Ca. 10.000 Arabische relschoppers maken amok aan Gazaans-Israëlische grens

Ongeveer 10.000 Palestijnen namen vrijdagmiddag deel aan rellen langs de grens en gooiden met stenen, vuurbommen en handgranaten naar Israëlische soldaten en verbranden autobanden.

Israëlische soldaten reageerden naar verluidt met traangas en schoten met rubberen kogels en soms met scherp. Het door Hamas gerunde ‘gezondsheidsministerie’ van Gaza zei dat 19 mensen gewond raakten tijdens de schermutselingen, waaronder twee leden van de pers en drie van het medisch personeel.

Israël zal beslissen of de volgende levering van economische hulp van Qatar aan de Strook mag worden toegestaan ​​op basis van het geweldsniveau bij de protesten, rapporteerde het links dagblad Haaretz. Eerder op vrijdag hielden Israëlische soldaten een ongewapende verdachte vast die vanuit Gaza Israël binnenkwam, zo meldden de Hebreeuwse media.

Het geweld van vrijdag betekende de eerste grote test voor de nieuwe stafchef van de IDF, Aviv Kohavi, die werd beëdigd als de 22ste bevelhebber van de Israel Defense Forces (Tsahal) op dinsdag. Sinds maart houden Palestijnen wekelijks protesten aan de grens met Israël en beschuldigt de Hamasleiding ervan de rellen te gebruiken als dekmantel voor aanvallen op soldaten en pogingen om het veiligheidshekken te doorbreken. Israël heeft gevraagd om een einde te maken aan de gewelddadige demonstraties langs de grens in om even welk toekomstig staakt-het-vuren akkoord.

Het organisatiecomité van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ op vrijdag eiste dat Israël zijn blokkade van de kustenclave zou opheffen, zeggend dat ze “klaar staan om op te komen tegen Israël en zijn beleid.” Israël heeft een blokkade opgelegd tegen Gaza sinds de terreurgroep Hamas, die zich de vernietiging van Israël heeft voorgenomen, het grondgebied veroverde op de internationaal gesteunde Palestijnse Autoriteit in 2007. Israël noemt de blokkade volkomen terecht om te voorkomen dat wapens en andere militaire uitrusting de Strip binnenkomen.

De afgelopen weken heeft Hamas zijn bedreigingen van hernieuwd geweld langs de grens met Gaza opgevoerd nadat Israël de overdracht van $ 15 miljoen aan Qatarese fondsen aan de terreurgroep stopte na een vuurgevecht. Het geld maakt deel uit van een reeks van zes $ 15 miljoen stortingen. Israël staat Qatar toe om aan Hamas te leveren als onderdeel van een zeer omstreden staakt-het-vuren-overeenkomst. Het geld wordt ogenschijnlijk bedoeld om de civiele arbeiders van de groep te betalen, hoewel sommige Israëlische functionarissen – waaronder de voormalige minister van defensie Avigdor Liberman – het geld achterhouden en het gebruiken voor de terroristische activiteiten van Hamas.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF arrests Hamas terrorist who crossed Gaza border” en een artikel14,000 Arabs riot on Gaza border – Hamas says 14 Palestinian Arabs wounded by Israeli fire as ‘March of Return’ riots continue” van 18 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel10,000 riot along Gaza border; IDF said to respond with tear gas, live fire” en een artikelIDF says Hamas member arrested after crossing into Israel from Gaza” van 18 januari 2019 op de site van The Times of Israel