Leiders van Palestijnse Al Fatah en Libanese Hezbollah vergaderen in Beiroet

Topleider van Al-Fatah en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) Azzam al-Ahmad had onlangs in Libanon een ontmoeting met vice-secretaris-generaal van Hezbollah sjeik Naim Qassem, berichtte aldus de officiële nieuwssite Wafa van de Palestijnse Autoriteit op donderdag 17 januari ’19. Al-Fatah is de politieke factie van – en die geleid wordt door – de ‘gematigde’ PA-president Mahmoud Abbas.

Belangrijke functionarissen van het soennistische Al-Fatah en de PLO krijgen niet dikwijls de kans om hoog gerangschikte leiders van het sjiitische Hezbollah te zien. De laatste keer – in zoverre bekend – dat Ahmad een belangrijke leider zag gebeurde eind 2017 toen hij Hassan Nasrallah ontmoette, de secretaris-generaal van de terreurorganisatie. Leiders van de Gazaanse terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad zijn eveneens graag gezien gasten bij Hezbollah.

Zowel de Verenigde Staten en Israël beschouwen Hezbollah als een terreurgroep. De houding van de Europese Unie is ietwat dubbelzinnig. De EU beschouwt enkel de militaire vleugel van Hezbollah als een terreurgroep en niét de politieke vleugel, hoewel de leiders van beide secties identiek dezelfden zijn. Al Fatah werd eveneens als terreurgroep beschouwd tot aan de Oslo Akkoorden van 1993/94. Hoewel diens militaire vleugel, de Al Aqsa Brigades, nog steeds op de terreurlijsten staat van de VS, Israël en de EU.

Tijdens hun vergadering bevestigden Ahmad en Qassem “de noodzaak om te strijden tegen de Amerikaans-Israëlische pogingen om het Palestijnse nationale project te beëindigen“, aldus het verslag-Wafa. Zowel de Palestijnen als Hezbollah zijn recentelijk zeer kritisch geweest over het beleid van de VS en Israël met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Sinds kort, toen de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem in december 2017 erkende als de hoofdstad van Israël en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in de Joodse staat naar de stad initieerde, verklaarde PA-president Mahmoud Abbas dat de Palestijnen niet langer zouden samenwerken met een door de VS gedomineerd vredesproces en pleitte voor de instelling van een multilateraal mechanisme om het te vervangen.

Na de beslissing van Trump heeft Abbas een aantal landen over de hele wereld uitgenodigd deel te nemen aan een multilateraal mechanisme voor het vredesproces en herhaaldelijk gezegd dat hij geen Amerikaans plan zou overwegen. De afgelopen twee dagen heeft Ahmad verschillende functionarissen ontmoet in Libanon, waaronder president Michel Aoun. Op donderdagmiddag nam Ahmad geen telefoontjes aan.

Eerder deze week bezocht hij ook Syrië, waar hij plaatsvervangend Syrisch minister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad ontmoette en aanwezig was bij de opening van een nieuw kantoor van Palestine TV, het officiële PA-kanaal, in Damascus. Bij de opening van het Palestine TV-kantoor vertelde hij een Syrische krant dat hij gelooft dat Abbas in de nabije toekomst Syrië zal bezoeken.

“Het bezoek van de president Mahmoud Abbas is op elk moment mogelijk … ik geloof dat het snel zal gebeuren, als God het wil,” vertelde hij aan Al-Watan, een pro-Syrische regeringskrant. De PA-president heeft Syrië niet bezocht en heeft de Syrische president Bashar Assad niet ontmoet sinds de burgeroorlog in 2011 uitbrak.

Plaatje hierboven: Hamasleider Saleh al-Arouri (links) houdt een zeldzame openbare bijeenkomst met het hoofd van de Libanese terreurgroepleider Hassan Nasrallah (rechts) in Beiroet, Libanon, op 31 oktober 2017 [beeldbron: PalInfo]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Top Fatah official and Hezbollah leader meet in Lebanon – Azzam al-Ahmad and Sheikh Naim Qassem said to discuss need to counter US-Israeli ‘attempts to end the Palestinian national project’” van 17 januari 2019 en een artikel van Dov Lieber “Hamas leader talks ‘resistance’ with Hezbollah chief in Beirut – Nasrallah and Arouri reportedly discuss lethal tunnel detonation by IDF and intra-Palestinian reconciliation” van 1 november 2017 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Leiders van Palestijnse Al Fatah en Libanese Hezbollah vergaderen in Beiroet

Reacties zijn gesloten.