Een tropisch verhaal over diamanten en overlevers van de Holocaust in ‘Cuba’s Forgotten Jewels’

Naar aanleiding van de International Holocaust Remembrance Day op 27 januari 2019 organiseren het Red Star Line Museum, het Vredescentrum en de Kazerne Dossin een filmvoorstelling van “Cuba’s Forgotten Jewels“.

De film vertelt het verhaal hoe de diamantindustrie in Havana een deel van de Antwerpse Joodse bevolking het leven redde tijdens WOII.” Filmvertoning “Cuba’s Forgotten Jewels” vindt plaats op zondag 27 januari 2019 om 10u45 in UGC Cinema, Van Ertbornstraat 17, 2018 Antwerpen.  Inschrijven verplicht: per email naar: info@vredescentrum.be.

Forgotten Jewels is ontstaan ​​uit de verhalen over Cuba die Marion Kreith door de jaren heen aan haar dochter (mededirecteur Judy Kreith) heeft verteld. Marion ontsnapte uit het door oorlog verscheurde Europa als een jong meisje met haar familie, om nazi-gevangenneming te ontwijken en het oversteken van de Atlantische Oceaan naar een tropisch paradijs.

In deze film gaat haar verhaal over de persoonlijke verhalen van andere vluchtelingen die herinneren aan hun ontsnapping naar Havana en het leven in een exotisch en onbekend land. Hun stemmen brengen nu dit kleurrijke en opbeurende stukje geschiedenis aan het licht in een tijd waarin vluchtelingen opnieuw worden afgewend van veilige kusten.

Geregisseerd door Robin Truesdale en Judy Kreith. Meer info op de site: forgottenjewelsfilm.com

Cuba’s Forgotten Jewels
Deze aangrijpende documentaire van 46 minuten door co-regisseurs Judy Ann Kreith en Robin Truesdale vertelt het duistere verhaal van duizenden Europese Joden die niet alleen ontsnapten aan de uitroeiing door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook Cuba een bloeiende en kortstondige diamantslijpers industrie brachten.

De film is een contrapunt van films zoals ‘Voyage of the Damned’, een drama uit 1976 met in de hoofdrollen Faye Dunaway en Orson Welles die de tragische reis van de SS St. Louis beschrijft – een Duits stoomschip dat in 1939 vanuit Hamburg naar Havana zeilde met 937 Joodse passagiers aan boord.

Degenen aan boord van de St. Louis hadden geen idee dat de Cubaanse visa die ze hadden gekocht van corrupte ambtenaren ongeldig waren en dat er slechts 28 mochten uitstappen bij aankomst in Havana. Het schip werd door de autoriteiten geweigerd om aan te meren in Miami en andere Amerikaanse havens, en keerde uiteindelijk na een maand op zee terug naar het door de nazi’s gecontroleerde Antwerpen. Ongeveer 250 passagiers van de St. Louis stierven later in concentratiekampen.

“Forgotten Jewels” heeft een veel gelukkiger einde. In dit geval heeft Cuba onder generaal Fulgencio Batista ongeveer 6.000 joodse diamantslijpers en hun gezinnen uit België en elders ingenomen, een samenvoeging van ongeveer 6.000 Duitse en Oostenrijkse Joden die waren gearriveerd in een eerdere golf voordat de deuren in de Amerika’s dichtsloegen.

“We probeerden de kwestie van de St. Louis aan te raken, want dat is waar de meeste mensen over denken als ze aan Cuba denken en aan het feit dat alle vluchtelingen zijn afgewezen”, zei Kreith, geïnterviewd in hte café over café con leche aan de Patronato – de grootste van Havana’s drie functionerende synagogen.

“Dit is een heel persoonlijk verhaal”, vertelde ze aan The Times of Israel. “Mijn moeder, Marion Finkels Kreith, kwam in 1941, oorspronkelijk uit Hamburg. Ze heeft drie jaar geprobeerd om aan de nazi’s te ontsnappen. Haar vader, die was geïnterneerd in een kamp in Zuid-Frankrijk, hoorde dat er een paar visa waren voor Cuba, zodat ze visa voor het hele gezin konden krijgen. Alle personages in de film waren in België toen de nazi’s binnenvielen op 10 mei 1940.”

Kreith groeide op toen ze hoorde hoe haar moeder op 14-jarige leeftijd in Cuba arriveerde op een boot die de Colonial heette en al snel ging werken aan het slijpen van diamanten in een verstikkende hete fabriek. Ooit hebben tussen 30 en 50 dergelijke faciliteiten in Havana geëxploiteerd: het tropische Caribische eiland werd korte tijd omgevormd tot een groot centrum voor diamantpolijsten.

“Sommigen waren hele kleine fabrieken, werkend bij mensen thuis, en anderen waren erg groot,” zei Kreith. “Toen Hitler op 10 mei binnenviel, namen de Belgische vluchtelingen en sommigen uit Nederland met enkel wat ze aan hun lijf hadden, maar het waren hun connecties die hen hielpen opnieuw te beginnen. Ze gebruikten die connecties met de diamant-syndicaten in Londen en New York, en overtuigden de Cubaanse autoriteiten ervan de sector draaiende te houden.”

De meeste van deze Joden zagen Havana als slechts een tijdelijke stop op weg naar Miami of New York. Maar na Pearl Harbor werd het bijna onmogelijk voor vluchtelingen in Cuba – of welke vluchtelingen dan ook – om VS-visa te krijgen, dus ze bleven uiteindelijk jarenlang zitten. Tegen 1948, echter, met de oorlog en de wederopbouw van Europa, verdween de jonge diamantindustrie van Cuba zonder een spoor na te laten.

“Nadat de meeste van de belangrijkste experts in de handel hun visum hadden gekregen, verlieten ze Cuba”, zei Kreith. “Velen gingen naar de VS, sommigen terug naar België en anderen naar Israël. De Cubaanse overheid zou graag de handel gaande houden, maar zonder de wereldwijde connecties van de diamanthandelaren en de expertise op topniveau, waren ze niet in staat de industrie in Havana te houden.”

Trailer – Cuba’s Forgotten Jewels: A Haven in Havana


Bronnen:

♦ naar een artikel van Larry Luxner “A tropical story of diamonds and Holocaust survival in ‘Cuba’s Forgotten Jewels’ – New film explores the forgotten era when the Caribbean island became a temporary gem hub after opening its doors to thousands of European Jews fleeing the Nazis” van 14 augustus 2017 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Een tropisch verhaal over diamanten en overlevers van de Holocaust in ‘Cuba’s Forgotten Jewels’

  1. Doet me denken aan een stukje familiegeschiedenis ! : de destijds geweigerde vluchtelingen werden door de President?Dictator van de Dominicaanse Republiek uitgenodigd om daarheen te komen ! via puertoplata kwamen ze in SOSUA en CABARETE waar ze zelfs een kibboets zijn begonnen !ook in PORT au Prince Haiti hebben duizenden veiligheid gevonden ! er zijn ook nu nog hechte banden met Israel ! aanbevolen voor een caraibische vakantie !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.