Andermaal duizenden relschoppers aan grens met Israël, stenen, granaten en branden

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 25 januari 2019. Palestijnse relschoppers belagen het veiligshekken dat Gaza scheidt van Israël, gooien stenen en steken autobanden in brand in de centrale Gazastrook [beeldbron: Abu Mustafa/Reuters]

De gewelddadige rellen langs de grens met Gaza gingen ook op vrijdag door, aangezien de IDF in grote aantallen werd ingezet nadat Hamas had gedreigd “onmiddellijk terug te slaan” naar een Israëlische “agressie”.

De IDF zei dat 10.000 relschoppers op een vijftal locaties langs de grensomheining samenkwamen en granaten en stenen gooiden naar IDF-soldaten en naar het hekken. Daarnaast werden twee granaten gegooid naar een legervoertuig in het noorden van Gaza. Er waren gelukkig geen verwondingen of schade aan Israëlische zijde.

Tijdens de rellen werden een aantal explosies waargenomen in de Gazastrook, waarbij een aantal Palestijnse Arabieren gewond raakte, aldus de IDF-woordvoerder. IDF-soldaten reageerden met traangas en openden af en toe het vuur volgens de rules of engagement.

Het zogeheten ‘gezondheidsministerie’ van Hamas in Gaza zei dat een relschopper werd gedood met name de 25-jarige Ehab Atallah Hussein Abed, en er raakten 44 relschoppers gewond. De grensrellen komen sinds 30 maart elke week voor, maar de rellen van vrijdag waren de eerste sinds dat Hamas de laatste overdracht van Qatari-geld aan Gaza verwierp.

Ondertussen schoten IDF-troepen in Judea en Samaria naar drie Arabieren die stenen gooiden naar Israëlische voertuigen die op Highway 60 bij het dorp Silwad, ten noorden van Ofra, reden. De drie verdachten kregen ter plaatse medische behandeling door de IDF-troepen. Een van hen stierf aan zijn verwondingen en een ander was gewond. Het incident wordt onderzocht.

Sinds maart houden Palestijnen regelmatig protesten op de grens. Israël heeft de regeerders van Gaza ervan beschuldigd de demonstraties te hebben gebruikt als dekmantel voor aanvallen op troepen en pogingen om de beveiligingsomheining te doorbreken.

Meer dan 200 Palestijnen zijn gedood en duizenden gewonden langs de grens van Gaza door Israëlische troepen gedurende deze tijd, volgens statistieken van de Verenigde Naties en de Hamas-run gezondheidsministerie van de Strip. Hamas heeft veel van de doden als zijn leden opgeëist.

Identiteiten van de dodelijke slachtoffers van de vijf belangrijkste tereurgroepen in Gaza gesneuveld tijdens de ‘Terugkeermarsen’ (30 maart 2018 – 14 januari 2019)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Thousands of Gazans riot along border fence – 10,000 rioters throw grenades and rocks at IDF soldiers. In Judea and Samaria, IDF forces eliminate rock-throwing terrorist” en een artikel van David Rosenberg “Hamas threatens Israel as IDF prepares for new clashes” van 25 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Tense day on the Gaza Border – Tanks, IDF patrols and security vehicles ensured that potential violence did not boil over” van 25 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Andermaal duizenden relschoppers aan grens met Israël, stenen, granaten en branden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.