Qatari gezant vertelt Hamas dat Israël voorbereid is op oorlog in Gaza

Plaatje hierboven: Qatari-official Mohammed al-Emadi (links) samen met Hamasleider Ismail Haniyeh in 2015 [beeldbron: Ashraf Amra/APA]

Mohammad al-Emadi, Qatars aanspreekpunt voor Gaza, heeft vanuit Israël een boodschap aan Hamas overgebracht dat het voorbereid is op oorlog, mocht Hamas er een uitlokken. De gezant wees naar de positionering twee nieuwe Iron Dome-batterijen van de IDF, een op de grens van Gaza, de andere in de metropoolstad Tel Aviv, berichtte de Libanese krant Al-Akhbar uit Beiroet op vrijdag.

Blijkbaar heeft Israël een regelverandering aangekondigd in de verdeling van de $ 15 miljoen die maandelijks door Qatar wordt geschonken om de humane crisis in de Gazastrook te verlichten. Oorspronkelijk werd $ 10 miljoen betaald in salarissen aan overheidsmedewerkers, en de resterende $ 5 miljoen ging in $ 100 rekeningen naar 50 duizend behoeftige inwoners van Gaza. Nu eist Israël dat de $ 5 miljoen wordt uitgedeeld in de vorm van ‘logistieke bijstand’, wat betekent als basisvoedsel.

Hamas kondigde de weigering aan om de Qatari-beurs onder deze nieuwe regel te ontvangen, en eiste ook dat Qatar de maandelijkse subsidie ​​voor $ 22 miljoen zou verhogen om de elektriciteitscentrale in Gaza te ondersteunen. Hamas vertelde al-Emadi dat het klaar is voor alle mogelijke gebeurtenissen met Israël en suggereerde dat de voortdurende onverzettelijkheid onvermijdelijk zou leiden tot een militaire confrontatie die de politieke toekomst van Netanyahu negatief zou beïnvloeden.

Dit is duidelijk een slechte lezing van de politieke kaart van Israël – er is weinig twijfel over dat een Israëlisch bombarderen van de Gazastrook een paar zetels zou toevoegen aan de Likud-partij. In deze context, van de vijf campagnevideo’s die deze week werden uitgebracht door de nieuwe rivaal voor premierschap, voormalig stafchef van de IDF, Benny Gantz.

Twee waren gewijd aan het hoge aantal dode terroristen die door de IDF onder zijn bevel in de zomer van 2014 werden opgeblazen, met achtergrondbeelden van dezelfde opgeblazen terroristen. Een effect op Bibi’s campagne? Ja, het zou hem een wind in de rug geven met de kracht van een ​​moesson.

Hamas bracht ook een dreigende boodschap over aan de Israëliërs dat zij een onmiddellijke reactie op een aanval plant, en dat genoemde antwoord harder zou zijn dan de 400-raketten-nacht van twee maanden geleden, nadat in november ’18 een spionageteam van de IDF werd ontdekt aan de zijde van Gaza.

Likud Minister van Regionale Samenwerking Tzachi Hanegbi vertelde vrijdag aan Kan, Israels Openbare Omroep, dat Hamas een mug is in vergelijking met de IDF, die met ongekende kracht zou vergelden voor elk gewelddadig gedrag aan de grens en tegen de verborgen raketlanceerinstallaties. Hanegby zei dat dezelfde regel geldt tegen de militaire aanwezigheid van Iran in Syrië.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Qatari Envoy Tells Hamas Israel Is Prepared for War in Gaza” van 25 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelNetanyahu threatens Gaza, Iran after flareups on two fronts – After IDF strikes on Iranian forces in Syria, Hamas terrorists in coastal enclave, PM tells troops Israel is ready for every scenario and any escalation” van 23 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.