Voor het eerst gezamelijk manoeuvre van Israëlische luchtmacht met Britse RAF

Plaatje hierboven: Een Israëlische straaljager F-35 stealth fighter tankt brandstof bij in de lucht [beeldbron: ermaleksandr/Flickr]

De luchtmacht van Israël neemt deel aan zijn allereerste gezamenlijke oefening met de Royal Airforce in Groot-Brittannië op het meest open niveau van samenwerking tussen de twee strijdkrachten, berichtte The Jewish Chronicle op dinsdag 15 januari ’19.

De IAF is uitgenodigd om deel te nemen aan de jaarlijkse Cobra Warrior-oefening op de Coningsby-vliegbasis in september in Lincolnshire. Hoewel de defensiesamenwerking tussen Israël en Groot-Brittannië de laatste jaren op alle niveaus is toegenomen, werd de IAF nooit eerder uitgenodigd om aan de oefening deel te nemen.

De Advanced Qualified Weapons Instructor-cursus van de RAF omvat traditioneel bemanning en vliegtuigen van andere geallieerde luchtstrijdkrachten die samen met hun Britse tegenhangers trainen in complexe vechtscenario’s. In 2018 nodigde de RAF Duitse en Italiaanse vliegtuigen uit om deel te nemen aan de oefening.

In een teken van geïntensiveerde militaire en defensiebetrekkingen, heeft een team van Israëlische gevechtspiloten vorig jaar een gezamenlijk opleidingsseminar gehouden met de RAF Typhoon-vliegtuigbemanning op een basis in Lossiemouth in Schotland, maar kwam bij die gelegenheid niet met hun eigen vliegtuig.

In 2017 hebben de RAF en IAF drie dagen gezamenlijke oefeningen voltooid om de reddingsmogelijkheden van zee onder stormachtige omstandigheden te testen. De twee luchtstrijdkrachten hebben ook ervaringen uitgewisseld die ze hebben opgedaan met het bedienen van de nieuwe F-35 stealth-jagers.

Om de twee jaar organiseert de Israëlische luchtmacht de ‘Blauwe Vlag’, een internationale oefening waarbij luchtmachten uit andere landen naar de Joodse staat reizen om hun aeronautische vaardigheden te oefenen. Net als de Amerikaanse gehoste ‘Red Flag’ oefeningen, is de oefening gericht op het smeden van banden tussen multi-nationale bondgenoten. In 2017 omvatte de oefening ‘Blauwe Vlag’ vliegtuigen en bemanningen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Griekenland, India, Polen, Italië en Frankrijk.

De RAF zal naar verwachting deelnemen aan de oefening in 2020, wat de eerste keer is dat ze openlijk trainen in het Israëlische luchtruim. In oktober ging het Britse Ministerie van Defensie akkoord met een contract ter waarde van maximaal $ 52 miljoen om de MORPHEUS-applicatie voor het beheer van slagvelden te kopen van Elbit Systems UK, een dochteronderneming van de Israëlische defensie-gigant.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anshel Pfeffer “Israel’s air force set for first-ever joint exercise with the RAF in Britain” van 15 januari 2019 op de site van The Jewish Chronicle

♦ naar een artikelIsraeli Air Force to Participate in First-Ever Joint Drill with RAF Later this Year” van 15 januari 2019 op de site van The Tower

Een gedachte over “Voor het eerst gezamelijk manoeuvre van Israëlische luchtmacht met Britse RAF

Reacties zijn gesloten.