Amerikaanse hulp USAID beëindigt per 31 januari al zijn projecten in de Palestijnse gebieden

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) zal een einde maken aan al haar projecten in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook op 31 januari aanstaande na het besluit van de Amerikaanse regering om te besparen op de financiering aan de Palestijnen, zei Dave Harden, voormalig USAID Mission Director en Managing Director van de Georgetown Strategie Group, op donderdag 17 januari ’19.

Harden zei diepe verontrust te zijn over de maatregel en vertelde aan The Jerusalem Post dat de Amerikaanse regering opnieuw een gebrek aan nuance, verfijning en waardering toont voor de complexiteit van de situatie. Hij voegde eraan toe: “Wie lijdt er wanneer USAID scholen en watersystemen onafgemaakt laat? Palestijnen natuurlijk, maar ook Israëli’s en Amerikanen. De regering geeft Hamas gewoon meer speelruimte.

Het stoppen van de hulp per 31 januari komt overeen met de implementatie van de Antiterrorismeverklaring, een wetsvoorstel dat in oktober door de regering van Trump is ondertekend. Deze wet schept aansprakelijkheid voor de PA als deze buitenlandse hulp van de Amerikaanse regering zou accepteren – waardoor alle USAID-programmering feitelijk wordt afgesloten.

Er is gemeld dat de regering de Amerikaanse veiligheidscoördinator naar het Congres heeft gestuurd om te pleiten voor een wetswijziging om de veiligheidscoördinatie voort te zetten. Harden zei later op Twitter dat het stopzetten van de USAID-projecten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook “nog een voorbeeld was van het einde van de tweestatenoplossing“.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur aan Israël Dan Shapiro reageerde op Twitter door de vraag aan de orde te stellen of de Palestijnse Autoriteit de Amerikaanse hulp voor hun veiligheidstroepen zal blijven accepteren “als het de enige stroom van Amerikaanse financiering is.” Dat, zei hij, “zou een andere veiligheidsrisico leggen bovenop alle andere in verband met economische instabiliteit.”

Robert Satloff, uitvoerend directeur van het Washington Institute for Near East Policy, zei dat als het nieuws over de beëindiging van de USAID-projecten in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook klopte, het moeilijk zou zijn om de logica erachter te begrijpen.

“Geen van deze oefenen druk uit op [PA President Mahmoud] Abbas omdat hij onverschillig is en geen controle heeft over de financiering,” zei Satloff in antwoord op de bewering van Harden. “Het verhoogt alleen de moeilijke leefomstandigheden van de gewone Palestijnen (en verder verlies van Amerikaanse goodwill). [Dit is een] schitterende voorbereiding op een Amerikaans vredesplan. ‘

USAID reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van The Post om te reageren. The Post heeft vernomen dat verschillende buitenlanders die werden toegewezen aan verschillende USAID-projecten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, het land in de afgelopen weken en maanden samen met hun familie verlieten na te zijn geïnformeerd over het besluit om de projecten waaraan ze werkten te beëindigen aan het einde van deze maand.

In augustus 2018 bracht de Amerikaanse president Donald Trump het Congres op de hoogte van zijn beslissing om meer dan $ 200 miljoen te besparen in bilaterale hulp aan de Palestijnen, na een evaluatie van de financiering voor projecten op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

“Op aanwijzing van president Trump hebben we een evaluatie uitgevoerd van de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit en op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza om ervoor te zorgen dat deze middelen worden uitgegeven in overeenstemming met Amerikaanse nationale belangen en waarde bieden aan de Amerikaanse belastingbetaler,” zei het Departement. “Als gevolg van die evaluatie zullen we, op vraag van de president, meer dan $ 200 miljoen omleiden … oorspronkelijk gepland voor programma’s op de West Bank en Gaza.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “‘USAID to end all Palestinian projects on Jan. 31,’ former director says” van 17 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Amerikaanse hulp USAID beëindigt per 31 januari al zijn projecten in de Palestijnse gebieden

 1. Probleem? Ik dacht het niet!
  Europa is altijd bereid om het financiele verschil te maken!

  Tenslotte heeft het welzijn van “de palestijn” daar de hoogste prioriteit en dus heeft geen enkele burger er een probleem mee dat alles duurder word, terwijl de salarissen op hetzelfde niveau blijven.

  Het geld voor onze palestijnse burgers moet tenslotte ergens vandaan komen,

  Like

 2. Tja ; misschien moeten die “palestijnen ” nu wel een baantje gaan zoeken !!
  weer eens iets anders dan bedelen in de wereldgemeenschap !

  Like

 3. Tja, dit zal zeker een probleem zijn als er geen controle is van de besteding van dit hulpgeld! En gezien de onbetrouwbaarheid van het Palestijnse beleid, blijft dit een risico! Dus Trump heeft helaas gelijk!

  Like

Reacties zijn gesloten.