Het antisemitisme probleem in de westerse media

Adolf Hitler was een genocidale dictator die de meest verwoestende oorlog in de geschiedenis van de mensheid losliet en de Holocaust beging. Hij was ook een liefhebber van dieren en kunst die aanvankelijk sowieso de Duitse economie uit het slop haalde. Het leven is gecompliceerd.

Een versie van deze beproefde logica verscheen op 4 januari 2019 in een editoriaal van de columnist van de Los Angeles Times, Robin Abcarian, getiteld: “Kun je Louis Farrakhan bewonderen en nog steeds de zaak van vrouwen bevorderen? Misschien wel. Het leven zit vol tegenstrijdigheden“, aangevoerd als verontschuldiging voor het antisemitisme van verschillende leidsters van de Women’s March. Abcarian beklaagde zich over drie van de oprichtsters van de Woman’s March die Louis Farrakhan prezen, ondanks “zijn rampzalige staat van dienst omtrent antisemitisme, homofobie, transfobie en seksisme”.

Maar de columnist drong erop aan dat het “grotere plaatje” eist dat: “Iedereen die betrokken is bij de Woman’s March een buiging kan maken“, ongeacht welke leider zei “wat voor wie over Joodse mensen wanneer, en de verdiensten van een bekende antisemiet.” Abcarian heeft de antisemitische tendensen van verschillende oprichters van Women’s March, die onder meer uitgebreid zijn gedocumenteerd door Tablet Magazine, weggelaten en versluierd – en die veel verder gaan dan de conferentiekreet die Farrakhan prijst die Abcarian heeft benadrukt.

Zou een belangrijke Amerikaanse krant zo makkelijk en nonchalant andere vooroordelen afwijzen? Twijfelachtig. De kolom LA Times staat symbool voor een verontrustende trend: de onwil van de media om antisemitisme ernstig te nemen.

Op 13 december 2018 interviewde The New York Times de Pulitzer Prize-winnende auteur van The Color Purple, auteur Alice Walker. Walker heeft eerder antisemitisch materiaal gepromoot, zoals het gedicht ‘It’s Our (Frightful) Duty to Study the Talmud‘, dat lezers adviseerde naar de oude Joodse religieuze tekst te kijken om de oorsprong en bron van het kwaad te vinden. Walker heeft Israëliërs vaak vergeleken met nazi’s, die voldoen aan de veel gebruikte internationale holocaustherdenkingsalliantie (IHRA) werkdefinitie van antisemitisme.

In het NYT-interview heeft Walker inderdaad een boek aanbevolen van de Britse holocaustontkenner David Icke, die, zoals Tablet Magazine-journalist Yair Rosenberg heeft opgemerkt, antisemitische samenzweringstheorieën behandelt en, zoals ook sommige Woman’s March leiders zeggen, beweert dat Joden verantwoordelijk waren voor de slavenhandel.

The Times slaagde er niet in Walker’s boekaanbeveling te betwisten, noch om informatie te geven over de verontrustende opvattingen van haar of Icke. Hoewel de plaatsvervangende Washington D.C.-redacteur van The New York Times opmerkte dat het een ‘gemiste kans’ was, twitterde hij: “Ik neem het de New York Times-interviewer niet kwalijk dat hij niet heeft geweten dat Alice Walker een antisemitisch traktaat had aanbevolen. Verdorie, ik kende David Icke niet en ik schreef een boek over ranzige onverdraagzaamheid.

Het gebrek aan zelfbewustzijn is niet verrassend; zoals de Commissie voor Nauwkeurigheid in Midden-Oosten (CAMERA) heeft gedocumenteerd, publiceerde The New York Times in september 2015 een online overzicht van de grafieken die leden van het Congres over de Iran-deal hebben gestemd en of ze al dan niet Joods waren – een beroep op de antisemitische dubbele loyaliteit canard.

Journalisten voor mainstream media-organisaties behandelen niet alleen degenen die antisemitische samenzweringstheorieën promoten – ze sluiten zich ook aan bij hen. Zoals de Jewish Telegraphic Agency (JTA) opmerkte in een bericht van 15 januari 2019, twitterde Newsweek, de politieke correspondent Nina Burleigh, dat Israëlische en Joods gelieerde organisaties – samen met Israël zelf – aan ‘the third rail of American journalism‘ doen.

Beweren dat Israël en Israëlische en Joods gelieerde organisaties niet kunnen worden besproken, is niet alleen overduidelijk onjuist, het speelt ook in op de antisemitische samenzweringstheorie dat Joden buitensporige politieke invloed uitoefenen en de media beheersen. Gebruik makend van een ander antisemitisch trope – die van hebzuchtige Joden – had Burleigh in 2012 beweerd dat ‘een historische stapel geld’ bezat die Amerikaanse Joden voor Obama zou kunnen interesseren.

Wijlen de historicus Robert Wistrich noemde antisemitisme ‘de oudste haat’. Zijn huidige leveranciers [van die haat] zouden door de pers ter verantwoording moeten worden geroepen; geen microfoon worden gegeven noch witgewassen mogen worden. Het is niet ingewikkelder dan dat.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh.com ingekort artikel van Sean DurnsCamera op-ed: The Media’s antisemitism problem” van 21 januari 2019 op de site van CAMERA, Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America

2 gedachtes over “Het antisemitisme probleem in de westerse media

 1. Het Antisemitische probleem van de Westerse media is een algemeen media probleem geworden.

  De media heeft zichzelf totaal uitgehold door hun eigen haat & voorkeuren met leugens & halve waarheden te propageren i.p.v. feiten & moraal te communiceren.

  Ze zijn niet meer te vertrouwen en hun publiek heeft dit begrepen.

  Het zijn niet alleen de media….maar evenzeer de UNO, UNESCO, HRW, UNHR, NGO’s, regeringen & NGO’s die allemaal met dubbele tong spreken en Israel/Jodenhaat gebruiken om zichzelf te profileren door de Joden uit hun eigen geschiedenis & moraal te schrappen en hiervoor in de plaats de rattevanger van Palestina te volgen……de keizer zonder kleren & zonder land.

  Het zal als een boomerang terug kaatsen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.