Zes jaar na de voltooiing heeft Israëls grensafscheiding met Egypte het zuiden veranderd

Plaatje hierboven: De grensafrastering met Egypte in Eilat in het zuiden van Israël, op 18 oktober 2017 [beeldbron: Yaniv Nadav/Flash90]

Barrières en muren lijken in de mode te zijn. De Verenigde Staten debatteren over een muur met Mexico. Hongarije bouwde er een aan zijn grenzen met Servië en Kroatië om met migratie om te gaan. Turkije blokkeert zijn grens met Syrië met een muur en een hekken. En Saoedi-Arabië bouwt een enorm hekken van 1.600 kilometer aan de grens met Jemen.

Omstreeks deze tijd zes jaar geleden, voltooide Israël zijn hightech grensafrastering met Egypte, het begin markerend van een transformatie in de situatie langs deze woelige grens. Met zijn netwerkradars en camera’s zendt het ‘Hourglass’ detectiesysteem van het Israëlische Ministerie van Defensie, waarschuwingen door aan Israel Defense Forces-eenheden wanneer verdachte bewegingen worden gespot.

“De barrière heeft nagenoeg de massabeweging van illegale migratie uit Afrika volledig gestopt,” verklaarde Dr. Ofer Israeli, een deskundige op het gebied van geostrategieën en internationaal veiligheidsbeleid, aan JNS op donderdag. De Israëliër, die in het Interdisciplinair Centrum (IDC) in Herzliya doceert aan het Instituut voor beleid en strategie, zei dat de hoeveelheid mensenhandel ‘nu bijna nul is’.

Bovendien heeft het hek het vermogen van Israël om zich te verdedigen tegen salafistische jihadistische terreurorganisaties die actief zijn op het Egyptische schiereiland in Sinaï aanzienlijk versterkt. “Het obstakel scheidt twee entiteiten: Israël en Egypte. Tegenwoordig zijn er binnen Egypte groepen die Israël als een doelwit voor een aanval beschouwen. Ook hier is het hek erin geslaagd om wrijving te verminderen, zowel vanwege het fysieke obstakel, dat moeilijk te overwinnen is, als vanwege de sensoren erop,” zei de Israëliër.

Het oprichten van speciale IDF-eenheden die als doel hebben de omheining te patrouilleren en grensoverschrijdende infiltraties in Israël te voorkomen, is een belangrijk onderdeel van het succes van de barrière,” verklaarde hij. Een positief neveneffect was ook de afname van de grensoverschrijdende drugssmokkel, volgens de Israëliër. “De hoeveelheid drugs die eraan komt is aanzienlijk gedaald,” zei hij.

 Professor Hillel Frisch, een politiek wetenschapper van Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan, en een expert in zaken in het Midden-Oosten, zei dat een deel van de effectiviteit van de barrière afkomstig is van de Egyptisch-Israëlische samenwerking op veiligheidsgebied. “Er is waarschijnlijk veel Egyptische steun voor het terugdringen van deze immigratie omdat het ook hun probleem is,” zei Frisch. “Het is ook effectief omdat het een heel kaal land is en er geen grote bevolkingscentra langs beide kanten van de grens zijn.” Frisch voegde daaraan toe dat ‘het feit dat er geen bevolkingscentra in de buurt zijn, laat toe dat de barrière gemilitariseerd wordt.”

Het model van geavanceerde grensversperringen breidt zich uit. In mei vorig jaar kondigde Israël aan dat het de bouw voltooide van een 34 kilometer lange grensafscheiding tussen het zuiden van Israël en Jordanië. Het ongewoon hoge gebouw torent uit tot een hoogte van 26 meter en is onder meer ontworpen om civiele vliegtuigen te beschermen die landen op de nieuw gebouwde Ramon International Airport in Timna tegen de dreiging van Kornet raketaanvallen.

“Het hekken langs Jordanië werkt omdat er samenwerking tussen de twee kanten is. Dat is een heel belangrijke variabele,” zei Frisch. Volgens Israël, ‘heeft de staat Israël in het algemeen het model van grensbelemmeringen aangenomen. We zien soortgelijke hekken uitbreiden naar andere gebieden, waaronder aan de Libanese grens,” voegde hij eraan toe.

Het voornaamste doel van barrières op gevaarlijke grenzen zoals Libanon en Gaza is ‘niet om burgers, vluchtelingen of illegale migranten te stoppen, maar om zich te verdedigen tegen vijandige elementen aan de andere kant’, zei de Israëliër. Aan de andere kant hebben dergelijke obstakels ertoe geleid dat de vijanden van Israël creatieve manieren hebben bedacht om ze te overwinnen, zoals de gevechtstunnels gegraven door zowel Hamas als Hezbollah.

Plaatje hierboven: de afsluiting tussen Israël en Jordanië. Jordanië en Israël coördineren de veiligheid nauwgezet voor hun 240 km (150 mijl) lange grens en voor de strategische 95 km (60 mijl) lange Jordaanvallei op de Westelijke Jordaanoever [beeldbron: Ynet]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “Six years after completion, Israel’s border fence with Egypt has transformed the south” van 11 januari 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Zes jaar na de voltooiing heeft Israëls grensafscheiding met Egypte het zuiden veranderd

  1. mensen bouwen muren om zich heen, en wiens schuld is dat? zij die leven van migratie en de zogenaamde klimaatmigratie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.