Israël in de VN: PA moet stoppen met terroristen verlonen en zou beter investeren in natieopbouw

President Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, sprak op dinsdag de Verenigde Naties in New York om te beweren dat Israël een “obstakel” vormde voor de “samenhangende ontwikkeling van alle volkeren” in het Midden-Oosten, waarmee hij een scherpe repliek uitlokte van de ambassadeur van de Joodse staat in de wereldorganisatie.

Abbas sprak namens de ‘Palestijnse Staat’ – officieel een ‘niet-lid-waarnemersstaat’ bij de VN sinds 2012 – nam het voorzitterschap van Egypte over van een blok van 134 staten bij de VN dat beweert de “collectieve economische belangen” te vertegenwoordigen van de ontwikkelingslanden in de wereld. Nog steeds bekend als de “Groep van 77 (G-77)” naar het aantal staten dat het oorspronkelijk in 1964 oprichtte, omvat het blok verschillende landen die het bestaansrecht van Israël niet erkennen, inclusief Iran, Syrië en Irak.

In opmerkingen waarin hij de belangrijkste zorgen van de G-77 uitsluitend in de meest algemene bewoordingen aan de orde stelde, zorgde Abbas ervoor om Israël aan te vallen wanneer hij de juiste opening vond om dit te doen. “Palestina kan geen uitzondering zijn,” verklaarde Abbas tijdens een passage in zijn toespraak waarin de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling werden besproken. “We lijden ook onder het juk van een buitenlandse bezetting.”

Abbas ging verder met het veroordelen van Israëls “kolonisatie en bezetting van de’ Palestijnse staat”, beschuldigend de Joodse staat van “het belemmeren van samenhangende ontwikkeling voor alle volkeren van de regio.” Abbas’ laatste observatie trok een snelle reactie van de Israëlische ambassadeur op de VN Danny Danon.

“Zoals de Verenigde Naties heel goed weten van al het ontwikkelingswerk dat Israël doet, is Israël niet wat de ontwikkeling ondermijnt maar het werkelijk helpt”, vertelde Danon aan de Algemeiner na de toespraak van Abbas. De ambassadeur vervolgde:

“In plaats daarvan ondermijnt de Palestijnse Autoriteit haar eigen capaciteit en ontwikkeling. De PA zou moeten stoppen met het uitgeven van 7 procent van haar jaarlijkse budget aan het aanzetten tot [terreur] en betalen van salarissen van terroristen, en in plaats daarvan het geld gebruiken om haar infrastructuur te ontwikkelen en haar volk te helpen.”

De PA besteedde in 2017 $ 355 miljoen aan geld van internationale donoren aan het betalen van salarissen en andere voordelen aan veroordeelde of ‘gemartelde’ terroristen en hun families. Het Amerikaanse Congres nam in 2018 wetgeving aan die de hulp van de VS aan de PA opschortte totdat er een verifieerbaar einde aan de praktijk was, waarvan critici beweren dat ze het Palestijnse terrorisme tegen Israëliërs zowel aanmoedigen als legitimeren.

Hoewel Abbas tijdens zijn toespraak verschillende kritische mensenrechtenkwesties aansneed – waaronder kinderarbeid, slavernij en mensenhandel – was hij het meest gedetailleerd bij het specificeren van de eisen van de PA van Israël. Pleitend voor de oprichting van een Palestijnse staat met zijn hoofdstad in Oost-Jeruzalem, benadrukte Abbas dat deze uitkomst noodzakelijkerwijs “de rechtvaardige oplossing van definitieve statuskwesties, inclusief onze vluchtelingen en gevangenen” zou inhouden.

Op geen enkel moment besprak de Palestijnse leider een van de andere uitdagingen voor duurzame ontwikkeling in het Midden-Oosten, zoals de ongekende vluchtelingencrisis die werd veroorzaakt door de ontheemding van meer dan 13 miljoen Syriërs – waaronder 400.000 Palestijnen – tijdens een burgeroorlog die sinds 2011 woedt.

Hoewel het moeilijk is om de invloed van de G-77 buiten de zalen van de VN te detecteren, zal de PA met zijn 2019-voorzitterschap waarschijnlijk de Palestijnse staat willen voorstellen als een nieuwe mijlpaal in zijn poging om volledig lidmaatschap van de VN te verkrijgen, ongeacht de voortgang van de vredesonderhandelingen met Israël. Volledig lidmaatschap van de VN voor elke toekomstige staat vereist een stem van de VN Veiligheidsraad, waar een Palestijns bod bijna zeker een Amerikaans veto zou tegenkomen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘Stop Spending 7% of Your Budget on Terrorist Salaries,’ Israeli UN Envoy Tells Abbas Following Palestinian Leader’s G-77 Speech in New York” van 15 januari 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelIsrael’s UN Ambassador Says PA Should Stop Paying Terrorists and Build a Nation Instead” van 16 januari 2019 op de site van The Tower

Een gedachte over “Israël in de VN: PA moet stoppen met terroristen verlonen en zou beter investeren in natieopbouw

 1. Een omvattende plan zou kunnen behelzen:
  1. een duurzaam plan om voor de komende 50 zelfstandig te kunnen draaien op zonne-energie en leverancier te worden van overschotten
  2. een duurzaam plan op te zetten voor de komende 50 jaar voor schoon drinkwater zonder hulp van buiten
  3. een duurzaam plan voor de ontwikkeling van een gezonde landbouw en veeteelt voor de komende 50 jaar met veel aandacht voor irrigatiesystemen
  4. een goed plan voor het onderwijs van meisjes en jongens tot in ieder geval hun achttiende jaar met godsdienst als bijvak en zonder invloed van de politiek
  5. een goed plan van aanpak om de corruptie aan te pakken
  6. een aantal rechten en plichten van burgers af te spreken die recht doen aan een moderne natie.

  Like

Reacties zijn gesloten.