Israël beschuldigt terreurgroep Islamitische Jihad in Gaza van de escalatie van geweld

Plaatje hierboven: Gaza, 9 oktober 2018. Abu Hamza (2de van links), een woordvoerder van de Al-Quds Brigades aka het moordeskader van de Islamitische Jihad (PIJ), houdt een toespraak tijdens een militaire parade in Gaza Stad [beeldbron: Meir]

Het Israëlische leger beschuldigde donderdag de door Iran gesteunde Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ), die nà Hamas de belangrijkste en meest actieve is in Gaza, van pogingen om de situatie in de Gazastrook te ‘destabiliseren’, omdat een onofficieel staakt-het-vuren-akkoord tussen Israël en Hamas in gevaar leek te zijn om in elkaar te vallen.

In de afgelopen weken hebben we de toenemende pogingen van de Islamitische Jihadbeweging om de veiligheidssituatie in de Gazastrook te destabiliseren gemonitord“, vertelde de woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten in een tweet. “De activiteiten van de radicaal-Islamitische Jihad-beweging riskeren … de pogingen om de civiele realiteit in de Gazastrook te verbeteren,” voegde luitenant-kolonel Avichay Adraee eraan toe.

Abu Hamza, een woordvoerder van de Al-Quds Brigades, het moordeskader van de Islamitische Jihad, zei dinsdag dat de organisatie door zal gaan met het plaatsen van de kwestie van de vrijlating van zijn gevangen terroristen bovenaan de prioriteitenlijst totdat ze uit Israëlische gevangenissen zijn vrijgelaten.

Sprekend over de verjaardag van de dubbele zelfmoordaanslag in het Beit Lid-busstation op 22 januari 1995, waarbij 22 Israëliërs (21 soldaten en een burger) werden vermoord en 69 werden gewond, zei Abu Hamza dat de Al-Quds-brigades op “het pad van ‘verzet’ zouden blijven volgen“.  Abu Hamza zei dat de Palestijnse verzetskrachten in goede vorm verkeren en tegen elke prijs verder zullen gaan.

De dubbele zelfmoordaanslag in Beit Lid werd uitgevoerd door Anwar Soukar en Salah Shaaker, die verkleed waren als Israëlische soldaten. Soukar was de eerste die zichzelf had opgeblazen aan de bushalte. Enkele minuten later, toen er reddingstroepen ter plaatse kwamen en de slachtoffers begonnen te behandelen, blies Shaaker zichzelf op om nog meer doden te veroorzaken.

Plaatje hierboven: Monument ter herinnering van de 22 Israëlische slachtoffers die vielen op 22 januari 1995 aan de HaShakaron kruising, Israël [beeldbron: Wiki commons]

Het Israëlische leger gelooft dat de schietaanvallen op zijn troepen – inclusief sluipschuttervuur ​​op een Israëlische commandant, die door een kogel in de helm werd geraakt – werden gepleegd door de Palestijnse Islamitische Jihad, de op een na grootste terreurgroep in de Gazastrook, die veel ontvangt van zijn financiering van Israels aartsvijand, Iran.

“Bewoners van Gaza, door de activiteiten van de Islamitische Jihad wordt uw veiligheid bedreigd”, schreef IDF-kolonel Adraee. “Er is geen twijfel over de loyaliteit van deze organisatie. Het enige probleem is of het erin zal slagen om jullie allemaal naar een escalatie te slepen,” voegde hij eraan toe.

Na verdere kabinetsbesprekingen en in het licht van de aanbevelingen van de hoofden van alle Israëlische veiligheidsdiensten, zei de regering donderdag dat zij de overdracht van de fondsen aan de in geld uitgedrukte Hamas, die de Gazastrook regeert, heeft goedgekeurd.

Enkele ogenblikken na de Israëlische aankondiging zei de hoge Hamas-leider Khalil al-Hayya echter dat zijn groep het Qatari-geld niet accepteerde, en beschuldigde hij Israël ervan de staakt-het-vuren-overeenkomst tussen het Egyptische leger, VN-gezant Nickolay Mladenov en Qatar te schenden door het geld in te houden naar grensgeweld.

We hebben de broer en ambassadeur [Qatari gezant Mohammed al-Emadi] gezegd dat we de derde Qatari-subsidie ​​afwijzen als reactie op het gedrag van de bezetting en zijn pogingen om zich te distantiëren van de inzichten die Egypte, de Verenigde Naties en Qatar hebben veroorzaakt,” vertelde Hayya aan verslaggevers in een persconferentie in Gaza. “We zeggen dat onze mensen en Gaza geen deel zullen uitmaken van de chantage en de interne zionistische verkiezingen,” zei hij.

Sinds maart houden Palestijnen regelmatig protesten op de grens. Israël heeft de regeerders van Gaza ervan beschuldigd de demonstraties te hebben gebruikt als dekmantel voor aanvallen op troepen en pogingen om de beveiligingsomheining te doorbreken.

Meer dan 200 Palestijnen zijn gedood en duizenden gewonden langs de grens van Gaza door Israëlische troepen gedurende deze tijd, volgens statistieken van de Verenigde Naties en de Hamas-run gezondheidsministerie van de Strip. Hamas heeft veel van de doden als zijn leden opgeëist.

Identiteiten van de dodelijke slachtoffers van de vijf belangrijkste tereurgroepen in Gaza gesneuveld tijdens de ‘Terugkeermarsen’ (30 maart 2018 – 14 januari 2019)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Islamic Jihad: We’ll continue on the path of resistance – Islamic Jihad spokesman says the organization will continue to place the issue of prisoners at the top of its list of priorities” van 23 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross en Adam Rasgon “IDF accuses Iran-backed Islamic Jihad of undermining Gaza calm as tensions rise” van 24 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël beschuldigt terreurgroep Islamitische Jihad in Gaza van de escalatie van geweld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.