Minister Akunis: Een Palestijnse staat zou een catastrofe zijn

Minister van Wetenschap en Technologie Ofir Akunis (Likoed), die op woensdag 16 januari ’19 een ontmoeting had met de voorzitter van de  Regionale Raad van Samaria (Shomron), Yossi Dagan, riep op tot het opleggen van soevereiniteit over Judea en Samaria onmiddellijk na de verkiezingen voor de 21ste Knesset op 9 april aanstaande.

“We moeten het tempo van de bouw in Samaria en Judea versnellen, in de allereerste plaats om ons natuurlijke recht op ons land te waarborgen en de catastrofe te voorkomen, die ik in het verleden heb omschreven als de zelfmoord van de staat Israël, en dat zou zijn: De oprichting van een Palestijnse terreurstaat op deze plaats,” zei Akunis.

“We hebben tunnels uit Libanon tegengehouden aan gemeenschappen in de Galilee Panhandle. Iedereen die tunnels wil die naar Kfar Saba leiden, Ra’anana en Herzliya, laat hen een Palestijnse staat steunen,” voegde Akunis eraan toe. “Omdat we dit niet willen, en we willen niet dat raketten worden afgevuurd op Israëlische gemeenschappen, willen we hier een regeling treffen op een veel grotere schaal.”

Hij riep op tot een verhoging van de begroting van de veiligheidstroepen in de regio Judea en Samaria. “Beveiliging brengt meer inwoners hier, bouw brengt meer inwoners hier, en grootschalige constructie in Judea en Samaria en in dit hele gebied is ook een rem op de oprichting van een Palestijnse terreurstaat in dit gebied”, zei Akunis. “Een van de eerste stappen van de 21ste Knesset moet de toepassing van de Israëlische soevereiniteit zijn over de Joodse gebieden in Judea en Samaria”, voegde hij eraan toe.

Yossi Dagan van de Regionale Raad van Samaria reageerde op Akunis en zei:

“We kijken naar deze regering, en aan de ene kant zagen we zulke goede dingen gebeuren, maar aan de andere kant vinden we dat er een grote gemiste kans was, in het bijzonder de kwestie van constructie in Judea en Samaria. We moeten eisen dat de volgende regering meer bouwt, de kunstmatige beperkingen op de bouw stopzet, eindelijk de nieuwere gemeenschappen normaliseert, waarvoor alleen politieke handtekeningen nodig zijn, omdat we geen kleuterscholen en scholen kunnen bouwen. De veiligheidscomponenten zijn de juiste dingen om te doen en we zullen hier voor blijven vechten. Deze regering is goed en zou zich moeten gedragen als een goede regering. Dit moet worden uitgedrukt op het terrein met een echt momentum van constructie en om de Palestijnse staat echt te voorkomen, en dit vereist een verandering in de mindset.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ido Ben Porat “Akunis: A Palestinian state would be a ‘catastrophe’” van 17 januari 2019 op de site van Arutz Sheva