Antisemitisme onder de demonstranten van de Gele Hesjes demoraliseert de Franse Joden

Plaatje hierboven: “Onder de huidige ‘gele jasjes’ in Parijs die ‘alles blokkeren’ bevindt zich ook een ‘mooie’ tros nationalisten en beruchte antisemieten, die mede de protesten leiden,” schreef La Horde op 22 november ’18. Ook de Franse president Macron deelt in de klappen. “Macron pute à Juifs!” (Macron Jodenhoer!) krijsten de gele hesjes in Parijs.

Vier jaar geleden vond een diepbedroefde Bernard-Henri Levy troost in hoe meer dan een miljoen Fransen door deze stad marcheerden om te protesteren tegen extremisme. Vier jaar later had hij gehoopt dat het een keerpunt zou worden voor de Franse samenleving, vertelde hij woensdag aan JTA.

De verhoopte verandering is er “helaas niet gekomen” en de “geest en belofte van de mars zijn verraden” door een andere golf van straatprotesten, zei Levy: de Gele Hesjes-beweging (aka Gilets Jaunes of Yellow Vests). Wat begon in de herfst als een reeks protesten tegen een stijging van de brandstofprijzen is sindsdien ontsierd sinds in talloze gevallen van geweld tegen de politie en een aanzienlijke hoeveelheid antisemitische haatdragende taal.

In plaats van een miljoen mensen op straat, hebben we tegenwoordig duizenden homofoben, xenofoben die anti-republikeins, anti-journalist en soms antisemitisch zijn. Voor deze demonstranten is het alsof de bloedbaden nooit zijn gebeurd,” zei Levy, die op 13 februari zal spreken in het 92Y Joodse gemeenschapscentrum in New York over deze en andere kwesties.

Antisemitische incidenten tijdens protesten door de Gele Hesjes, zo vernoemd naar de reflecterende veiligheidsvesten die ze dragen, bevatten tekens en slogans die de Franse president Emmanuel Macron omschrijven als een ‘hoer der Joden’ en hun ‘marionet’.

Er zijn veel gevallen geweest van demonstranten die de quasi-Nazi quenelle-groet uitvoerden, die was gemaakt door de Franse komiek Dieudonne M’bala M’bala. Dieudonne, een holocaustontkenner die is veroordeeld voor haatuitingen tegen Joden en anderen, levert nu zijn wekelijkse haatpreken online op videoplatforms terwijl hij een geel hesje draagt (plaatje hieronder).

Plaatje hierboven: De controversiële humorist op zaterdag 1 december ’18 opgemerkt aan de rand van de Champs-Elysées in Parijs. Een paar meter verderop, leidde het verzamelen van ‘gele vesten’ tot botsingen met de politie [beeldbron: RTL]

Deze gevallen, evenals antisemitische graffiti en gezangen, zijn volgens het Nationaal Bureau voor Vigilantie tegen Antisemitisme in de ‘marges’ van de Gele Hesjes-beweging. “Maar sinds de oprichting hebben deze een eigenschap toegevoegd aan die beweging,”  vertelde Sammy Ghozlan, de oprichter van het bureau aan JTA.

“Volgens alle beschikbare indicatoren is de prevalentie van antisemitisme in de Franse samenleving sinds 2015 alleen maar erger geworden’, zegt Roger Cukierman, een voormalig voorzitter van de CRIF-koepelgroep van Frans-Joodse gemeenschappen.

Als dat waar is, mogen de Gele Vesten niet worden aangewezen als verantwoordelijk voor deze situatie noch als een gevolg daarvan, volgens Delphine Horvilleur, een Hervormde rabbijn uit Parijs. “Er zijn antisemitische uitingen geweest,” zei ze deze week op Inter-radio in Frankrijk, “maar dat betekent niet dat de beweging een antisemitisme-probleem heeft.”

Intussen lijkt geweld tegen politie een kenmerk van de Gele Hesjes te zijn geworden tijdens de protesten – zelfs als slechts een minderheid van de deelnemers eraan meedoen. Honderden politieagenten zijn gewond geraakt in confrontaties met Gele Hesjes. Bijna 50 van hen raakten alleen al op 1 december gewond.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Anti-Semitism among Yellow Vest protesters demoralizes France’s Jews” van 10 januari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogSurprise! Gele hesjes gaan de antisemitische toer op in Parijs” van 14 december 2018

2 gedachtes over “Antisemitisme onder de demonstranten van de Gele Hesjes demoraliseert de Franse Joden

 1. Is dit gedoe bij demonstraties niet iets typisch Frans? Iets waar ze trots op zijn en waar menig Franzoos zich niet op zijn of haar beste kant laat zien? Het loopt nogal eens uit de hand. Ik ben er zelf bij geweest. Met traangas aan toe. Natuurlijk hebben we in Nederland ook wel eens wat, maar over zo’n veertig jaar terugkijkend kunnen ze er wat van. Ik ben niet anti-Frans, hoor. Integendeel. Ben vast niet de enige.

  Like

 2. Zoals eerder gezegd heeft Jodenhaat niets met Joden te maken maar met de aangeleerde haat, domheid, jaloezie & frustratie van mislukte haters & volgelingen.

  Hun Antisemitische uitingen zal hun (terechte) doel echter geen meter vooruit helpen.

  Misschien zou een beetje exterieure hulp & uitleg hierover hen meer helpen dan hun domme geroepetoet.

  Er zijn veel goede Joodse psychiaters in Frankrijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.