Om zeldzame Iris te beschermen verplaatst de IDF zijn Iron Dome systeem in de Negev

Plaatje hierboven: Irissen bloeien nabij de kibboets Tzeelim in de Negev woestijn [beeldbron: Rove Me]

Bewoners langs de zuidelijke grens van Israël met Gaza hebben zich verenigd om het Israëlische leger om speciale bescherming te verzoeken, niet voor zichzelf, wat begrijpelijk zou zijn, maar voor een zeldzame en mooie bloem die in het gebied groeit.

De bloem Iris Mariae Barbey dreigt te worden verpletterd door het anti-raket luchtverdedigingssysteem Iron Dome dat in het gebied wordt ingezet en door de IDF-soldaten die het bedienen, volgens een bericht van de Hebreeuws-talige Ynet-site.

Lokale bewoners benaderden majoor-generaal Herzl Halevi van het Zuidelijk Commando en IAF Commander majoor-generaal Amikam Norkin over het probleem, en zeiden dat ze vonden dat het “fundamenteel was dat we samenwerken om de omliggende natuurgebieden te behouden.”  In feite zegt de IDF dat het inderdaad een andere site heeft gezocht voor de levensreddende anti-raket. verdedigingssysteem.

“We zijn begonnen met het verplaatsen van het Iron Dome-systeem naar een alternatieve locatie”, zei IDF-woordvoerder. “De plaatsing van zware artillerie wordt gecoördineerd met regionale raden, de natuur- en parkautoriteit en het Joods nationaal fonds (dat bomen in Israël plant). Combat troops waarderen het belang van het behoud van de natuur in het gebied waarin zij opereren.”

Eind goed, al goed. 🙂

Bij het plaatje hieronder: Eindeloze velden met delicate paarse bloemen vormen een van de fascinerende landschappen van het land. Maar deze bloem is niet alleen mooi, zij is ook uniek en groeit enkel in de westelijke Negev-woestijn en in Noord-Sinaï, Egypte. De beste uitzichten op de velden zijn rond Beersjeba en op de weg tussen Tzeelim en Gvulot.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Matan Tzuri “Flower power: IDF moving missile system to protect rare bloom – Gaza border communities unite to save the Iris Mariae, which is found in the area, from the boots and batteries of the Iron Dome defenses” van 13 januari 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF to Protect Rare Iris by Moving Iron Dome” van 13 januari 2019 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Om zeldzame Iris te beschermen verplaatst de IDF zijn Iron Dome systeem in de Negev

  1. Grappig verhaal ! een flink aantal jaren geleden was ik te gast op enkele kibbutsim !Iris gladiool,anjers en rozen worden daar op grote schaal commercieel gekweekt : ook in belgische en nederlandse tuincentra kan men er zakkenvol bollen van aanschaffen ! de bollenkwekers van holland doen daar goede zaken en hebben zelfs vaste vertegenwoordigers in Israel ! niet zeldzaam maar wel mooi !!!

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.