Duits-Joodse leider ‘bedreigd’ na kritiek op conservatieve anti-Islampartij AfD

Plaatje hierboven: De conservatieve Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) staat voluit achter de Joodse staat, Israël en legt de schuld voor de heropleving van het antisemitisme in Duitsland bij Angela Merkel’s ongecontroleerde massieve immigratie uit moslimlanden van het M-O waar Jodenhaat wordt ingelepeld van in de wieg tot in het graf [beeldbron: AfD]

Een Joodse gemeenschapsleider in Duitsland zei donderdag dat ze ‘bijna op de minuut af’ het doelwit was van bedreigingen en haatmail, omdat ze kritiek uitte op de nationalistische AfD-partij.

Charlotte Knobloch had woensdag in een toespraak over slachtoffers van de Holocaust de partij Alternative für Deutschland een bedreiging voor de democratie genoemd, wat leidde tot ergernis bij de regionale politici van de AfD.

Knobloch zei letterlijk op de herdenking: “Diese sogenannte Alternative für Deutschland gründet ihre Politik auf Hass und Ausgrenzung und steht nicht nur für mich nicht auf dem Boden unserer demokratischen Verfassung.” Knobloch zei eerder in het Handelsblatt “Die AfD ist für jüdische Menschen nicht wählbar.”

Een dag later vertelde Knobloch aan de lokale krant de Augsburger Allgemeine dat “sinsdien heb ik grof verbaal geweld, bedreigingen en beledigingen ontvangen per e-mail en per telefoon. Het gevaar dat de partij en haar aanhangers zich kanten tegen onze liberale democratie is meer dan duidelijk geworden en dit toont meer dan ooit aan dat de democraten in ons land zich tegen hen moeten verenigen.”

Ze voegde eraan toe dat ze “had verwacht dat de AfD het Beierse deelstaatparlement zou gebruiken voor zelfpromotie – ik had gewoon geen dergelijke hoeveelheid reacties verwacht.

De 86-jarige Charlotte Knobloch leidde van 2006 tot 2010 Der Zentralrat der Juden in Deutschland (ZdJ), was van 2005 tot 2013 Vice-President van het World Jewish Congress (WJC), van 2003 tot 2010 was zij Vice-President van het European Jewish Congress (EJC) en zij zetelt tegenwoordig als voorzitter van de Israelitischen Kultusgemeinde München und Oberbayern.

De vijf jaar oude AfD, de grootste oppositiepartij van het land, is gekant tegen multiculturalisme, de islam en het immigratiebeleid van bondskanselier Angela Merkel, die het een ‘verrader’ noemt. Een van de meest radicale figuren, Björn Höcke, heeft verontwaardiging veroorzaakt met verklaringen over het Nazi-verleden van Duitsland.

In januari 2017 noemde Höcke het Berlijnse Holocaustmonument een ‘gedenkteken van schaamte’ (“Wir Deutschen sind das einzige Volk der Welt, das sich ein Denkmal der Schande in das Herz seiner Hauptstadt gepflanzt hat”) en drong aan op een ‘180-gradenverschuiving‘ in de herdenkingscultuur van het land (“Diese dämliche Bewältigungspolitik die lähmt uns heute noch. Wir brauchen nichts anderes als eine erinnerungspolitische Wende um 180 Grad. Wir brauchen keine toten Riten mehr“).

Plaatje hierboven: Dresden, 17 januari 2017. Voorzitter van de AfD in Thüringen en fractievoorzitter van de AfD, Björn Höcke, zet een schandaal op gang met een toespraak over het Holocaust-idee [beeldbron: Die Welt]


Bronnen:

♦ naar een artikelGerman Jewish leader ‘threatened’ after criticizing far-right AfD” van 24 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelAnti-Semitism in Germany: Jewish life ‘under threat’ says Charlotte Knobloch” van 29 december 2017 en een artikelGerman Council of Jews chairman condemns “immensely dangerous” PEGIDA movement” van 20 december 2014 op de site van Deutsche Welle (DW)

2 gedachtes over “Duits-Joodse leider ‘bedreigd’ na kritiek op conservatieve anti-Islampartij AfD

 1. Er zitten inderdaad een stelletje foute types in de AfD, maar niet meer of minder dan in de linkse, zogenaamde ‘goede’ partijen.

  Het punt is dat de AfD tegen de onuitputtelijke stroom Moslims & Afrikanen naar Duitsland zijn (ze zien ook het straatbeeld om zich heen)…….. én dat ze Israel steunen.

  Mevr. Knobloch had haar persoonlijke mening voor zich moeten houden en alléén over Jodenhaat in Duitsland moeten praten, komende van links, rechts & Moslims.

  Like

  1. Zo is dat. De locale Joodse gemeenschappen in Duitsland hebben nog steeds moeite om de oorzaak (of de daders) van het oplevend antisemitisme bij naam te noemen (net zoals dat overigens ook het geval is in België), met name moslim immigratie.

   Tot nog toe blijft het moeilijk om binnen de Joodse gemeenschap te spreken over islamitisch antisemitisme. Blijkbaar uit schrik om voor islamofoben te worden versleten.

   In plaats van de pijlen te richten op de AfD, die inderdaad niet helemaal kosjer is op de graat, wordt het échte gevaar voor de democratie, normen en waarden, genegeerd en of verzwegen. Het zal ze nog wel dagen.

   Like

Reacties zijn gesloten.