Voorzitter EU parlement Antonio Tajani: ‘Antisemitisme moet gestopt worden’

Plaatje hierboven: Traditionele Jodenhaat als brandstof voor tegenwoordige Israëlhaat. Israël is het doelwit, antisemitisme de drijfveer. Vooringenomendheid is een symptoon wat het zowel goed doet in de meest scherpe en verlichte geesten als in de duistere gedachten van idioten.

Antisemitisme in Europa woedt en moet worden gestopt, verklaarde Isaac Herzog, voorzitter van het Joodse Agentschap, woensdag tijdens een evenement dat de Internationale Holocaustherdenkingsdag (IHRA) markeert.

“Ik wil graag luid en duidelijk zeggen: antisemitisme in Europa is nu weer een razende crisis en moet worden gestopt”, zei Herzog. “Omdat het betrekking heeft op antisemitisme, staan ​​we de afgelopen tijd voor een van de donkerste periodes van de Joodse geschiedenis in Europa.”

Herzog zei dat hij de inspanningen van Europese functionarissen om antisemitisme te bestrijden respecteert, maar het is niet genoeg. “We moeten niet werkeloos kijken naar de harde feiten,” zei hij. “Joden zijn weer onveilig in de straten van Europa …. We hebben te maken met een pest.”

Tijdens het evenement zei Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, dat Europa de Holocaust moet blijven onthouden om de fouten uit het verleden niet te herhalen. “Europa heeft geleerd van zijn geschiedenis, een toekomst opgebouwd die gericht is op de vrijheid en de centrale plaats van het individu”, zei Tajani. “Toch is antisemitisme een voortdurend probleem. Geweld tegen Joodse gemeenschappen in Europa neemt toe.”

Niettemin zei hij: “We moeten waakzaam blijven en we mogen niet bang zijn, omdat onze waarden en onze geschiedenis sterker zijn dan haat en intolerantie.” Tajani zei dat tot zijn “diepste spijt” de Joden Europa blijven verlaten, omdat ze zich onveilig voelen. “Dit is onaanvaardbaar!” zei hij. “We moeten handelen en reageren. We moeten contact opnemen met burgers, met name jongeren. Zij zijn de toekomst van Europa.”

Tajani sprak naast Herzog, de Roemeense premier Viorica Dancila, historicus Timothy Snyder, de overlevende van de Holocaust Susan Pollack en anderen in een zaal in het Europees Parlement. Internationale herdenkingsdag voor de holocaust wordt officieel gemarkeerd op zondag 27 januari, een dag waarop het parlement gesloten is. De datum 27 januari verwijst naar de dag toen het Sovjet-Russische Rode Leger het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijdde op 27 januari 1945.

Het evenement werd gezamenlijk georganiseerd door het Europees Joods Congres en de werkgroep van het Europees Parlement over antisemitisme, en werd bijgewoond door ministers, leden van het Europees Parlement, overlevenden van de holocaust, diplomaten, verslaggevers en andere gasten.

De voorzitter van het Europees Joods Congres Moshe Kantor kon wegens ziekte niet aanwezig zijn bij het evenement, maar zijn speech werd voorgelezen door Raya Kalenova, de Executive Vice President van het EJC. “Tegenwoordig worden veel van de zaden die eerder zijn geplant opnieuw geplant,” zei Kalenova, in de naam van Kantor. “De massa’s kijken weer naar gevaarlijk populisme …. Joden worden opnieuw tot zondebok gemaakt en opnieuw slachtoffer. De oude demonen van antisemitisme zijn nooit vertrokken. Ze worden alleen vandaag vergezeld door nieuwe manifestaties.”

De toespraak van Kantor riep het publiek op om actie te ondernemen. “We moeten deze gelegenheid aangrijpen om ons voor te bereiden op de komende strijd tegen het extremisme dat ons continent opnieuw besmet,” schreef hij. “We moeten samenwerken, verenigd, om de steun voor een sterk Europees politiek centrum opnieuw op te bouwen. Europa moet nooit weer tot het uiterste gaan.”

Dancila, de premier van Roemenië – die momenteel het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt – sprak over de stappen die haar land heeft genomen om antisemitisme en ontkenning van de Holocaust uit te roeien. “Voorkomen dat deze tragedie helemaal opnieuw gebeurt, zou een grote zorg voor de hele internationale gemeenschap moeten zijn,” zei ze.

“We zijn helaas getuige van een verontrustende toename van antisemitisme in heel Europa en de wereld. Aanslagen tegen plaatsen van aanbidding en tegen de leden van deze gemeenschap vormen een fenomeen waar we tegen moeten vechten door onmiddellijke en effectieve acties te ondernemen,” voegde ze eraan toe. ‘Alleen door educatie en herdenking kunnen we vechten tegen pogingen om de Holocaust te ontkennen, evenals pogingen om aan te zetten tot antisemitisme, xenofobie en intolerantie.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amy Spiro “European parliament president: antisemitism must be stopped” van 23 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Voorzitter EU parlement Antonio Tajani: ‘Antisemitisme moet gestopt worden’

Reacties zijn gesloten.