Inwoners aan de noordelijke grens met Libanon waarschuwen: er zijn nog tunnels van Hezbollah

Na de ontdekking van een zesde terreurtunnel van Hezbollah aan de noordelijke grens van Israël met Libanon, maken inwoners van Noord-Israël, die in de buurt van de grens wonen, zich ernstig zorgen om hun veiligheid na de aankondiging door de IDF dat hiermee Operatie Northern Shield ten einde is gekomen.

Meir Biton van de Israëlische moshav Avivim in Opper-Galilea vertelde aan de Israëlische krant Israël Hayom dat “ik in het laatste half jaar het graven van een schacht op het Libanese grondgebied heb gezien en gefotografeerd. Toen ik hoorde dat de operatie begon, was ik blij. Ze zeiden dat ze tunnels vonden in Metula, Zarit en Shtula, en we dachten dat ze ook naar ons toe zouden komen, maar ze kwamen niet eens kijken of hier een tunnel was of niet.”

Nu is het echt eng geworden. Als ze op zijn minst hadden gezocht, dan bleef ik thuis als er een oorlog zou beginnen. Maar als ik hoor dat ze de operatie hebben afgerond, weet ik dat ik hier geen seconde zal blijven,” vervolgde hij.

Inwoners van Rosh Hanikra meldden ook het horen geluiden van gravers de afgelopen twee jaren. “Er waren nogal wat getuigenissen, die allemaal betrekking hebben op dezelfde periode, tot dezelfde uren waarin graafgeluiden werden gehoord, en dezelfde aard van lawaai. Ik begreep dat vertegenwoordigers van het leger kwamen, maar er werden geen boringen uitgevoerd om het bestaan ​​van een tunnel in ons gebied te bevestigen of te ontkennen,” zei Gadi Shabtai, een inwoner van Rosh Hanikra.

“‘Sindsdien hebben zich aanvullende getuigenissen verzameld en het leger zou komen om de bewoners te ontmoeten in het cultuurcentrum van de kibboets, maar telkens werd de vergadering uitgesteld en tot op vandaag heeft ze niet plaatsgevonden,” voegde Shabtai eraan toe.

Orly Cohen, die in de oorlogsruimte van Moshav Kfar Yuval werkt, zei op zondag: “Ik weet zeker dat er meer tunnels zijn die niet zijn gevonden. Naar mijn mening werd de verklaring afgelegd om vóór de Knesset-verkiezingen een ‘vinkje’ te plaatsen. We weten dat de IDF hier heeft gezocht, maar niemand heeft ons laten weten of ze een tunnel hebben gevonden of niet. Stel je voor dat we in de oorlogsruimte van de gemeenschap zijn, we weten niet of ze een tunnel in ons gebied hebben gevonden of niet. Dus om te zeggen dat we rustig zijn? Zeker niet.”

De woordvoerster van de IDF zei in reactie op het rapport dat

“alle onderzoeken ter zake grondig werden onderzocht en zeer serieus werden behandeld in de IDF. De tests werden grondig en professioneel uitgevoerd, zowel op het open als het verborgen niveau. Opgemerkt moet worden dat, indien nodig, toegewijde teams aankomen in het gebied. Als onderdeel van de activiteit van de teams op de site, waren er inderdaad ondergrondse geluiden die werden gehoord, maar bij onderzoek werd duidelijk dat deze geluiden geen geluiden van graven waren en het bestaan ​​van terroristische tunnels was uitgesloten.”

“De IDF zal diepgaand blijven onderzoeken welk verzoek ook wordt gedaan, parallel aan een grootschalige defensie-inspanning aan de Libanese grens, waarbij verschillende middelen en technologieën worden gecombineerd, en de voortgezette constructie van de defensieve barrière. Bovendien zullen de IDF-troepen en het ondergrondse detectielaboratorium regelmatig blijven opereren langs de Libanese grens tegen ondergrondse activiteiten.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Residents of the north concerned: There are more tunnels – Israelis who live near the border with Lebanon were surprised to hear about the conclusion of Operation Northern Shield” van 14 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael’s military locates sixth attack tunnel” van 13 januari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF uncovers sixth Hezbollah terror tunnel – The tunnel was hundreds of meters long and penetrated dozens of meters into Israeli territory” op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogLibanon: Nieuwe tunnel ontdekt; Israël bouwt muur langs grens; IDF vernietigde 1000 doelen in Syrië” van 13 januari 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.