Geschiedenis maken: Israël en Tsjaad hervatten diplomatieke betrekkingen

Premier Benjamin Netanyahu en de president van Tsjaad Idriss Deby (plaatje hierboven) hebben op zondag 20 januari ’19 de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Tsjaad aangekondigd, 47 jaar nadat deze waren afgebroken. De twee leiders ondertekenden een officieel memorandum over de hervatting van de betrekkingen tussen de twee landen.

We plaveien wegen naar de islamitische wereld. We worden hier met respect verwelkomd net zoals we president Deby in Israël met respect verwelkomden. Israël baant zich een weg in de islamitische wereld. Dit is het resultaat van aanzienlijke inspanningen in de afgelopen jaren. We maken geschiedenis en we veranderen Israël in een toenemende mondiale macht,” verklaarde Netanyahu na de ondertekening.

De aankondiging werd gedaan in het kader van Netanyahu’s historische bezoek aan Ndjamena, Tsjaad, het eerste bezoek door een Israëlische premier sinds Golda Meir het land in 1969 bezocht. Netanyahu arriveerde eerder op de dag in het Afrikaanse land en werd ontvangen door een erewacht en verwelkomd door Tsjaadse minister van Buitenlandse Zaken Mahamat Zene en andere hoogwaardigheidsbekleders.

“’De twee partijen beschouwen de hervatting van de betrekkingen als de sleutel tot toekomstige samenwerking ten gunste van beide landen,” verklaarde het kabinet van de premier. De woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahshon, verklaarde dat de hernieuwing van de betrekkingen “een belangrijke beslissing voor de diplomatie van Israël was … Lang leve de vriendschap tussen onze naties !!!”

Voordat hij aan boord ging van zijn vliegtuig naar Tsjaad, verklaarde Netanyahu dat hij “op weg ging naar een andere historische en belangrijke doorbraak, naar Tsjaad, een enorm islamitisch land dat grenst aan Libië en Soedan.” “Dit maakt deel uit van de revolutie die we doen in de Arabische en Islamitische wereld ; Ik heb je beloofd dat dit zou gebeuren. Er zal meer belangrijk nieuws zijn. Er zullen meer landen volgen,” voegde hij eraan toe. “Dit wordt als zeer verontrustend beschouwd en veroorzaakt zelfs verontwaardiging in Iran en bij de Palestijnen die dit proberen te voorkomen. Ze zullen niet slagen,” bezwoer hij.

Tsjaad, een centraal Afrikaans moslimnatie land, verbrak in 1972 de diplomatieke banden met Jeruzalem na een decennium van goede relaties en samenwerking. Tsjaad is een groot en belangrijk Afrikaans land met een meerderheid van de moslims. Deby schreef geschiedenis in november toen hij de eerste Tsjadische president werd die Israël bezocht.

Israël heeft onlangs een belangrijke impuls gekregen in zijn banden met verschillende Arabische en islamitische landen. Er zijn berichten dat Israël op weg is om banden te smeden met Soedan in Afrika, momenteel in staat van oorlog met Israël, en met de Golfstaat Bahrein.

Baha’i in Tsjaad
Een andere ietwat ongewone historische band tussen Israël en Tsjaad zijn de Baha’i. De Republiek Tsjaad met als hoofdstad Ndjamena, is een voormalige kolonie van Frankrijk (1902 tot 1960) en telt ca. 12 miljoen inwoners. Een onderzoek uit 2010 dat werd uitgevoerd door het Pew Research Center bevond dat 55,7% van de bevolking moslim was (sjiieten, en soennieten), terwijl 22,5% katholiek was en nog eens 17,6% Protestants.

Opmerkelijk is het feit het land een grote aanhang van de Baha’i religie kent. De World Christian Encyclopedia raamde de Bahá’í bevolking in 2000 op 80.300 en in 2005 op 96.845 volgelingen en is daarmee de derde grootste internationaal georganiseerde religie na de islam en het christendom in de Republiek Tsjaad.

De stichter van de Baha’i was Baha’u’lláh (1817-1892), die zijn geestelijke openbaring ontving in Teheran in 1853 en die kort daarna werd verbannen door de sjah naar Bagdad, toen een deel van het Ottomaanse rijk. Na zijn dood werd Baha’u’llah in de omgeving van Akko begraven, waardoor zijn heiligdom de meest heilige plaats op aarde werd voor Bahá’ís.

Plaatje hierboven: Het prachtig aangelegde Wereldcentrum van de Baha’i in Haifa, Israël, ook de Hangende Tuinen van Haïfa genoemd, op de Carmel Berg in Israël. Het complex werd vanaf 1997 aangelegd en in 2001 voor het publiek opengesteld. Het schrijn van Bahá’u’lláh, de rustplaats van de stichter van de Baha’i, is tevens een Unesco-werelderfgoed en een bekende touristische pleister in Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Making History: Israel and Chad Resume Diplomatic Relations” van 20 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “‘New inroads’ into Muslim world: Netanyahu and Chad’s Déby announce resumed ties” en een artikelPrime minister arrives in Chad to renew ties after nearly 50 years” van 20 januari 2019 en een artikelJihadists in Mali kill 10 peacekeepers over Netanyahu visit to Chad” van 21 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Netanyahu, Chad President announce renewed diplomatic ties” van 20 januari 2019 en een artikel van Elad Benari “Jihadists: Mali attack because of Chad-Israel relations” van 21 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Israel’s Influence Spreads Across Africa – Despite its small size, Israel has one of the world’s most prestigious and impactful international aid programs” van februari 2017 op de site van The Tower

♦ naar een artikel van Michael Day “Why is the Baha’i World Centre in Israel?” van 21 juli 2014 op de site van Bahai Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.