Verdediging dader aanslag Joods Museum beschuldigd van het verspreiden van complottheorieën

Bij de opening van een moordzaak over de moord op vier mensen in het Joods Museum van België in 2014, beschuldigde de leider van het Belgische Jodendom de advocaten van verdachte van het verspreiden van samenzweringstheorieën.

Yohan Benizri, voorzitter van het Coördinatiecomité van de Belgische Joodse Organisaties (CCOB), de EJC-partner van het land, werd door Le Telegramme geciteerd als het maken van deze beschuldigingen enkele dagen voor de opening van het proces van Mehdi Nemmouche.

Nemmouche, die vocht met jihadisten in Syrië, heeft elke betrokkenheid bij de moorden ontkend. De dader, geboren in een familie van Algerijnse origine in de Noord-Franse stad Roubaix, riskeert een levenslange gevangenisstraf.

De Mossad
De complottheorieën,” zei Benizri, “zijn geworteld in het feit dat twee van de vier slachtoffers Israëlische toeristen waren die voor de regering van Israël werkten.” Kort na de moord suggereerden de ‘gematigde’ islamitische Zwitserse geleerde Tariq Ramadan en anderen een doofpotoperatie, waarbij ze claimden dat het echtpaar Emmanuel en Mira Riva voor Mossad werkten.

“De twee toeristen die in Brussel waren gericht, werkten voor de Israëlische geheime diensten”, schreef Ramadan “De [Belgische] overheid geeft geen commentaar. Toeval. Is dit een geval van antisemitisme of een manoeuvre om de aandacht af te leiden van de echte motieven van de beulen? We verzetten ons tegen het vermoorden van onschuldigen en racisme, maar tegelijkertijd wordt het tijd dat ze ons voor dwazen nemen.”

Echter Yossi Melman schreef in The Jerusalem Post dat een dergelijke conclusie louter speculatief was. Emanuel Riva werkte als accountant voor Nativ, een overheidsorgaan dat immigratie vanuit de voormalige Sovjet-Unie mogelijk maakt, en in het ministerie van Financiën. Zijn vrouw werkte als accountant voor het kantoor van de Israëlische premier.

Benizri voegde eraan toe dat de advokaten van de dader “proberen de feiten te verdraaien” door “compleet vergezochte” beweringen te herhalen “dat de Israëlische inlichtingendienst Mossad de aanval heeft geënsceneerd. De verdediging zal proberen het antisemitische karakter van het misdrijf te minimaliseren of een discours van een complottheorie volgen,” zei Benizri. Hij voegde eraan toe dat hij vreesde dat dit dergelijke trends in de samenleving zou versterken.

Nemmouche werd tijdens een willekeurige zoektocht opgepakt in de Franse stad Marseille. Hij bleek in het bezit te zijn van wapens die overeenkomen met de wapens die in het museum worden gebruikt. Zijn rechtszaak begon meer dan vier jaar na zijn arrestaties, deels vanwege zijn uitlevering. Belgische en Franse autoriteiten hebben tientallen extra verdachten gearresteerd en vrijgelaten.

Brussels Jewish Museum shooting 24.05.2014

De aanslag
Op zaterdagnamiddag 24 mei 2014 voerde Mehdi Nemmouche, een Franse Syriëstrijder van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) een zware aanslag uit in het Joods Museum van België te Brussel.

Mehdi Nemmouche

In de inkomhal van het museum executeerde hij met een pistool het Israëlisch echtpaar Mira en Emmanuel Riva dat daar toevallig aanwezig was zonder dat de dader wist wie zij waren.

Daarop haalde hij een kalashnikov AK-47 uit zijn tas en trok naar binnen (plaatje rechts) waar hij twee niet-Joodse medewerkers van het museum vermoordde.

De 66-jarige Française Dominique Sabrier en de 25-jarige student Alexandre Strens van Belgische nationaliteit maakten geen schijn van kans. De hele aanslag werd in minder dan een minuut uitgevoerd.

Mehdi Nemmouche werd een week na de dodelijke schietpartij opgepakt in Marseille en opgesloten. In juli 2014 werd hij door Frankrijk aan België uitgeleverd en opgesloten in de gevangenis van Brugge.

Nemmouche zou als bewaker van westerse gijzelaars, blijk gegeven hebben van grote brutaliteit en ernstige feiten gepleegd hebben zoals het martelen van verschillende gevangenen. Bovendien bleek dat Nemmouche een van de gijzelnemers was van de Amerikaanse journalist James Foley, die op 20 augustus 2014 onthoofd werd.


Bronnen:

♦ naar een artikelDefence in Jewish Museum attack trial accused of spreading conspiracy theories” van 14 januari 2019 en een artikelFrench jihadist in court for Brussels Jewish Museum terror attack in 2014” van 8 januari 2019 en een artikelWitnesses to be confirmed as trial about to start for 2014 attack on Brussels Jewish Museum” van 20 december 2018 op de site van The European Jewish Congress (EJC)

♦ naar een artikelSwiss professor: Belgium distorting museum shootings” van 30 mei 2014 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Verdediging dader aanslag Joods Museum beschuldigd van het verspreiden van complottheorieën

  1. Tariq Ramadan, de Islamistische filosoferende vrouwen verkrachter zal zijn gerechte straf niet ontlopen net zomin als de moordende Islamist Nemmouche.

    Alle complottheorieën ten spijt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.