Gaza: Drie Italiaanse veiligheidsofficieren ontkomen maar net aan moordcommando van Hamas

Drie Italiaanse veiligheidsagenten verlieten op woensdag 17 januari de Gazastrook na een incident dat hen deed vluchten naar een VN-gebouw omdat de veiligheidsdienst van Hamas hen achtervolgde. In de paranoïa van Hamas werden de drie Italianen verkeerdelijk aanzien als een Israëlische cel, aldus een officiële en diplomatieke bron. De drie kwamen er met de grote schrik vanaf.

De drie waren in Gaza om zich voor te bereiden op een aanstaande bezoek van de Italiaanse consul-generaal in Jeruzalem, zei de diplomatieke bron, en zaten ongeveer een dag na het incident vast in het VN-gebouw. Ze mochten vertrekken nadat hun identiteit was bevestigd en er werd vastgesteld dat ze niet betrokken waren bij enig vergrijp, zei een veiligheidsbron in Gaza.

Hamas, de terreurgroep die Gaza regeert, is zeer alert op infiltraties na een mislukte operatie van de Israëlische special forces in de strook in november. Het ongebruikelijke incident begon op maandagavond, toen de drie in een auto in het centrum van Gaza zaten toen een vuurgevecht uitbrak, zei de woordvoerster van Gaza, Iyad al-Bozum.

“De auto reed toen naar een hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Gaza,” zei hij in een verklaring, eraan toevoegend dat er vermoedens waren over hun identiteit. Hamas veiligheidstroepen achtervolgden hen en omringden het gebouw, wat leidde tot een impasse. Hamas-gelieerde media meldden dat de Italianen hadden geweigerd te worden doorzocht en vervolgens naar het VN-gebouw waren gevlucht, maar al-Bozum heeft hier geen commentaar op gegeven.

De veiligheidsbron in Gaza zei dat ze door onderzoek dat ze de drie hadden geïdentificeerd, verduidelijkten dat hun toegang tot Gaza legaal was en “dat hun auto geen verband hield met het schietincident.” De diplomatieke bron zei dat de discussies met Hamas plaatsvonden via tussenpersonen omdat Italië geen contacten onderhoudt met de islamistische groepering, die de Europese Unie bestempelt als een terroristische organisatie. De veiligheidsagenten verlieten woensdagmiddag de Gazastrook, zei de bron.

In november werd een Israëlische geheime eenheid ontdekt in een operatie die mis liep, leidend tot een vuurgevecht waarbij ten minste zeven Palestijnse gewapende mannen en een Israëlische officier werden gedood. De agenten zouden naar verluidt valse ID-documenten van inwoners van Gaza gebruikt hebben en zich voorgedaan hebben als liefdadigheidswerkers.


Bronnen:

♦ naar een artikelItalian security officers leave Gaza after standoff with Hamas” van 16 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.