorzitting gehouden bij het Grondwettelijk Hof van België in een rechtszaak waarin het recente verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren in twee regio’s van de West-Europese natie ter discussie werden gesteld. Eén shechita-verbod werd eerder deze maand in Vlaanderen geïmplementeerd en een andere zou in het najaar in Wallonië van kracht worden.

Rechtszaken tegen het verbod zijn ingediend door de Belgische Federatie van Joodse Organisaties (CCOJB), in samenwerking met de denktank The Lawfare Project en de Coördinerende Raad van Islamitische Instituten in België. De aanklagers stellen dat het verbod een schending vormt van de religieuze vrijheden die worden gewaarborgd door het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie.

Yohan Benizri van de CCOJB verklaarde: “We zullen blijven vechten voor onze religieuze vrijheid met behulp van alle juridische middelen waarover we beschikken. België is ons thuis, maar de boodschap van het verbod op koosjer slachten is dat we niet welkom zijn in ons eigen land. Dat zou niet alleen voor Joden of moslims een zorg moeten zijn, maar ook voor iedereen die waarde hecht aan het leven in democratische samenlevingen waarin de rechten en vrijheden van minderheden worden gewaarborgd.”

De voorzitter van de CCOJB, Yohan Benizri, werd op een vergadering van het uitvoerend comité van de EJC die op 21 november 2018 in Wenen werd gehouden, benoemd tot vicepresident van het EJC. Die vergadering werd gehouden in de marge van de conferentieBeyond Anti-Semitism and anti-Zionism – Securing Jewish life in Europe“, georganiseerd door de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz.

Brooke Goldstein – de uitvoerend directeur van The Lawfare Project – zei: “De Belgische Joden hebben hun strijd tegen deze aanslag op hun religieuze vrijheid niet opgegeven en wij ook niet. We blijven hoopvol dat de Belgische rechtbanken het zullen erkennen voor wat het is – discriminatie en vijandigheid jegens minderheidsgemeenschappen – en dienovereenkomstig handelen.”

Vorige maand, rabbi Pinchas Goldschmidt – de voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen – uitte zijn verontrusting over het shechita-verbod en noemde hen een “belediging van de Europese waarden die we allemaal zo dierbaar zijn”.

N-VA verbiedt Joodse slacht
Het verbod werd ingevoerd door minister voor Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts voor de Nieuwe-Vlaamse Alliantie partij (N-VA) en is in strijd met oude Joodse tradities en waarden. De kosjere slacht (shechita) is per 1 januari 2019 verboden in Vlaanderen, terwijl soortgelijke beperkingen ook zullen gelden in het Franstalige gebied van Wallonië vanaf september 2019.

Opmerkelijk feit is dat voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich enkele dagen geleden is toegetreden de N-VA, en als 5de prijkt op de N-VA lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers, exact diezelfde partij die het verbod op kosjere slacht heeft ingevoerd. Freilich hoopt dat hij het verbod op onverdoofd slachten binnen de N-VA alsnog weer ongedaan te kunnen maken.

Freilich zei hierover tegen JTA: “Dat was inderdaad een van de redenen waarom ik besloot de sprong te wagen en de politiek in te gaan. Zowel het Joodse als het islamitische geloof vereist dat dieren bij bewustzijn zijn wanneer ze worden gedood voor vlees. Door het verbod zijn verschillende slachthuizen failliet gegaan.”

N-VA en het Joods monument
Overigens is het niet de eerste aanvaring van de Antwerpse Joodse gemeenschap met de N-VA. In april 2017 ontstond grote ophef bij de Joodse gemeenschap over de plannen van het gemeentebestuur om het Joodse Holocaust monument onaangekondigd en eenzijdig te verhuizen naar een andere plek aan de Louiza-Marialei te Antwerpen.

“We hebben met verbijstering de verhuisplannen vernomen”, stelt het Forum der Joodse organisaties. De koepelvereniging is naar eigen zeggen niet zelf over de verhuizing ingelicht, maar las erover in Gazet van Antwerpen. “Ons contact met het schepencollege was tot nog toe altijd goed. We begrijpen niet dat wij, de initiatiefnemers, niet op de hoogte zijn gebracht.”

Burgemeester Bart De Wever (plaatje hierboven), de voorzitter en kamerlid voor de N-VA, begreep er niks van. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever was duidelijk verrast over de reactie van het Forum en zegt die te betreuren. Kabinetschef Philippe Beirnaerts, van N-VA burgemeester De Wever, zei pas te zullen handelen eens er consensus is over wat er nu het best gebeurt.

“We hopen, tijdens een overleg na de paasvakantie, een en ander uit te klaren”, zei N-VA’r Beirnaerts. “Het lijkt ons weinig zinvol om een herdenkingsplan uit te tekenen waarin de Joodse gemeenschap zich niet kan vinden.” Sinds het pijnlijke incident hebben we niks meer vernomen en lijken de plannen voor de verhuis van het monument weer opgeborgen in de diepvries. Dat denken we toch …


Bronnen:

♦ naar een artikelBelgian Jews, Muslims Cite Religious Freedom in Challenging Shechita Bans in Court” van 25 januari 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelBart De Wever reageert over geplande verhuis herdenkingsmonument” van 5 april 2017 op de site van Joods Actueel

2 gedachtes over “Belgische Joden beroepen zich in rechtbank op religieuze vrijheid over verbod Joodse rituele slacht

  1. Bart De Wever (l.) samen met Jean-Marie Le Pen (r.) van het Front National. Een plaatje uit 2005 dat De Wever niet graag terugziet. Helaas voor hem, maar het stond wel in de krant.

    En ook in kleur op het internet:

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.