Australië en Oostenrijk veroordelen Maleisië voor verspreiden van Jodenhaat en Israëlhaat

De Maleisische premier Mahathir Mohamad zei dat het land het “recht” heeft om de toegang tot Israëlische onderdanen te ontzeggen en dat het “oneerlijk was om hem als antisemitisch te bestempelen” voor eerdere antisemitische opmerkingen terwijl hij kritiek had op de Israëlische regering.

Maleisië heeft Israëlische sporters verbannen om in zijn land deel te nemen aan een aankomend Paralympisch zwemtoernooi, een beweging die door Israël als “schandalig” werd bekritiseerd. Israël riep verder op tot het International Paralympic Committee om het besluit te helpen terugdraaien of de locatie van het Kuching-toernooi, gepland voor juli en augustus, te wijzigen.

De Maleisische premier verdedigde zich verder tegen beschuldigingen van antisemitisme, toen hij eraan herinnerde dat hij eerder had gezegd dat Joodse mensen “haakneuzen zijn” met “een instinctief gevoel van geld”, waarvan de journalist in kwestie ede premier erop wees dat het antisemitische uitspraken zijn.

Mohamad zei dat deze opmerkingen deel uitmaken van de “vrijheid van meningsuiting”, en vroeg “waarom we niets tegen Israël kunnen zeggen, tegen de Joden? We zijn vrij om te zeggen wat we leuk vinden, we kunnen iets zeggen dat kan worden beschouwd als antisemitisch door de Joden. Dat is hun recht om zo’n mening over mij te houden. Het is mijn recht om hen te vertellen dat ze veel verkeerde dingen hebben gedaan,” zei hij.

Wanneer verder aangedrongen waarom de kritiek op de Israëlische regering de vorm aanneemt van antisemitische opmerkingen en niet een directe afwijzing van bepaald beleid, zei Mohamad: “Nou, het lijkt erop dat de meesten van hen de houding steunen van [premier Benjamin] Netanyahu tegen de Arabieren, dus als ik alleen de ‘Zionisten’ zeg, begrijpen mensen het niet. Wat ze wel begrijpen is het woord ‘yahudi’ of ‘Joden’.”

Oostenrijk
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz bracht de kwestie van de Jodenhaat met Mohamad te berde tijdens een bijeenkomst op maandag in Wenen. Peter Launsky-Tieffenthal, een woordvoerder van de Oostenrijkse regering, schreef The Jerusalem Post per e-mail:

“In de nasleep van de bijeenkomst zei de bondskanselier aan de Oostenrijkse journalisten dat hij en zijn tegenhanger’ precies het tegendeel is en volledig tegengesteld zijn als het gaat om Israël en antisemitisme en dat elke vorm van antisemitisme in Maleisië en ergens anders onaanvaardbaar is.”

Hij voegde eraan toe dat de kanselier de Maleisische premier heeft meegedeeld: “Oostenrijk is en blijft zonder enige twijfel een ‘vriend en partner van Israël’ en is toegewijd aan elke vorm van antisemitisme bestrijden waar deze zich ook voordoet.”

Australië
De plaatsvervangend liberale leider, Josh Frydenberg, beschuldigde Mahatir van vorm te hebben gekregen door in het verleden ‘minachtende opmerkingen’ te maken over Joden, door hen ‘haakneuzen’ te noemen en van het aantal mensen dat in de holocaust werd gedood in twijfel te trekken en de vertoning van de klassieke Holocaustfilm Schindler’s List in zijn land te verbieden.

Over de Maleisische premier gesproken, vertelde hij Radio National: “Dr. Mahathir heeft wel degelijk, zoals u weet, in het verleden een aantal denigrerende opmerkingen gemaakt over Joden die haakneuzen zijn, hij heeft vraagtekens gezet bij het aantal mensen dat gedood in de Holocaust en hij liet ook de vertoning Schindler’s List verbieden, de film over de redder van duizenden mensen door rechtschapen heidenen door die vreselijke periode in de wereldgeschiedenis.”


Bronnen:

♦ naar een artikelMalaysia has ‘right’ to ban Israelis, says PM, rejecting anti-Semitism charge” van 19 januari 2019 en een artikelIsrael blasts Malaysia for refusing to admit its Paralympic swimmers” van 17 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Paul_Karp “Australia’s treasurer attacks Malaysian PM Mahathir for ‘antisemitic’ comments” van 16 november 2018 op de site van The Guardian

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “Austria’s chanchellor calls antisemitim in Malaysia ‘unacceptable‘” van 22 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogMaleisië weigert deelname Israëlische atleten op wereldkampioenschap zwemmen” van 16 januari 2019 en een artikelPremier van Maleisië: De Joodse ‘haakneuzen’ zetten het Midden-Oosten op stelten” van 3 oktober 2018 en een artikelDe Maleisische premier verdedigt zijn recht om antisemitisch te zijn” van 17 augustus 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.