Amerikaans leger wil enkele Israëlische Iron Dome raketafweersystemen aankopen

Plaatje hierboven: De Iron Dome-batterij in Ashkelon in het zuiden van Israël die wordt ingezet om raketten en mortiergranaten van Hamas & Co te onderscheppen. De Iron Dome, een raketinterceptor met een kort bereik, is ontwikkeld door Rafael Advanced Defense Systems, Israël [beeldbron: IDF]

Het leger van de Verenigde Staten heeft het Congres een document van 14 pagina’s gestuurd waarin goedkeuring wordt gevraagd van $ 373 miljoen voor de aanschaf van enkele van de veelgeprezen Iron Dome-raketafweersystemen van Israël.

Het wil uiterlijk in 2020 twee Iron Dome-batterijen ontvangen met 12 draagraketten, 240 onderscheppingsraketten, twee gevechtsbeheersystemen en twee radarsystemen om bescherming van de Amerikaanse grondtroepen tegen artillerie, raketten, kruisraketten, mortieren en onbemande luchtvoertuigen in conflict mogelijk te maken gebieden wereldwijd, volgens Inside Defense.

“Op basis van een analyse van de kosten, het tijdschema en de prestaties heeft het leger besloten om twee tussentijdse IFPC-batterijen van Iron Dome in [fiscaal jaar] 2020 in gebruik te nemen,” verklaarde het document.

Naar verluidt zijn de Verenigde Staten op zoek geweest naar een mechanisme om de Amerikaanse grondtroepen de afgelopen jaren te beschermen tegen bedreigingen in talloze conflictgebieden, door te proberen hun eigen interceptorsystemen te creëren.

De Iron Dome, een raketinterceptor met een kort bereik, is ontwikkeld door Rafael Advanced Defense Systems. Het is het eerste onderdeel van het driedelige raketverdedigingsarsenaal van Israël, dat ook de middellange David’s Sling-interceptor en het lange-afstands Arrow-raketafweersysteem omvat.

De VS en Israël hebben de testen met David’s Sling in december 2015 succesvol afgerond en het afweersysteem operationeel verklaard. Het David’s Sling (Slinger van David) raketafweersysteem, ook bekend als Magic Wand (Toverstaf), werd eveneens ontwikkeld in de Israëlische wapenfabriek Rafael.

Hieronder een test met David’s Sling-systeem van december 2015:


Bronnen:

♦ naar een artikelUS seeks $373 million acquisition of Israel’s Iron Dome missile-defense system” van 17 januari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Jason Sherman “Army picks Israel’s Iron Dome for interim CMD, eyes long-term adoption” van 11 januari 2019 op de site van Inside Defense