Iran vuurt raket vanuit Syrië naar Hermon skicentrum waarna Israël terugslaat en drie sites bombardeert

De Israel Defense Forces zei vandaag maandag dat de raket die de dag ervoor op het Hermon ski-oord was gericht maar tijdig werd onderschept, door Iran was gelanceerd met het doel om Israël af te schrikken nog langer luchtaanvallen uit te voeren tegen de soldaten en proxies van de Islamitische Republiek in Syrië.

Volgens de Israëlische militairen was het projectiel een door Iran gemaakt middellange afstandsraket die om ongeveer drie uur in de namiddag vanuit de buitenwijken van Damascus werd afgeschoten. De aanval kwam kort nadat de IDF naar verluidt een aantal  zeldzame luchtaanvallen op klaarlichte dag had uitgevoerd in het gebied.

Als reactie op de raketaanval, die werd onderschept voordat het het Israëlische luchtruim schond, lanceerden de Israëlische militairen drie golven van luchtaanvallen die gericht waren op eerste Iraanse locaties in en rond Damascus, en vervolgens Syrische luchtverdedigingsbatterijen, die op de aanvallende Israëlische straaljagers hadden geschoten, zei de IDF.

Israëlische bleven op maandag in het noorden alert. Het skiresort Hermon werd gesloten voor bezoekers, maar er werden geen andere speciale veiligheidsinstructies gegeven aan inwoners van het gebied. Militaire woordvoerder Jonathan Conricus zei dat de drie missies een aantal Iraanse geheime sites, trainingsbasissen en wapenopslagplaatsen hebben vernietigd, waaronder een van de grootste depots van de Islamitische Republiek bij de Damascus International Airport, die secundaire explosies veroorzaakte.

De monitor van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde dat 11 pro-regime strijders werden gedood bij de Israëlische aanvallen. Daarvan waren volgens Rusland minstens vier Syrische militairen, blijkbaar gedood bij de aanvallen op de luchtverdediging van het land.

Op maandagochtend bracht het IDF videobeelden uit van zijn luchtaanvallen op Syrische luchtverdediging, waaronder op sociale media. Volgens Conricus gebeurde de Iraanse vergeldingsaanval gericht naar de noordelijke Golan ‘niet impulsief’ maar was maanden van tevoren gepland, op basis van informatie verzameld door de IDF.

“We begrijpen dat de Iraniërs proberen de context te veranderen en ons afhouden van ons beleid en onze strategie om Iraanse troepen in Syrië te bestrijden,” zei Conricus. “Ze dachten dat ze de regels van betrokkenheid konden veranderen. Onze reactie was vrij duidelijk, met een boodschap aan Iran en Syrië dat ons beleid niet is veranderd.”

Israëlische defensieanalisten schreven zowel de vermeende luchtaanval van daglicht als de grote omvang van de nachtelijke bomaanslagen toe aan een poging van de inkomende IDF-stafchef, Aviv Kohavi, wiens benoeming vorige week begon, om zijn bereidheid te tonen om geweld tegen Iran in Syrië te gebruiken.

Jarenlang heeft Israël een beleid gevoerd van actieve oppositie tegen Iraanse militaire verschansing in Syrië, evenals pogingen van de Islamitische Republiek om terroristische groeperingen zoals Hezbollah van geavanceerde wapens te voorzien. Dientengevolge heeft de IDF honderden luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië – over het algemeen laat in de nacht – om schendingen van de ‘rode lijnen’ te voorkomen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “IDF: Iranian troops fired missile at Israel as a warning against future attacks” en een artikelIsraeli strikes said to destroy Iranian, Hezbollah sites near Damascus” van 21 januari 2019 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “Iran vuurt raket vanuit Syrië naar Hermon skicentrum waarna Israël terugslaat en drie sites bombardeert

 1. Nuke the middle east. IDF is the best.

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

  Like

 2. Na de uitleg van Dr. Guy Bechor/G-Planet op de Israelische TV is het MO plaatje een stuk duidelijker.

  Iran zit financieel in de problemen.

  Syrie zit totaal in de financiele modder en is failliet.

  Het land is verdeeld tussen verschillende rebellengroepen die allemaal, nog steeds vechtend, hun stuk van de koek willen.

  Assad is zit ertussen in en moet de Russen, de Iraniers, Hezbollah & de rebelleerende groepen uit elkaar houden + zijn macht behouden.

  In Libanon waren er invitaties rondgestuurd om een nieuw begin te maken voor de grote Arabische verzoening. De taarten stonden klaar, het buffet was gereed…..alleen kwam er niemand opdagen.

  Op dit moment is Israel het kleinste probleem voor de Arabieren die rollebollend over straat gaan en elkaar naar het leven staan.

  De Palestijnen? Welke Palestijnen?
  Die spelen totaal geen functie meer.

  En de EU liefde voor hen?
  Na de EU verkiezingen zullen de kaarten ook daar anders geschud worden.

  Met andere woorden:
  Iran maakt spierballen om haar eigen failliet te compenseren en Israel slaat keihard terug!

  Like

Reacties zijn gesloten.