Libanon: Nieuwe tunnel ontdekt; Israël bouwt muur langs grens; IDF vernietigde 1000 doelen in Syrië

Gisteren, zaterdag, onthulde de IDF, geleid door het commando Northern en de 91ste Divisie, een extra grensoverschrijdende aanvalstunnel die was gegraven uit het dorp Ramyeh en van Libanees grondgebied naar Israël was overgestoken. De tunnel wordt de komende dagen geneutraliseerd.

Dit markeert de voltooiing van Operation ‘Northern Shield’, die gericht is op het blootleggen en neutraliseren van aanvalstunnels die infiltreren in het Israëlische grondgebied. De Israëlische topgeneraal zei dat de Libanese terreurgroep Hezbollah van plan was zijn reeks ondergrondse aanvalstunnels te gebruiken om een ​​verrassingsinvasie in Israël uit te voeren die “Israël uit balans zou brengen en een aardbeving in de Israëlische samenleving zou veroorzaken”.

Hezbollah is behalve aan de Libanese grens ook in Syrië actief waar het zich aan de zijde van Iran heeft geschaard tijdens de 7-jarige burgeroorlog. De vertrekkende IDF-stafchef Gadi Eisenkot onthulde dat Israël “duizenden” luchtaanvallen heeft uitgevoerd tegen militaire doelen van Iraanse en Hezbollahsites in Syrië in de afgelopen jaren. In een interview met de New York Times voorafgaand aan zijn pensionering volgende week, bevestigde Eisenkot voor de eerste keer de schaal van de aanhoudende militaire campagne van Israël om de Iraanse verschansing in Syrië en Hezbollah te dwarsbomen.

We hebben duizenden doelen bereikt zonder verantwoordelijkheid te claimen of om krediet te vragen“, zei hij. “We opereerden onder een bepaalde drempel tot tweeënhalf jaar geleden,” voegde Eisenkot eraan toe. “En toen merkten we een significante verandering in de strategie van Iran. Hun visie was om invloed van betekenis te hebben in Syrië door een leger te bouwen van maximaal 100.000 sjiitische strijders uit Pakistan, Afghanistan en Irak. Ze bouwden inlichtingenbanken en een luchtmachtbasis binnen elke Syrische luchtmachtbasis. En zij brachten burgers om hen te indoctrineren.

Plaatje hierboven: De huidge afspanning aan de Libanees-Israëlische grens is zo lek als een zeef en vrijwel onbewaakt [beeldbron: A-7]

Libanon zei vrijdag dat het een klacht zou indienen bij de VN over Israëls bouw van een muur langs de grens tussen de twee landen, meldde The Associated Press. Het door de staat gecontroleerde nationale nieuwsagentschap van Libanon citeerde de minister van Buitenlandse Zaken, Gebran Bassil, die de Israëlische zet een schending noemde van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de Tweede Libanonoorlog tussen Israël en de terroristische organisatie Hezbollah eindigde. De muur wordt gebouwd aan de rand van het Libanese grensdorp Kfar Kela. Israël zegt dat de muur aan de kant van de grens wordt aangelegd in coördinatie met VN-vredeshandhavers van UNIFIL.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, reageerde zaterdag op de klacht van de Libanese ambassadeur bij de VN, Amal Mudallali, tegen de bouw van een betonnen muur gebouwd door de IDF op de grens tussen Israël en Libanon. “In plaats van valse klachten te maken, is het tijd voor de Libanese regering om zijn handen uit de mouwen te steken en de schendingen van Hezbollah aan te pakken, wat ertoe kan leiden dat de inwoners van Zuid-Libanon een zeer hoge prijs betalen. Israël zal doorgaan met het uitvoeren van defensieve operaties op zijn eigen grondgebied en zal elke bedreiging voor zijn burgers dwarsbomen.”

Plaatje hierboven: Op sommige delen van Israël’s grens met Libanon werd al aan nieuwe muur gebouwd zoals hierboven in het grensgebied van Metula, gezien vanuit het zuidelijke dorp Kfar Kila, Libanon [beeldbron: Pars Today]

Intussen is de regering van de Amerikaanse president Donald Trump een wereldwijd initiatief gestart om de illegale Iraanse economische activiteit over de hele wereld te bestrijden, die zich vooral zal richten op de overdracht van middelen aan terroristische organisaties, schrijft  Israel Hayom. De Verenigde Staten zijn ook van plan de druk op Iran in internationale organen te intensiveren, waaronder de Financial Action Task Force. De FATF is een intergouvernementele organisatie die door G7-landen is opgericht om het witwassen van geld te bestrijden.

Het Amerikaanse initiatief zal erop gericht zijn Iran te dwingen de internationale regels ter voorkoming van het witwassen van geld na te leven en, zoals gezegd, de geldstroom naar terroristische groeperingen te sturen. Iran geeft enorme sommen geld aan de Libanese sjiitische terroristische organisatie Hezbollah, en aan Palestijnse terroristische groeperingen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.


Bronnen:

♦ naar een artikelOutgoing IDF chief: Israel has struck ‘thousands’ of Iranian targets in Syria” van 12 januari 2019 en een artikelIDF chief: Hezbollah had grandiose attack plan to ‘shake Israel’” van 10 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “US launches global initiative against Iranian funds to Hezbollah” van 11 januari 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelAdditional terror tunnel located as operation comes to a close” en een artikel van Elad Benari “Danon to Lebanon: Time to address Hezbollah’s violations” van 13 januari 2019 en een artikel van Tzvi Lev “Eizenkot: Israel attacked Syria thousands of times” van 12 januari 2019 en een artikelLebanon to complain to UN about Israel” van 11 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Libanon: Nieuwe tunnel ontdekt; Israël bouwt muur langs grens; IDF vernietigde 1000 doelen in Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.