Israëlische straaljagers treffen doelen in Noord-Gaza na nieuwe schermutselingen

Plaatje hierboven: Gaza, 6 oktober 2018. Vrouwelijke Palestijnse terroristen van de Al Quds Brigades, de moordbrigade van de Islamitische Jihad (PIJ), houden Kalashnikov-geweren vast op een oefening in Khan Younis in het zuiden van de Strook [beeldbron: Mail Online]

De Israëlische luchtmacht lanceerde dinsdagnacht luchtaanvallen tegen meerdere Hamas-doelen in de noordelijke Gazastrook, na twee grensconflicten eerder op de dag, waaronder een waarbij een Palestijnse sluipschutter een IDF-officier in zijn helm neerschoot, met lichte verwondingen als gevolg, zei het leger.

Het doelwit van de aanval zou volgens de Palestijnse media een Hamas-gebouw in het Beit Lahia-gebied in het noorden van Gaza zijn. De structuur is naar verluidt getroffen door meerdere raketten. Er waren geen directe meldingen van verwondingen. De Israel Defense Forces zeiden dat de invallen gericht waren op “een aantal terreurdoelen op een militaire basis die behoren tot de Hamas-terreurgroep in de noordelijke Gazastrook.”

IDF soldaat gewond
Het Israëlische leger zei niet wie precies de schoten afvuurde maar zei dat het Hamas verantwoordelijk hield voor het geweld langs de grens op dinsdag, omdat de terreurgroep Gaza bestuurt sinds deze in 2007 de controle over de enclave overnam door de Westbank-Palestijnse Autoriteit. “De IDF is voorbereid en klaar om actie te ondernemen tegen elke terroristische actie vanuit de Gazastrook en is vastbesloten om de burgers van de staat Israël te verdedigen”, zei het leger in een verklaring.

Hamas beschuldigde Israël ervan de situatie te laten escaleren door te zeggen dat het ‘volledig verantwoordelijk’ was voor de opleving van het geweld. “De dappere weerstand zal niet toestaan ​​dat het bloed van onze mensen wordt gebruikt als brandstof voor Israëlische verkiezingscampagnes, en het bezit de wil en middelen om het bloed en de belangen van onze grote mensen te beschermen,” zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum, verwijzend naar de Knesset-verkiezingen in april .

De luchtaanvallen kwamen op dinsdag na een aanzienlijke toename van geweld langs de grens met de Gazastrook. Eerder op de dag werden schoten afgevuurd op Israëlische troepen gestationeerd langs de veiligheidshek tegenover de noordelijke strook. Als reactie daarop vernietigde een IDF-tank een nabijgelegen observatiepost die toebehoorde aan de regerende Hamas-terreurgroep in Gaza.

Dinsdagmiddag, tijdens een kleine opstand aan de grens met Israël, opende een andere sluipschutter het vuur op een groep soldaten die langs de grens waren geplaatst, waarbij hij een commandant van de parachutistenbrigade in zijn helm werd geraakt, die lichte verwondingen veroorzaakte.

Vervolgens vuurde een IDF-tank op een observatiepost van Hamas. In dat geval echter werden drie Hamas-leden die zojuist het gebouw hadden verlaten geraakt door de ontploffing, waarbij één van hen werd gedood en de andere twee werden verwond. De gewonde IDF-officier werd voor behandeling naar het Soroka Medical Center in Beersjeba gebracht. Een snee in zijn hoofd werd verbonden en hij kon later het ziekenhuis verlaten.

Geweld? Geen geld
Naast de luchtaanvallen stopte Israël ook de overdracht van $ 15 miljoen uit Qatar aan de terreurgroep Hamas in Gaza vanwege het geweld. “Na de recente incidenten in de Gazastrook, en in overleg met veiligheidsfunctionarissen, besloot premier Benjamin Netanyahu om de overdracht van Qatari-geld naar de Gazastrook morgen niet toe te staan,” zei een Israëlische diplomatieke functionaris.

Een Hamas-functionaris zei tegen The Times of Israel dat “Netanyahu’s beslissing om de overdracht van geld te verhinderen een misdaad is die Gaza naar een explosie zal duwen.” Qatar had zich voorbereid op de overdracht van $ 15 miljoen aan uitbetalingen aan Hamas-ambtenaren in de Gazastrook.

Dit was de derde dergelijke aflevering voor de terreurgroep die werd goedgekeurd door de Israëlische regering, in wat ambtenaren zien als een overdrukventiel bedoeld om onrust te kalmeren en een mogelijke humanitaire crisis in de Strook te verlichten. De overdracht van de fondsen aan Hamas, die de vernietiging van de Joodse staat oproept, is op grote schaal impopulair in Israël. De aankondiging door de diplomatieke ambtenaar was een zeldzame erkenning van de regering dat zij de betalingen inderdaad had goedgekeurd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Israeli jets strike northern Gaza targets following border flare-ups” en een artikelIDF officer hurt by gunfire, Hamas fighter killed as Gaza border heats up” en een artikelIsrael halts transfer of Qatari funds to Gaza as border tensions spiral” van 22 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “No Qatar Cash for Gaza After Southern Border Escalation, Says Israel” van 23 januari 2019 en een artikel van David Israel “IDF Tank Attacks Hamas Post After Israeli Officer Shot by Gaza Terrorists” van 22 januari 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israëlische straaljagers treffen doelen in Noord-Gaza na nieuwe schermutselingen

  1. Strooi dat geld vanuit een vliegtuig over Gaza uit,dan komt het in ieder geval bij de bevolking terecht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.