IRGC Generaal: Iran zal zijn strijdkrachten en wapens in Syrië behouden

Een generaal van Irans Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) zei dat Iran zijn militaire strijdkrachten in Syrië zou houden, ondanks een waarschuwing van Israël eerder deze week, zo meldde Radio Free Europe / Radio Liberty op woensdag 16 januari.

De Islamitische Republiek Iran zal zijn militaire adviseurs, revolutionaire krachten en zijn wapens in Syrië houden,” zei Majoor-generaal Mohammad Ali Jafari in de Iraanse pers.

Jafari’s verklaring leek te zijn in reactie op opmerkingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die op zondag zei: “We hebben met indrukwekkend succes gewerkt om de militaire verschansing van Iran in Syrië te blokkeren. In dit kader heeft de IDF honderden aanvallen aangevallen op Iran en Hezbollah.”

Jafari verwees naar Netanyahu’s opmerkingen als ‘een grapje‘ en waarschuwde dat Israël ‘speelde met de staart van een leeuw‘. Meer onheilspellend, dreigde Jafari: “Wees bang voor de dag dat de precisie geleide raketten van Iran brullen en op je hoofd vallen en wraak voor al het bloed dat je hebt gemorst van onschuldige moslims in de regio.

Jafari’s opmerkingen lijken in tegenspraak met uitspraken van de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Bahram Qassemi, die recentelijk ontkende dat Iran enige gevechtstroepen in Syrië had, en verklaarde: “De Syrische regering heeft ons uitgenodigd om hen te adviseren over methoden om terrorisme te bestrijden.

Netanyahu’s opmerkingen op zondag waren onderdeel van zijn lof voor de vertrekkende IDF-stafchef Gadi Eisenkot. Vorige week interviewde de columnist van de New York Times, Bret Stephens, Eisenkot, waarmee hij de effectiviteit van de IDF bij het verdedigen van Israël tegen externe bedreigingen tijdens zijn ambtstermijn kon beoordelen.

Eisenkot legde uit dat Iran in 2016 zijn strategie in Syrië had gewijzigd. Eerder had Iran zich geconcentreerd op het overbrengen van wapens naar zijn proxie Hezbollah. Maar in 2016 nam Iran openlijk het beleid om een ​​sji’ietisch leger op te richten om oorlog te voeren tegen Israël. Eisenkot schatte dat de strijdmacht aanvankelijk bestond uit meer dan 20.000 troepen bestaande uit IRGC-personeel, Hezbollah-terroristen en buitenlandse sjiitische strijders.

Israël heeft volgens Eisenkot de dreiging die Iran in Syrië oplegt, kunnen tegengaan, omdat Israël “op dit gebied een complete intelligence superioriteit heeft. We genieten van volledige luchtoverheersing. We hebben sterke afschrikking en we hebben de reden om te handelen.” Eisenkot zei ook dat omdat Israël handelde tegen raketfabrieken die door Iran werden gebouwd in Syrië, Iran en zijn bondgenoten geen groot aantal precisiegeleide raketten in hun arsenaal hadden.

Plaatje hierboven: Soldaten van het Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGC). De soldaat in het midden draagt een portret mee van Hezbollahleider Hassan Nasrallah [beeldbron]


Bronnen:

naar een artikel “IRGC General: Iran Will Keep Its Military Forces and Weapons in Syria” van 16 januari 2019 op de site van The Tower