Handelsakkoord: Israël zal het komende jaar voor ruim $ 1 miljard goederen uitvoeren naar Japan

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 2 mei 2018. Premier Shinzo Abe en zijn Israëlische tegenhanger, Benjamin Netanyahu, schudden elkaar de hand voorafgaand aan hun gesprekken over vrede in het Midden-Oosten en cybersecurity [beeldbron: AFP]

Israël en Japan zullen samenwerken bij de ontwikkeling van digitale gezondheidstechnologieën en zullen partnerschappen op het gebied van auto- en cyberbeveiliging bevorderen. De twee landen hebben op dinsdag 15 januari 2019 in totaal zes overeenkomsten gesloten, waaronder de ondertekening van een memorandum van overeenstemming over samenwerking op het gebied van digitale gezondheid.

De akkoorden werden ondertekend tijdens het bezoek in Israël van wat is genoemd als “de grootste en belangrijkste ooit” Japanse delegatie naar Israël, geleid door de Japanse minister van economie, handel en industrie Hiroshige Seko en met 150 vertegenwoordigers van zo’n 90 bedrijven, inclusief gigantische bedrijven zoals Honda, Mitsubishi, Hitachi en Toshiba.

“We beginnen de vruchten te zien van het versterken van de economie tussen Japan en Israël”, zei de Israëlische minister van Economie en Industrie Eli Cohen tijdens een bijeenkomst van het Japan Israel Innovation Network (JINN) Business Forum dat op dinsdag plaatsvond in Jeruzalem. waarop de akkoorden werden ondertekend. Het zakenforum werd opgericht in mei 2017 om economische samenwerking te bevorderen.

Cohen voegde toe dat het handelsvolume tussen de twee bedrijven “de afgelopen twee jaar met slechts meer dan 25% is toegenomen”, en het doel voor het komende jaar is de Israëlische export naar Japan te verhogen tot meer dan $ 1 miljard. Israël streeft er ook naar om de Japanse investeringen in Israël te stimuleren door 30 Japanse bedrijven te helpen in het jaar daarop investeringen in Israël te doen, evenals door hulp bij het opzetten van vijf nieuwe Japanse kantoren in het land.

In de komende drie jaar, zei Cohen, is het doel om “het handelsvolume tussen Japan en Israël te verdubbelen.” De uitvoer van Israëlische producten naar Japan steeg in de eerste drie kwartalen van 2018 met 46% tot $ 870 miljoen, vergeleken met de vorige jaar, terwijl in de eerste negen maanden van 2018 de invoer van Israël uit Japan met 7% steeg tot $ 1,51 miljard, volgens gegevens van het Israëlische ministerie.

Cohen zei dat de twee landen geen concurrenten zijn en dat ze door hun krachten te bundelen ‘de wereld veel hoop zullen geven’, omdat zij beiden technologie en innovatie zien als de belangrijkste economische macht voor de toekomst. Digitale gezondheid is volgens hem een ​​van de ‘belangrijkste motoren’ van de Israëlische economie en zal de komende decennia wereldwijd een van de belangrijkste groeimotoren zijn. Daarom zei hij: ‘Japan en Israël kunnen de beste partners zijn’ in de missie om dit veld te promoten.

De grote uitdagingen voor de toekomst zijn het opzetten van een rechtstreekse vlucht tussen de twee landen en het versnellen van een vrijhandelsovereenkomst tussen de naties, aldus Cohen. Shion Kawai, de pers en culturele attaché van de Japanse ambassade in Tel Aviv, zei dat “Japanse bedrijven zeer geïnteresseerd zijn in het versterken van de banden met Israël“.

Vooruitlopend op de Olympische Zomerspelen in Tokyo 2020 zei hij dat de Japanse Cybersecurity en Olympische minister Yoshitaka Sakurada eerder deze maand Israël bezocht om de Israëlische knowhow op het gebied van cyberbeveiliging te bekijken en te zien welke technologie nuttig zou kunnen zijn ‘om onze Olympische spelen te verdedigen’.

Akira Shisa, die werkzaam is als algemeen manager in de Aero Engine, Space & Defence Business Area van de Japanse firma IHI Corporation, een van de grootste multinationale bedrijven ter wereld, met onder meer aandacht voor het ontwerp en de constructie van vliegtuigmotoren, zei dat het bedrijf in Israël is ‘om naar nieuwe technologieën te zoeken.’ Hij voegde eraan toe dat dit zijn eerste bezoek aan Israël was, een startpunt (voor samenwerking) met veel potentieel voor het bedrijf.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Federico Maccioni “Israel sets target of $1 billion in exports to Japan in coming year” van 16 januari 2019 en een artikel van Shoshanna Solomon “Mitsubishi, other Japanese firms visit Israel to strengthen business ties” van 14 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israel, Japan Sign Digital Health Tech, Cybersecurity Deals” van 17 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelJapan-Israel Relations (Basic Data)” op de site van Ministry of Foreign Affairs – Japan

♦ naar een artikelHistory of the Jews in Japan” en een artikelAntisemitism in Japan” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.