In voormalig Kamp Westerbork wil Nederland een ​​evenement voor vluchtelingen organiseren

Plaatje hierboven: Nederlandse Joden op transport naar de vernietigingskampen in het Oosten. Van de circa 140.000 Joden die voor de oorlog in Nederland woonden, werden er tussen de 102.000 en 110.000 vermoord, ongeveer 75 procent in totaal.

Een Nederlands museum dat een nazi-concentratiekamp herdenkt, verdedigde zijn plan om daar een evenement te organiseren over de benarde situatie van hedendaagse vluchtelingen.

Het plan van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat vorige week werd aangekondigd, veroorzaakte verontwaardiging onder lokale Joden, die het beschouwen als grenzend aan misbruik van de nagedachtenis van de Holocaust in een land waar hun gemeenschap nooit volledig is hersteld van de genocide.

Het museum adverteerde zijn hosting in juni van een evenement met de titel ‘Nacht van de Vluchteling.’ Het evenement zal in de nacht van 15 op 16 juni 2019 een nachtelijke wandeling organiseren van meer dan 100 mijl naar de noordelijke stad Groningen vanuit Westerbork, waar de meeste Nederlandse Joden die in de Holocaust zijn vermoord werden vastgehouden in afwachting dat ze naar vernietigingskampen in Oost-Europa gestuurd.

De vice-voorzitter van de Nederlandse Centrale Joodse Raad (CJO), Ronny Naftaniel zei dat het houden van het evenement in Westerbork ongepast is omdat het een vergelijking impliceert tussen vluchteling en de systematische vernietiging van het Europese Jodendom.

Maar museumdirecteur Dirk Mulder zei dat het passend is voor Westerbork omdat het kamp in 1939 begon als een vluchtelingenfaciliteit die door de Nederlandse regering was opgezet voor de opvang van Duitse joden. Pas later, merkte hij op, hebben de binnenvallende nazi’s Westerbork in een deel van hun zogenaamde definitieve oplossing omgezet.

Echter Naftaniel verwierp deze verklaring en schreef op Twitter: “De angst om op een trein te zitten die vanuit Westerbork vertrekt en anderzijds zittend op een trein die er toekomt, is onvergelijkbaar.”

Bas Parternotte schreef in The Post Online:

“Westerbork werd in 1939 opgericht voor Joden die op de vlucht waren voor de antisemitische maatregelen van Hitler-Duitsland. Het kamp zou oorspronkelijk op de Veluwe worden gevestigd maar daar stak toenmalig koningin Wilhelmina een stokje voor dus het werd Drenthe.

In 1942 nemen de Nazi’s het kamp over en fungeert het als een Polizeiliches Durchgangslager en vertrekken de eerste treinen naar de dodenfabrieken in het oosten waar het Derde Rijk miljoenen terugbracht tot as en vuur.

En daar wringt ‘m de schoen. De Nacht van de Vluchteling legt niet een direct verband met de Holocaust – vandaar de verwijzing naar ‘vluchtelingen in de jaren dertig’ – maar suggereert het wel met de opmerking over ‘het gure klimaat dat destijds resulteerde in een nachtmerrie’ en dat ‘vluchtelingen het opnieuw voor de kiezen krijgen’.

Nergens in Europa worden vluchtelingen op industriële wijze afgemaakt. Er is geen asielzoekerscentrum te vinden in Nederland of Europa dat zich voorbereidt op een deportatie naar de hel. Er zijn in 2019 of daarvoor geen overeenkomsten te vinden met Westerbork anders dan de massagraven ingericht door ISIS en kompanen.

Het Westen vangt al jaren grootmoedig vluchtelingen uit het Midden-Oosten op terwijl tussen hen zich lieden bevinden die aanslagen plegen in het gastland. Vluchtelingen krijgen het niet ‘opnieuw’ voor de kiezen. De totaal misplaatste vergelijking van Stichting Vluchteling met Kamp Westerbork is totaal misplaatst. .”

Plaatje hierboven: De Boulevard des Misères in Kamp Westerbork in de provincie Drenthe ten noordoosten van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kamp Westerbork (Durchgangslager Westerbork) was een transit-kamp dat in de zomer van 1939 door de Nederlandse regering werd opgericht, aanvankelijk om Joodse vluchtelingen te interneren, maar dat na de bezetting door de nazi’s in mei 1940 zal gebruikt worden als verzamelkamp voor Nederlandse Joden in afwachting van hun deportatie per trein naar de vernietigingskampen in het Oosten. In totaal vervoerden 93 treinen vanuit kamp Westerbork ca. 100.000 Joden naar de kampen in Oost-Europa, waar in de meeste gevallen de vernietiging wachtte. Het eerste transport naar Auschwitz vond plaats op 15 en 16 juli 1942 en het laatste op 13 september 1944. Toen vertrok de laatste trein met 279 personen naar Bergen-Belsen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Former Nazi camp in Holland to host event for refugees” van 20 januari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

♦ naar een artikel van Bas Paternotte “Bizar, Nacht van de Vluchteling komt met editie Kamp Westerbork – Totaal misplaatste vergelijking is totaal misplaatst” van 17 januari 2019 op de site van The Post Online

♦ naar een artikelKamp Westerbork startplek van de Nacht van de Vluchteling” van 17 januari 2019 op de site van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

♦ naar een artikel van Dr. Manfred Gerstenfeld “The Netherlands’ Profound Hypocrisy on the Jews” van 20 januari 2019 op de site van BESA

5 gedachtes over “In voormalig Kamp Westerbork wil Nederland een ​​evenement voor vluchtelingen organiseren

 1. Uit bovenstaand kan men denken dat de nederlandse regering kamp westerbork en kamp vught als opvangkampen heeft gebouwd : Niets is echter minder waar : deze werden gebouwd voor internering en uitzetting ! zoals ook nu bij Schiphol een detentie/uitzetting centrum bestaat !! joodse vluchtelingen uit duitsland waren in werkelijkheid in het geheel NIET welkom in nederland !!

  Like

 2. Westerbork, het Nederlandse doorgangskamp naar de dood.

  Dit ‘nacht van de vluchteling’ evenement laat nóg maar eens de foute instelling van Nederland zien wat betreft de gestoorde & respectloze omgang met haar Joodse burgers.

  Het natrappen van de Joodse overlevenden die hun hele familie verloren hebben via dit kamp past dan ook precies in dit plaatje.

  Het lot van hedendaagse vluchtelingen vergelijken met de doden karavaan naar Auschwitz is dan ook walgelijk.

  Hadden de ter dood veroordeelde Joden toen dezelfde kansen gehad als de vluchtelingen nu, verzorgd met huisvesting, eten & geld, dan hadden er vandaag minstens 12 miljoen Joden meer geweest.

  Like

 3. Ik volg deze berichtgeving al een tijdje. Het is mij tegen gaan staan door ene esther voet die anti PVV is. Ook anti Wilders. Kortom in mijn ogen een huichelaarster. Lopen er nu nog meer van haar rond?

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

  Like

 4. kamp Westerbork is al veel langer politiek-correct hoor, bij de entree suggereren ze met afbeeldingen de overeenkomst tussen de huidige ‘vluchteling’ en de deportatie van de Joden. Dat is de ‘goedmens’, liegen en bedriegen, daar draaien ze de hand niet voor om…..

  Like

Reacties zijn gesloten.