Israël over Freilich naar de N-VA: Joods-Orthodoxe journalist wil verbod op kosjere slacht terugdraaien

Het kan voor sommigen interessant zijn om te lezen wat de Israëlische pers schrijft over het nieuws dat voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich toetreedt tot de N-VA en opkomt op de lijst voor de Kamer in het Federale parlement van België.

Opmerkelijk feit is dat de Israëlische pers een andere reden opgeeft dan de Belgische pers voor de overstap van Freilich’s naar de politiek en spreekt over een poging om het verbod op de kosjere slacht ongedaan te maken. Dat verbod werd ingevoerd door minister Ben Weyts van de N-VA, diezelfde partij waar Freilich nu voor opkomt. Freilich begeeft zich als een Don Quichote letterlijk in het hol van de leeuw. 

De oud-hoofdredacteur van de grootste Joodse krant in België heeft aangekondigd af te treden en naar het parlement te rennen, deels in een poging om recente verbod in het land af te schaffen bij het slachten van bewuste dieren voor vlees.

Michael Freilich, 38, die het in Antwerpen gevestigde Joods Actueel maandelijks heeft uitgegeven gedurende 12 jaar, zei voorafgaand aan zijn aankondiging op maandag dat hij toetrad tot de centrumrechtse partij van de Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA), de grootste in het federale parlement. De partij heeft Freilich op de vijfde plaats op de kieslijst geplaatst voor de regionale verkiezingen van 26 mei, met een redelijke kans voor Freilich om pârlementslid te worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Een overwinning zou hem de eerste Orthodoxe Jood maken om daar te zetelen.

Verwijzend naar het verbod, dat op 1 januari in zijn Vlaamse Gewest van kracht werd, zei Freilich tegen JTA: “Dat was inderdaad een van de redenen waarom ik besloot de sprong te wagen” en de politiek in te gaan. Zowel het Joodse als het islamitische geloof vereist dat dieren bij bewustzijn zijn wanneer ze worden gedood voor vlees. Door het verbod zijn verschillende slachthuizen failliet gegaan. Het identieke verbod van het Belgisch Waals Gewest zal later dit jaar van kracht worden.

Een van de redenen waarom het verbod is aangenomen, zei Freilich, was omdat “een juiste follow-up door de Joodse gemeenschap van het wetgevingsproces slecht werd beheerd.” Hij zei na het volgen van de procedure “vanuit de zetel van de macht veel minder verrassingen betekent en meer mogelijkheden om in te grijpen vooraleer het te laat is”.

Het verbod werd ingevoerd door minister voor  Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en is in strijd met oude Joodse tradities en waarden. De kosjere slacht (shechita) is per 1 januari 2019 verboden in Vlaanderen, terwijl soortgelijke beperkingen ook zullen gelden in het Franstalige gebied van Wallonië vanaf september 2019.

Kortom: Michael Freilich treedt toe tot de N-VA, exact diezelfde partij die het verbod op kosjere slacht heeft ingevoerd in de hoop het verbod binnen de N-VA ongedaan te kunnen maken? Wij wensen hem hiermee veel succes toe hoewel ik zijn kans op slagen schat op nulkommanul-nul.


Bronnen:

♦ naar een artikelHaredi journalist runs for Belgian parliament – Belgian-Jewish journalist expected to win seat in Belgian parliament with center-right party in bid to combat ban on kosher slaughter” van 23 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshisz “Jewish journalist who covered Belgium’s ritual slaughter ban enters politics to end it” van 22 januari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogFreilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, stapt in de politiek: 5de plaats Kamer voor N-VA” van 22 januari 2019 en een artikelVerbod op koosjer slachten begint in Vlaanderen en zal later dit jaar uitgebreid worden” van 2 januari 2019 en een artikelBelgisch verbod op onverdoofd slachten is regelrechte aanslag op de Joodse identiteit” van 18 september 2018 en een artikel “Rituele slacht in België onder vuur: Minister Ben Weyts bedreigt voortbestaan Joodse tradities en waarden” van 30 juni 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.