Rusland wil dat Israël stopt om luchtaanvallen nabij Damascus Airport uit te voeren

Plaatje hierboven: Van links naar rechts: De Syrische president Bashar al-Assad, de Russische president Vladimir Poetin en de Libanese Hezbollaleider Hassan Nasrallah wijzen voortdurend Israël met de vinger.

De Russische regering heeft naar verluidt Israël gevraagd zijn luchtaanvallen tegen Iraanse doelen bij het vliegveld van Damascus te stoppen, meldde het pan-Arabische dagblad al-Quds al-Araby op vrijdag jongstleden.

Volgens het bericht zeiden Russische militaire functionarissen dat Moskou zich voorbereidde om de luchthaven te renoveren die beschadigd is geraakt in de acht jaar van gevechten in de Syrische burgeroorlog. De niet nader genoemde functionarissen zeiden dat de Israëlische aanvallen op Iraanse en Hezbollah-doelen in de buurt van de luchthaven ertoe leiden dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen de hervatting van vluchten naar de Syrische hoofdstad heroverwegen.

Het bericht kwam toen de Israëlische en Russische militairen op donderdag een reeks bijeenkomsten voltooiden om de betrekkingen tussen de twee strijdkrachten te verbeteren, na het neerhalen van een Russisch spionagevliegtuig door Syrische luchtverdediging, waarvoor Moskou de schuld bij Israël legde.

Een delegatie van hoge Russische militaire officieren bezocht Israël voor de discussies, die aan de Israëlische zijde werden geleid door het hoofd van de Operationele Divisie van het IDF, Brig. Generaal Yaniv Assur, die eerder diende als commandant van de IDF-divisie die de Syrische grens verdedigt. “De delegaties hebben overeenstemming bereikt en stemden ermee in om de samenwerking verder te zetten,” zei de IDF in een verklaring.

Israël heeft de afgelopen jaren honderden luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië tegen doelen die verband houden met Iran, die naast zijn proxies (zoals bv. Hezbollah) en Rusland namens het regime van de Syrische president Bashar Assad vechten. Een aantal van de aanvallen richtte zich op de luchthaven van Damascus in een poging om overdrachten van wapens van Iran naar zijn milities in Syrië en Libanon te stoppen.

Israël heeft Iran beschuldigd van het proberen een militaire aanwezigheid in Syrië te vestigen die de Israëlische veiligheid zou kunnen bedreigen en geavanceerde wapens zou proberen over te dragen aan de Hezbollah-terreurgroep in Libanon.

Het gemelde Russische verzoek volgde minder dan een week nadat premier Benjamin Netanyahu brak met een oud Israëlisch beleid en publiekelijk erkende dat de IDF achter een inval zat in Syrië enkele dagen eerder. De aanval vernietigde een aantal wapenopslagplaatsen op de luchthaven van Damascus, zei Netanyahu

Het aantal luchtaanvallen in Syrië dat aan Israël wordt toegeschreven, is de afgelopen maanden gedaald, nadat een Russisch militair vliegtuig tijdens een Israëlische aanval op Latakia afgelopen september door Syrische luchtverdediging werd neergehaald en alle 15 militairen aan boord doodde.

Rusland beschuldigde het Israëlische leger van dat incident – een beschuldiging verworpen door Jeruzalem – en heeft Syrië voorzien van het geavanceerde S-300 luchtverdedigingssysteem. De systemen zijn eind vorig jaar aan Syrië geleverd, maar er wordt nog niet gedacht dat ze in gebruik zijn, omdat de Syrische luchtverdedigingsteams nog steeds moeten worden opgeleid om ze te bedienen.

Bij een afscheidsceremonie voor de vertrekkende IDF-stafchef Gadi Eisenkot deze week, zei Netanyahu dat het voornemen van Israël om alleen de Iraanse en Iraans-gelinkte doelen in Syrië te treffen ‘door iedereen werd begrepen’, inclusief de Russische president Vladimir Poetin en zijn militaire chef. De opmerking van de premier leek een poging te zijn om bezorgdheden weg te nemen dat het vermogen van Israël om in Syrië te opereren door Rusland werd ingeperkt in een tijd waarin de VS zijn militaire aanwezigheid uit het land intrekt.


Bronnen:

♦ naar een artikelRussia said to tell Israel to stop airstrikes near Damascus Airport” van 19 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Rusland wil dat Israël stopt om luchtaanvallen nabij Damascus Airport uit te voeren

Reacties zijn gesloten.