De nieuwe antisemieten houden van dode Joden en haten de levenden

Le seul auquel la Révolution ait profité est le Juif. Tout vient du Juif ; tout revient au Juif
(De enige die van de Revolutie heeft geprofiteerd, is de Jood. Alles komt van de Jood; alles keert terug naar de Jood); citaat van Édouard Drumont (1844–1917), oprichter van de Ligue antisémitique de France in 1889

Is het tijd voor de Joden om Europa te verlaten? Al een halve eeuw hebben herinneringen aan de Holocaust het antisemitisme ingetoomd op het vasteland. Die periode is geëindigd – de recente dodelijke aanslagen in Parijs en Kopenhagen zijn slechts de nieuwste voorbeelden van toenemend geweld tegen Joden. Vernieuwd vitriool onder rechtse fascisten en nieuwe dreigingen van geradicaliseerde islamisten hebben een crisis veroorzaakt, waarbij Joden worden geconfronteerd met een pijnlijke keuze.

Wanneer men geconfronteerd wordt met rampzalige of ongekende gebeurtenissen, neigen zelfs scherpzinnige waarnemers van de geschiedenis om hun kennis weg te gooien en een nieuwe werkelijkheid te verkondigen, die verstoken is van het verleden. Neem Francis Fukuyama en zijn bombastische essay van ‘The End of History.’ Fukuyama, een getalenteerde student van de wereld, raakte vervallen in historisch geheugenverlies dat werd afgedwongen door de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Antisemitisme, een van de oudste haatgevoelens, had een vergelijkbaar Fukuyameske moment. Na de Tweede Wereldoorlog, toen de gruweldaden van de Holocaust bekend werden, waren velen ervan uitgegaan dat deze millennia-oude afkeer van de Joden verwaterd was, zo niet uitgestorven, maar hoe dan ook absoluut onaanvaardbaar was in het publieke discours.

Velen veronderstelden dat het antisemitisme voor zover zij het wisten, de persona non grata van de geciviliseerde wereld geworden. Die naïeve individuen waren technisch correct. Het antisemitisme dat hen bekend was, zou nooit meer acceptabel worden. Wat ze niet anticipeerden, is antisemitisme dat zichzelf vernieuwt, deel gaat uitmaken van de ideologie van Nieuw Links en de oude haat aanneemt met een moderne façade. Deze ideologische ‘verbouwing’ zorgde ervoor dat sommige Joden werden geliked of zelfs geliefd: degenen die dood zijn.

Terwijl de graven van de slachtoffers van de Holocaust nog vers waren, begon Joseph Stalin aan zijn eigen campagne om de eindoplossing  (Endlösung) van Hitler te voltooien. Maar in tegenstelling tot de nazi-aanpak met duidelijk geformuleerde doelen en luide bravoure, gaven de Sovjets de voorkeur aan het pad van verhulling met de vocale ondersteuning van de ‘nuttige idioten’ in het buitenland. De overlevenden werden ervan beschuldigd de Sovjetstaat en -cultuur te ondermijnen. Een aantal Joodse artsen werd ‘ontdekt’ als onderdeel van de “Doctors’ Plot” -plannen om de Sovjetleiders te vergiftigen – inclusief kameraad Stalin zelf.

Alles werd gedaan in naam van de slachtoffers van de Holocaust en de strijd tegen het alomtegenwoordige fascisme en zijn imperialistische vrienden. Die gebeurtenissen herstelden antisemitisme en besmetten het Westen met het nieuwe ideologische virus dat anderszins hoogstaande mensen ertoe bracht om de dode Joden lief te hebben – maar de levende te haten. Ze besmetten de Verenigde Naties, de wereldorganisatie die werd opgericht om toekomstige genocides te voorkomen, om een ​​instituut te worden dat in iets meer dan een halve eeuw van zijn bestaan ​​meer antisemitische ‘edicten’ heeft voortgebracht dan misschien tijdens de middeleeuwen.

Dat vijgenblad stelde elke intelligente antisemiet in staat om volledige onschuld te claimen. Men kan Israël als een onwettige staat verklaren, het Zionisme als een racistische ideologie, het Jodendom als een parasitaire religie, de Joden zelf om zowel het kapitalisme te runnen als de revoluties te vergiftigen en niet worden beschuldigd van antisemitisme vanwege iemands respect voor de slachtoffers van de holocaust. De een heeft moeite om een ​​antisemiet te vinden die niet verliefd is op dode Joden. Zelfs de meeste holocaustontkenners ontkennen de gebeurtenis op zich niet, maar proberen sceptisch te zijn over het werkelijke aantal doden.

Deze schertsvertoning, op zichzelf een fascinerende circusact, zou voldoende zijn voor een spektakel, zo niet voor de meest recente innovatie door zijn beoefenaars. Linda Sarsour en haar kameraden realiseerden zich tot hun eigen verrassing en verbazing dat je iemands liefde niet alleen moet beperken tot de dode Joden van de Holocaust: andere dode Joden zijn even goed. Integendeel, hoe verser de graven des te groter de impact.

Nu, dankzij het uitgelekte gesprek van de organisatoren van de Women’s March, kennen zelfs de meest naïeve en domme hun ware gevoelens jegens de levende Joden, maar hun liefde voor de dode Joden en degenen in verdriet is ongeëvenaard. Echter, elk bloedbad, elk vandalisme op een Joodse begraafplaats genereert zoveel vastberadenheid en vrijgevigheid van ziel dat je denkt dat Linda en haar vrienden voor de poorten van het Getto van Warschau staan.

Deze intellectuele necrofilie is inderdaad een nieuwe toevoeging aan het arsenaal van de antisemieten. Het is een enorme prestatie, gezien de lange geschiedenis van antisemitisme op het moment dat we allemaal dachten dat het veld goed wordt verkend en dat alles is gezegd en gedaan. Vorig jaar publiceerde professor Steven J. Zipperstein een monumentaal boek, Pogrom: Kishinev and the Tilt of History. Het vertelt een verhaal over de gruwelijke gruweldaad, de Joodse hulpeloosheid en het begin van Joods zelfrespect. Helaas, gebaseerd op de Amerikaans-Joodse reactie op Linda Sarsour en haar partai genossen (partijgenoten), houden de Joden nog steeds, zoals honderd jaar geleden, ervan om de slachtoffers te zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lev Stesin “The New Antisemitism loving the dead, hating the living” van 20 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jeffrey Goldberg “Is It Time for the Jews to Leave Europe?” van april 2015 op de site van The Atlantic

Een gedachte over “De nieuwe antisemieten houden van dode Joden en haten de levenden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.