Een 1500 jaar oude waterreservoir in Jeruzalem zou de nieuwste attractie kunnen worden

In 2005 kreeg de Israel Antiquities Authority bericht dat in een speeltuin in Jeruzalem het zand werd opgeslokt door de aarde. Na een eerste test door IAA-archeoloog Dr. Yuval Baruch, werd ontdekt dat de zandbak direct boven een oud waterreservoir (cisterne) was gebouwd.

Vandaag, terwijl de gemeente Jeruzalem begint met een renovatie van de Katamon-speelplaats, zijn de IAA en de gemeente in gesprek om te beslissen of het 1500 jaar oude waterreservoir kan worden omgezet in een nationale site in de trant van Ramla’s onderaardse Pool of Arches uit de islamitische periode die gebouwd werd in 789 na Chr. tijdens de regeerperiode van kalief Harun al Rashid.

In een persbericht zei Baruch van de IAA, die vandaag het hoofd is van de Israel Antiquities Authority in Jeruzalem, dat de IAA bereid is de gemeente alle hulp te bieden die nodig is om de site voor het publiek te openen.

Volgens de documentatie uit 2005 en in kaart brengen door nu gepensioneerde IAA archeoloog Dr. Uzi Dahari en ingenieur Ofer Cohen, had de cisterne ongeveer de grootte van de helft van een olympisch zwembad. De maximale capaciteit van water is 1.125.000 liter (ongeveer 300.000 gallons) en heeft een oppervlakte van ongeveer 225 vierkante meter (2.422 vierkante voet).

Tijdens duikopgravingen ontdekte het team dat de het reservoir uitstekend bewaard is gebleven. Op basis van karakteristieke kenmerken, evenals archeologische overblijfselen van een nabijgelegen opgraving – nu te vinden onder de Ramban Synagoge – dateerde archeoloog Baruch het reservoir uit het Byzantijnse tijdperk. De evenementenhal van de synagoge biedt uitzicht op de archeologie.

Twee maanden geleden werd een IAA-team gestuurd om na al die jaren de fysieke staat van het reservoir te onderscheiden en of het onveilig gevaar oplevert voor de speeltuin. De IAA benadrukte dat het reservoier op dit moment als gevaarlijk wordt beschouwd en dat het verboden is erin af te dalen.

Plaatje hierboven: Waterreservoir uit het Byzantijnse tijdperk ontdekt onder een speeltuin in de wijk Katamon in Jeruzalem, gefotografeerd in 2005 [beeldbron: Ofer Cohen/IAA]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alon Einhorn “1,500-year-old cistern in Jerusalem could become the newest attraction – The cistern, suggested to be dated from the Byzantine period, may be part of upcoming renovations” van 23 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Subterranean 1,500-year-old cistern complex found under Jerusalem playground – Antiquities Authority and municipality in talks whether to make the hidden water hole — half the size of an Olympic pool — a tourist site” van 23 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.