Brexit zal wellicht geen enkel impact hebben op Brits-Israëlische handelsrelaties

Hoewel ver verwijderd van de luidruchtige debatten in het Britse House of Commons, volgen regeringen over de hele wereld aandachtig elke toespraak en parlementaire stemming terwijl de klok aftikt naar het geplande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie op 29 maart aanstaande.

De verpletterende nederlaag van dinsdag in Westminster leek de twee jaar durende Britse premier Theresa May-strategie te verslaan, namelijk het smeden van een minnelijke exit, waarbij een periode van status-quo-overgang zou worden gevolgd door Groot-Brittannië die een onafhankelijk handelsbeleid voert, naast nauwe banden met de EU, ’s werelds grootste markt en de belangrijkste handelspartner van Israël.

Groot-Brittannië is de belangrijkste exportbestemming van Israël binnen de EU, waarbij de bilaterale handel de afgelopen jaren herhaaldelijk records heeft gebroken en 7,2 miljard dollar bereikte in 2016 en 9,1 miljard dollars in 2017, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze records zullen worden vermorzeld sinds de Britse export naar Israël met 75% steeg in de eerste helft van 2018. De bilaterale handel bedroeg $ 4,3 miljard, een stijging ten opzichte van de $ 4 miljard over dezelfde periode in 2017.

Dus, met slechts 10 weken te gaan om een ​​no-deal Brexit te vermijden, zullen Israëlische handelsambtenaren elke ontwikkeling in de verdiepende patstelling in Londen opvolgen, maar willen ook haar Israëlische exporteurs geruststellen dat er een naadloze continuïteit in de handel zal zijn. Zoals de Britten ooit zeiden: blijf rustig en ga door.

In termen van directe handel tussen Israël en het VK, is er geen reden tot bezorgdheid,” vertelde Yariv Becher, de commerciële attaché van het ministerie van Economische Zaken en Industrie in Londen, aan The Jerusalem Post. “Het ministerie werkt nauw samen met het VK om ervoor te zorgen dat er continuïteit is in de bestaande handelsbetrekkingen tussen de landen. Voor export van Israël naar het VK zal er geen breuk zijn, de overgang zal naadloos zijn.

Al bijna twintig jaar lang wordt de Israëlisch-Britse handel gevoerd via de associatieovereenkomst tussen de EU en Israël, een juridisch kader dat zowel de politieke dialoog als de economische samenwerking bevordert. Groot-Brittannië zal niet langer profiteren van de overeenkomst na de Brexit, zoals het geval zal zijn voor enkele tientallen andere vrijhandelsovereenkomsten die de EU in de afgelopen twee decennia met bijna 60 niet-EU-landen heeft gesloten.

Om te zorgen voor een soepele overgang van de handelsrelatie tussen Groot-Brittannië en Israël, werd een nieuwe werkgroep handel tussen het VK en Israël opgericht, die zijn eerste vergadering hield op 29 maart 2017 – dezelfde dag waarop het VK met Artikel 50 van het Verdrag over Europese Unie, haar terugtrekkingsproces opstartte. De werkgroep was een van de eerste vier die een deal sloot in de post-Brexit-handel en blijkbaar het belang aantoonde dat Whitehall hechtte aan de handelsrelatie met Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eytan Halon “What does BREXIT mean for Britisch-Israel trade?” van 17 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post