Chef Arabische Liga Aboul Gheit: Palestijnse kwestie heeft aan belang verloren ten gunste van Israël

Plaatje hierboven: De secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit (links) en de Palestijnse president Mahmoud Abbas (rechts) arriveren op de 29ste Arabische Top van 15 april 2018 in Dhahran, Saoedi-Arabië [beeldbron: Saudi Press Agency/EPA]

Ahmed Abu al-Gheith, de secretaris-generaal van de Arabische Liga die 22 Arabische landen vertegenwoordigt, veroorzaakte enige consternatie toen hij tijdens een recent televisie-interview verklaarde dat de prioriteit van de Palestijnse zaak – verzet tegen Israël en aandringen op een Palestijnse staat – enigszins ‘verminderd’ is, alvorens te verduidelijken dat “het nog steeds een dringende omstandigheid is waaraan wij [de Arabische staten] ] weerstand moeten blijven bieden.”

Al-Gheith legde aan een lokaal Egyptisch kanaal uit dat de tijden zijn veranderd en dat de Arabische wereld ook drastisch is getransformeerd. Vóór 2010 was er geen Arabische staat die faalde, maar “de afgelopen jaren zijn de zwaarste in de regio geweest“, daarbij verwijzend naar de ineenstorting van landen als Jemen, Libië en Syrië. Bovendien waarschuwde al-Gheith, dat niemand de fouten van “de Arabische heersers en hun regimes die in de regio tragedies hebben veroorzaakt” mag vergeten.

Mahmoud, een Egyptische politiek analist die verzochten om zijn achternaam niet te vernoemen vanwege de gevoeligheid van de zaak vertelde aan The Media Line dat de “verklaringen van de secretaris-generaal een duidelijke poging zijn om de weg vrij te maken voor het normaliseren van de banden met de Zionistische entiteit.”

“Hij [al-Gheith] is niet erg slim, omdat de Arabische straat deze entiteit op geen enkele manier zou accepteren,” verklaarde hij, benadrukkend dat burgers zich in deze kwestie afgewend hebben van hun regeringen en zich blijven inzetten voor Arabische belangen als een bredere natie. . “De meerderheid van de Arabieren ziet Israël als een vreemd lichaam en voelt zich daardoor bedreigd. Terwijl politici hun eigen agenda’s en belangen hebben met de Zionistische entiteit, doet het bredere Arabische volk dit niet en verwerpt het.

Nabeel Shaath, een hoge functionaris van de Palestijnse Autoriteit, was het niet eens met de beoordeling van Mahmoud en legde uit dat al-Gheith bedoelde dat de Arabische regio een zeer moeilijke fase doormaakt, één vol politieke onzekerheid en conflicten. “Gezien de schade die de Verenigde Staten hebben aangericht in Irak, Syrië en Libië, zijn er grote en belangrijke zorgen, net zo dringend als de Palestijnse,” zei Shaath.

Desondanks, voegde hij eraan toe, betekent dit niet dat de Arabische wereld de benarde situatie van de Palestijnen of de risico’s die gepaard gaan met het normaliseren van de betrekkingen met Israël, is vergeten. Moeen al-Taher, een Jordaanse politieke analist, was het daar niet mee eens. Al-Gheith’s woorden gebaarden naar het aangaan van formele relaties met Israël en probeerden een dergelijke houding te rechtvaardigen met de Arabische straat, legde hij uit aan The Media Line.

Qasem Qaseer, een Libanese politieke analist, vertelde The Media Line dat “de secretaris-generaal het officiële standpunt van de Arabische Liga vertegenwoordigt, die probeert het conflict met de Zionistische entiteit te de-prioriteren.” Hij zei dat hij niet probeert andere problemen prioriteit te geven. “Niettemin is de ‘Zionistische entiteit’ de belangrijkste kwestie en oorzaak voor alle andere problemen in de regio. De gebeurtenissen ter plaatse bewijzen dat hoe ingewikkeld interne problemen ook worden in Arabische landen, ze kunnen worden opgelost. Dit is niet het geval met de Zionistische vijand, de regio is het kernprobleem.

Arabieren reageren meestal op alles wat er in Palestina gebeurt als gevolg van het conflict, legde hij uit. Toen de Verenigde Staten Jeruzalem als hoofdstad van Israël verklaarden, bestormden burgers in de Arabische wereld de straten en protesteerden luid tegen de beslissing. “Dit bevestigt dat het conflict met de Zionistische entiteit het belangrijkste [conflict] is“, besloot hij. “Kijk naar de landen die vredesakkoorden hebben gesloten met de vijand inclusief Palestina. Dit heeft hun problemen niet beëindigd; ze zijn eerder toegenomen.

Plaatje hierboven: Mahmoud Abbas, de Keizer zonder Kleren, zonder land en zonder volk, temidden de leiders van de Arabische dictatuurstaten van het Midden-Oosten, op de 29ste Arabische Top van 15 april 2018 in Dhahran, Saoedi-Arabië [beeldbron: Dalati]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dima Abumaria “Arab League: Palestinian issue has ‘reduced’ importance – Moreover, al-Gheith cautioned, no one should forget “the mistakes of Arab rulers and their governing regimes which have caused tragedies in the region” van 18 januari 2018 op de site van The Jerusalem Post/The Media Line

♦ naar een artikelArab League head: Importance of Palestinian cause ‘reduced’” van 17 januari 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)