Vandalen verbrijzelen aan universiteit van Thessaloniki memoriaal voor Joodse begraafplaats

Plaatje hierboven: Het Holocaust monument aan de universiteit van Thessaloniki ter herdenking van de Joodse begraafplaats die daar bestond werd op 9 november 2014 onthuld, op de 76ste verjaardag van de Reichskristallnacht van ‎9–10 november 1938 [beeldbron: Iosif Vaena]

Een universiteit in Thessaloniki, de op één na grootste stad van Griekenland, berichtte op vrijdag 25 januari 2019 dat onbekende vandalen een campusmonument hebben ingeslagen dat de locatie markeert van een voormalige Joodse begraafplaats.

Het vandalisme op de campus in Noord-Griekenland vond plaats met de jaarlijkse viering van de Internationale Holocaustherdenking die op zondag plaatsvindt. De universiteit van Thessaloniki heeft een verklaring afgelegd waarin de aanzienlijke schade aan het marmeren monument gedurende de nacht wordt veroordeeld.

Het verbrijzelde monument op 25 januari 2019

Jeruzalem van de Balkan
De eerste Joden zouden in 513 vóór Christus in de regio zijn aangekomen, lang voor de oprichting van Thessaloniki in 315 voor Christus. door koning Cassander van Macedonië, die het naar zijn vrouw Thessalonike noemde, een halfzus van Alexander de Grote. De apostel Paulus zou prediken in de synagoge van die vroege gehelleniseerde joden, genaamd Romaniotes. De aanwezigheid van de Joodse gemeenschap bleef ononderbroken gedurende de Romeinse en Byzantijnse tijdperken, maar nam een ​​dramatische wending in 1492.

In 1492 ontvluchtten ca. 20.000 Sefardische Joden de Spaanse Inquisitie. Zij vonden een toevluchtsoord in Thessaloniki, waar ze de oude Joodse gemeenschap absorbeerde die tot dan toe bestond uit inheemse Joden, genaamd Romaniotes en Joden die uit hun huizen waren verdreven in het Westen en Centraal Europa.

Dat was hoe een van de grootste joden gemeenschappen in het oosten werden gesticht. Hun gemeenschap bloeide gedurende vier eeuwen, waardoor Thessaloniki de bijnaam ‘Moeder van Israël‘ en ‘Jeruzalem van de Balkan‘ kreeg. Een gemeenschap waarvan de rode draad van het leven werd gewelddadig gesneden tijdens de Duitse bezetting van Thessaloniki en de Holocaust.

December 1942
Samen met de 50.000 Joden uit Thessaloniki die werden uitgeroeid in de crematoria van Auschwitz – Birkenau, wilden de nazi’s elk spoor van Joodse aanwezigheid in de stad uitwissen. Daartoe werd door de nazi’s besloten om de Joodse begraafplaats te vernietigen die begon in december 1942: een plaats van heilige herinneringen met meer dan 300.000 graven die zich uitstrekten vanuit Egnatia Str naar 40 Ekklisies en inclusief de oprit van de huidige campus van de Aristoteles Universiteit.

Aldus werd veel later Aristoteles universiteit van Thessaloniki gebouwd op de oude Joodse begraafplaats die in december 1942 was vernietigd door de nazi’s. De graven werden verbrijzeld en de botten van de Joden van Thessaloniki werden verspreid, terwijl de Joden van Thessaloniki zich in getto’s bevonden in afwachting van deportatie. De grote Joodse gemeenschap in Thessaloniki werd bijna volledig uitgeroeid door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 95 procent van de Joden van Thessaloniki werd tijdens de Holocaust vermoord.

De gemeenschap telt nu minder dan 1.000 leden en drie synagogen. Velen van hen vinden dat de fysieke uitroeiing van Salonican-Joden in de Holocaust werd gevolgd door een ander soort vernietiging: het geleidelijke opleggen van bijna totale vergetelheid over de geschiedenis, invloed en prestaties van het Jodendom in de stad.

Het duurde 72 jaar voor de stad om de verantwoordelijkheid op zich te nemen en hulde te brengen aan de nagedachtenis van de Joodse necropolis met de oprichting van dit monument in 2014. Vandaag de dag, de herinnering aan de Joden van Thessaloniki, samen met de geschiedenis en de cultuur van de stad, worden opnieuw getroffen door de predikers van de haat die blijkbaar vinden dat minder dan 1000 Joden in de stad er nog altijd 1000 teveel zijn.

Volgens een enquête die de Anti-Defamation League in mei 2014 uitbracht, is Griekenland het meest antisemitische land van Europa, met 69 procent antisemitische opvattingen. Dat is de reden waarom het Joods Museum van Thessaloniki misschien het zeldzame exemplaar is van een culturele instelling in Griekenland met een politie-schildwacht buiten zijn gebouwen. Het museum dankt zijn bescherming in ambassadestijl aan het feit dat het wordt beschouwd als een potentieel doelwit voor anti-Israëlische en anti-Joodse demonstranten.

Plaatje hierboven: Op 10 juli 2018, ontwijdden vandalen met verf het Joods Monument op de campus van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, in het Observatorium Park. Dat gebeurde reeds de tweede keer in twee weken tijd. In feite werd het monument reeds kort na de inhuldiging belaagd. Al in december 2014 werd er op de grafstenen met zwarte verf ‘Free Palestine‘ en ‘Fuck Jews’ op geklad. en op 27 november 2016 werd de menorah zwaar beschadigd. [beeldbron: Ekathimerini]

Plaatje boven en onder: Thessaloniki, 9 november 2014. Plechtige inhuldiging van het monument aan de Aristoteles Universiteit van de stad. [beeldbron: Haaretz]

Ook de burgemeester van Thessaloniki, Yiannis Boutaris, was op de inhuldiging aanwezig en sprak de genodigden als volgt toe:

Eindelijk kan Thessaloniki openlijk zeggen dat het zich schaamt: voor de Thessalonikers die collaboreerden met de veroveraars; voor de [Griekse] buren [van Joden] die eigendommen in beslag namen en diegenen verraadden die probeerden te ontsnappen; en vooral voor de toenmalige stadsautoriteiten, die zonder aarzeling instemden om de gemeentewerkers toe te staan ​​500 jaar geheugen te vernietigen en de grootste Joodse begraafplaats in Europa tot een plaats van vermorzelde botten en schedels te maken.


Bronnen:

♦ naar een artikelVandals smash Thessaloniki university’s memorial to Jewish cemetery – University in northern Greece was built on site of graveyard destroyed during Nazi occupation” van 25 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Giorgos Christides “Thessaloniki Strives to Revive Its Jewish Past, but Encounters a New Form of anti-Semitism – More than 95 percent of Thessaloniki’s Jews were murdered during the Holocaust. Today, the Greek city’s mayor is taking pains to restore a Jewish history that had also been eradicated” van 16 november 2014 op de site van Haaretz

Een gedachte over “Vandalen verbrijzelen aan universiteit van Thessaloniki memoriaal voor Joodse begraafplaats

  1. “Free Palestine”

    Jammer voor deze losers, maar het zal bij de leuzen blijven

    Daar kan geen verbrijzeld of beklad Joods herdenkingsmonument, anti Israel demo of haatcampagne bij helpen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.