Hamas en Israël op zoek naar gevangenenruil voor de nationale verkiezingen

Plaatje hierboven: Luchtmachtbasis El Nof in Israël, 18 oktober 2011. Een fel vermagerde IDF-korporaal Gilad Shalit wordt na 5 ¼ jaar gevangenschap in Hamastan (Gaza) vrijgelaten in ruil voor 1.027 (!) gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars. Van links naar rechts: Toenmalig minister van Defensie Ehud Barak, premier Netanyahu, korporaal Shalit en zijn vader Noam Shalit [beeldbron: IDF]

Een woordvoerder van Hamas ontkende op zaterdagavond een rapport in de Arabische krant dat, met vermelding van niet-geïdentificeerde bronnen in de organisatie, zei dat Israël op zoek was naar een gevangenenruil in de aanloop van de nationale verkiezingen op 9 april.

“Er is geen nieuws over het gevangenenprobleeme”, vertelde aldus de Hamas woordvoerder op Channel 13 nieuws. “Israël is niet bereid om een ​​nieuwe ruil voor gevangenen uit te voeren, hoewel de kwestie van gevangenen een topprioriteit is voor Hamas.”

In het rapport dat eerder in de in Londen gevestigde Al-Araby Al-Jadeed-krant stond, werd de bron in de groep aangehaald als volgt: “De indirecte gesprekken met Israël waren vernieuwd te midden van een sterke bereidheid om vóór de verkiezingen een akkoord te bereiken, in het licht van de teruglopende steun van [premier] Benjamin Netanyahu in de peilingen.

De bronnen van Hamas zeiden dat de organisatie met Israël onderhandelde via bemiddelaars uit een niet nader genoemd Europees land (wellicht Noorwegen, Oslo), evenals tussen Egyptische en Duitse tussenpersonen die naar verluidt maandenlang aan de vermeende deal hebben gewerkt.

Hamas eist de vrijlating van Palestijnen die opnieuw gearresteerd zijn sinds ze in 2011 werden vrijgelaten als onderdeel van een deal waarin Israël 1027 terroristen ruilde voor IDF-soldaat Gilad Shalit, die werd gevangen genomen door Hamas in de Gazastrook of vijf jaar.

De terreurgroep houdt op dit moment de stoffelijke resten vast Hadar Goldin en Oron Shaul, Israëlische defensie soldaten die tijdens de zomeroorlog van 2014 tussen Israël en de terreurgroep in Gaza werden gedood. Hamas zou ook twee Israëlische burgers vasthouden die vrijwillig Gaza binnen gingen met name Avraham Mengistu en Hisham al-Sayed.

De bronnen op zaterdag zeiden dat de militaire vleugel van Hamas, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, “geen enkele informatie over de gijzelaars zal verschaffen zonder iets terug te geven, en er zullen geen onderhandelingen zijn voordat Israël degenen vrijgeeft die het opnieuw heeft gearresteerd na de Shalit deal,” volgens Ynet. Talloze rapporten in de afgelopen jaren hebben gezegd dat Israël en Hamas oprukken in de richting van een gevangenenruil, maar een deal moet nog plaatsvinden.

IDF soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Hamas, Israel seeking prisoner swap deal before national elections” van 19 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elior Levy “Hamas: Israel wants prisoner exchange deal before elections” van 19 januari 2019 en een artikelReport: Norway is promoting Israel-Hamas prisoner exchange deal” van 10 januari 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)