Israël wil UNRWA scholen in ‘Oost-‘Jeruzalem sluiten om Palestijns haatonderwijs te fnuiken

Plaatje hierboven: De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, herhaalde begin september 2018  zijn voornemen om de UNRWA-organisatie uit ‘Oost-‘Jeruzalem (plaatje hierboven) te verdrijven en de diensten die het verstrekt te vervangen door deze die de stad levert.

Israëlische functionarissen zouden naar verluidt vergunningen intrekken voor scholen in Oost-Jeruzalem die worden gerund door het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Dit gebaar wordt gezien als de laatste aanval op het VN-agentschap voor hulpverlening en werken, waarvan de begroting door de VS en haar activiteiten in Oost-Jeruzalem drastisch is ingeperkt door Israël.

De Nationale Veiligheidsraad van Israël besloot om vergunningen in te trekken die UNRWA-scholen in de Palestijnse wijk van de stad toelaten om te opereren, beginnend volgend schooljaar, berichtte het Israëlische Hadashot TV-nieuws op zaterdag. Volgens het rapport zullen de UNRWA-scholen worden vervangen door scholen die worden gerund door de gemeente Jeruzalem en onder de bescherming van het Israëlische Ministerie van Onderwijs.

Het netwerk zei dat het besluit werd bereikt tijdens een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad vorige maand om de verdrijving van de UNRWA uit Oost-Jeruzalem te bespreken na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse financiering voor het agentschap te beëindigen. Volgens UNRWA leidt de groep zeven scholen in twee vluchtelingenkampen die binnen de gemeentelijke grenzen van Jeruzalem zitten en meer dan 3.000 studenten bedienen.

Israël claimt Oost-Jeruzalem als deel van zijn onverdeelde hoofdstad, in een besluit dat grotendeels internationaal niet wordt erkend, en heeft de afgelopen maanden geprobeerd om het VN Palestijnse vluchtelingenagentschap uit de stad te verdrijven. Israël stelt dat het VN-agentschap het Israëlisch-Palestijnse conflict bestendigt door het Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen moeilijker te maken zich in het buitenland te vestigen. Ambtenaren hebben opgeroepen om de VN-organisatie te sluiten en de vluchtelingen op te nemen in andere bestaande VN-programma’s.

Vóór het einde van zijn ambtstermijn vorige maand, legde de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, een voorstel voor om UNRWA uit de hoofdstad te verdrijven en de gemeente te laten voorzien in onderwijs, gezondheidszorg, welzijn en sanitaire voorzieningen. Barkat beschuldigde de UNRWA van het falen van degenen die onder haar bevoegdheid vallen en in plaats daarvan het aanzetten tot terreuractiviteit en gaf ook details van een plan opgesteld door een team van stadsfunctionarissen en deskundigen om alle functies van UNRWA te vervangen door gemeentelijke diensten in het vluchtelingenkamp Shuafat, opgericht in 1965 en thuis tot ongeveer 20.000 inwoners.

Het plan komt nadat de Trump-regering aankondigde dat het bijna $ 300 miljoen aan geplande financiering voor UNRWA verspeelde, en zei dat het het agentschap na tientallen jaren van ondersteuning niet langer zou steunen. Washington heeft ook andere hulp aan de Palestijnen opgeschort in een poging om de Palestijnse Autoriteit onder druk te zetten bij onderhandelingen met Israël.

Het Amerikaanse besluit om de financiering van UNRWA stop te zetten, biedt een zeldzame kans om onmiddellijk en resoluut de bedoeling van de PA te bespreken om het ‘vluchtelingenprobleem’ te bestendigen en aansporing aan te moedigen,” zei Barkat in een verklaring in oktober. “Er zijn geen vluchtelingen in Jeruzalem, alleen ingezetenen. Ze zullen hun diensten alleen van de gemeente Jeruzalem ontvangen, net zoals alle andere inwoners,” voegde hij eraan toe.

Barkat stelde voor om de bestaande UNRWA-scholen te onteigenen of te huren om te gebruiken als gemeentelijke gebouwen, en daarnaast een educatief en gemeentelijk dienstencomplex in de buurt van de Oost-Jeruzalem-wijk te bouwen “waarvan de diensten veel beter zullen zijn dan die welke UNRWA heeft geboden.

UNRWA wees destijds de verklaring van Barkat af en zei dat het opereerde in Oost-Jeruzalem “met de medewerking en op basis van een formele overeenkomst met de staat Israël, die nog steeds van kracht is.” Er was geen onmiddellijke reactie van UNRWA over het rapport.

Palestijnen in Oost-Jeruzalem beschikken over Israëlische residentie-bewijzen maar zijn geen feitelijke Israëlische staatsburgers en hebben decennialang geklaagd over discriminatie door de stad bij het verlenen van gemeentelijke diensten. Israël heeft onlangs een plan van 5 miljard NIS voorgesteld om te investeren in Arabische delen van Oost-Jeruzalem, hoewel een groot deel van de onderwijsfinanciering afhankelijk is van de goedkeuring van het goedgekeurde curriculum van het ministerie van Onderwijs. Er was geen onmiddellijke bevestiging van het rapport van het kabinet van de premier beschikbaar.

UNRWA subsidieert haatonderwijs in haar scholen


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Israel to shut UNRWA schools in East Jerusalem” van 20 januari 2019 op de site van The Times of Israell

♦ naar een artikelBurgemeester Nir Barkat: Er zijn geen ‘vluchtelingen’ in (Oost-)Jeruzalem” van 8 oktober 2018 en een artikel op deze blog “Burgemeester van Jeruzalem wil UNRWA-kantoor in Israël’s hoofdstad opdoeken” van 5 september 2018

♦ naar een artikelIs UNRWA’s hereditary refugee status for Palestinians unique?” van 15 januari 2019 een artikel van Mordechai Sones “Jerusalem Mayor: ‘I’m removing UNRWA from Jerusalem’” van 4 september 2018 en een artikel van Dalit Halevi “PA blasts Jerusalem Mayor’s plan to expel UNRWA” van 5 september 2018 en een artikel van Tzvi Lev “Barkat vows to expel UNRWA from Jerusalem” van 3 september 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelNetanyahu: UNRWA harms Palestinian refugees, should close down” van 2 september 2018 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Israël wil UNRWA scholen in ‘Oost-‘Jeruzalem sluiten om Palestijns haatonderwijs te fnuiken

Reacties zijn gesloten.