Financiering van Hezbollah onthuld: Heroïne, cocaïne en diamant in ruil voor raketten en granaten

De GCC en de VS hebben het hogere leiderschap van Hezbollah stevig in hun vizier met nieuwe sancties tegen de topambtenaren van de Libanese groep. “Door ons te richten op de Shura-raad van Hezbollah, verwierpen onze naties collectief het valse onderscheid tussen een zogenaamde ‘politieke vleugel’ en de wereldwijde terreur van Hezbollah,” zei de minister van Financiën, Steven Mnuchin van de VS, woensdag.

De geviseerde figuren zijn Hassan Nasrallah, de secretaris-generaal van Hezbollah; Naim Qasim; de leider van de Gerechtelijke Raad, Muhammad Yazbak; Husayn Al-Khalil, een adviseur van Nasrallah; Ibrahim al-Amin al-Sayyid, het hoofd van de politieke raad van Hezbollah; het hoofd van de externe veiligheidsorganisatie van Hezbollah, Talal Hamiyah; en Hashem Safieddine, een senior leider in de partij. De lijst bevatte ook andere namen en entiteiten: Ali Youssef Charara; Spectrum Group; Hasan Ebrahimi; Maher Trading; Adham Tabaja; Al-Inmaa Group; en Al-Inmaa Engineering en Contracting.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën had Hezbollahleider Nasrallah eerder gesanctioneerd vanwege het verstoren van het vredesproces in het Midden-Oosten in 1995 en opnieuw in 2012 vanwege zijn betrokkenheid in de burgeroorlog in Syrië. Eerdere onderzoeken naar financiering door Hezbollah hebben verstrekkende gevolgen gehad. In het geval van de inmiddels ter ziele gegane Libanese Canadese bank, is wat eens een van de belangrijkste financiële instellingen van Beiroet was geweest, vervallen en verloor later 102 miljoen dollar (Dh375 miljoen) aan activa nadat het op de zwarte lijst stond van de Amerikaanse autoriteiten vanwege zijn aandeel in wat de VS zeiden was een enorm Hezbollah-witwasnetwerk.

Het onderzoek bood een zeldzaam kijkje in een geheim netwerk dat Colombiaanse cocaïnekartels, West-Afrikaanse conflictdiamanten en Noord-Amerikaanse gebruikte autoloten met elkaar verbond. Hezbollah-gelieerde Libanese zakenlieden werkten rond sancties om activa uit bronnen uit de onderwereld om te zetten in legitieme wereldwijde financiële systemen. In het verleden geloofde men dat Hezbollah tot wel 200 miljoen dollar per jaar uit Iran ontving, maar dat bedrag nam af toen de Iraanse economie worstelde onder sancties gericht op zijn nucleaire programma. De militante groep – die ook dure sociale voorzieningen onderhoudt – moest zijn financieringsbronnen diversifiëren.

Uit een onderzoek van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration in 2010 bleek dat rekeninghouders van de Libanese Canadese bank de winst ontvingen van het smokkelen van Zuid-Amerikaanse cocaïne naar Europa. Expatriate Libanese zakenlieden channelden die winsten vervolgens in andere bedrijven, waaronder het kopen van gebruikte auto’s in Noord-Amerika om te verkopen in West-Afrika en de aankoop van ruwe diamanten.

Nadat een andere Libanese bank, Société Générale de Banque au Liban, in 2011 akkoord ging met het kopen van Libanese Canadese bezittingen, ontdekte een audit bijna 200 accounts die betrokken waren bij het witwas-plan, met Hezbollah in het centrum. In augustus 2012 heeft de Amerikaanse regering $ 150 miljoen beslag gelegd op de activa van de Libanese Canadese bank, waarbij de bank later instemde met een schikking van $ 102 miljoen. Terwijl de zaak ondernemingen op het spoor bracht dat zij op eigen risico met Hezbollah omgingen, hebben sommigen de doeltreffendheid van sancties in twijfel getrokken.

Hoewel er geen officiële reactie van Hezbollah of Iran is geweest, betoogde een redactie van de pro-Hezbollah Al Akhbar krant donderdag dat de nieuwe sancties een politiek gemotiveerde reactie waren op de sterke aanwezigheid van Hezbollah tijdens de recente Libanese parlementsverkiezingen. “De sancties die worden opgelegd aan het Hezbollah-leiderschap zullen geen effect hebben op hun leven of hun werk voor de partij die buiten het Libanese en internationale banksysteem opereert,” zei hij. “Daarom is het effect van deze sancties politiek en niets meer en het doelwit is niet Hezbollah, maar zijn partners in de volgende regering.”

Geld uit de drugshandel:
hoe Hezbollah zijn terreuractiviteiten financiert

Zoals bekend wordt de Libanese terreurorganisatie Hezbollah bewapend en gefinancierd door Iran. Maar daarnaast bestaan er nog andere bekende inkomstenbronnen zoals bv. de drugshandel naar Europa.

In een rapport van de Nederlandse autoriteiten kon het transport getraceerd worden van cocaïne naar Nederland, Venezuela, België, Spanje en Jordanië.

Andere rapporten spreken over het oogsten van opium en heroïne in de Beqaa vallei in Libanon. Informatie onthulde tevens dat Hezbollahleider Hassan Nasrallah banden onderhoudt met drugstraffikanten in Zuid-Amerika.

‘Hezbollah’s Narco Jihad’
Revealing the details of the group’s drug trade, money laundering


Bronnen:

♦ naar een artikel “Drugs, diamonds and used cars: the Hezbollah network the US destroyed” van 17 maart 2018 en een artikel van Joyce Karam “US-Gulf sanctions target top leaders of Hezbollah – The party’s leader Hassan Nasrallah and his deputy Naim Qasim are among those targeted” van 16 maart 2018 op de site van The National

♦ een artikel op deze blogGeld uit de drugshandel: hoe Hezbollah zijn terreuractiviteiten financiert +video” van 10 juli 2013

Een gedachte over “Financiering van Hezbollah onthuld: Heroïne, cocaïne en diamant in ruil voor raketten en granaten

Reacties zijn gesloten.