Spanning tussen terreurgroep Hamas en de Israëlische defensie neemt nog steeds toe

De chef van het Israëlische leger zei dat 16 tot 20 leden van de Hamas-terreurgroep zijn gedood tijdens een vuurgevecht in november, toen een speciale operatie van de IDF-special forces in Gaza in de fout ging en niet zeven terroristen doodde zoals eerder werd geloofd. Een Israëlische officier werd ook gedood tijdens het incident in november en een tweede Israëlische soldaat raakte zwaar gewond.

Uitgaande IDF-stafchef Gadi Eisenkot zei in een televisie-interview dat op zaterdagavond door Hadashot-nieuws was uitgezonden dat de IDF aanzienlijke troepenmacht moest gebruiken om zijn troepen uit Gaza te bevrijden toen de undercoveroperatie van november 11 in de problemen kwam. “Zestien tot 20 Hamas-mensen werden gedood. Veertig tot 60 gewond,” zei hij, erop wijzend dat er “wijd gebruik van geweld” werd gebruikt om de soldaten te redden.

Eerder zeiden Palestijnse functionarissen dat zeven gewapende leden van Hamas, waaronder een lokale commandant, werden gedood tijdens het vuurgevecht nadat de Israëlische troepen waren ontdekt. Terwijl de overval niet mislukte, verduidelijkte hij, werden fouten gemaakt en leerde de IDF relevante lessen. Hij zei ook dat er ‘heroïsche’ acties waren van de betrokken soldaten.

De operatie van 11 november, details waarvan het Israëlische leger grotendeels onder de knevel heeft gehouden, werd dodelijk toen de geheime soldaten werden gespot in de buurt van Khan Younis, in de zuidelijke Gazastrook. De Israëlische geheime troepen werden ontdekt en het daaropvolgende vuurgevecht eiste het leven van een Israëlische legerofficier en zeven Palestijnse terroristen, waaronder een lokale commandant van de militaire vleugel van Hamas.

Zowel aan Israëlische zijde als een de kant van Hamas wordt het incident nog steeds onderzocht. De paranoïa heeft intussen fel toegeslagen in Hamas-kringen waar ze nog steeds niet kunnen vatten hoe Israël’s undercoversoldaten zich twee maanden lang hebben kunnen ophouden in de Strook zonder ontdekt te worden. De terreurgroep heeft ook een beloning van $ 1 miljoen uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot de identiteit van het team van speciale troepen.

De rust is inmiddels nog steeds niet teruggekeerd in de Gazastrook. Straaljagers van de IAF hebben zaterdagnacht twee ondergrondse gebouwen van Hamas in de Gazastrook bestookt. De luchtaanval was een vergelding voor een raket die eerder op zaterdag vanuit Gaza naar het Israëlische territorium was gelanceerd. Het kantoor van de IDF-woordvoerder bevestigde dat één raket vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied werd afgevuurd.

Gemeenteraadslid Tamir Idan van de Regionale Raad van Sdot Negev zei dat “voordat we een periode van incidentele terreur ingaan, inclusief schietrondes, Molotov-cocktails en meer uit de Hamas-fabriek, is het tijd om de terreur te stoppen en te reageren. Net zoals de IDF krachtig reageerde week moet het reageren na elke raketlancering.” De woordvoerder van de IDF antwoordde: “We zullen blijven opereren om Israëlische burgers te verdedige“. De raket die vanuit Gaza werd afgeschoten explodeerde in een open gebied zonder lichamelijk letsel of schade te veroorzaken.

Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum reageerde op de recente ontwikkelingen in Gaza. “De voortdurende dwaasheid van de bezetting tegen de vredesbetogers, hun opzettelijke moord en schietpartij op Hamas-doelen zijn een gevaarlijke escalatie en spel met vuur dat de vijand en zijn kolonisten geen veiligheid zal brengen en ze zullen de gevolgen dragen,” zei Barhoum, die werd geciteerd op Hamas’ Al-Quds TV.


Bronnen:

♦ naar een artikelAt least 16 Hamas members killed in November firefight, IDF chief says” van 13 januari 2019 en een artikelHamas offers $1 million for identities of Israeli special ops in November raid” van 12 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF attacks two Hamas underground structures” en een artikelHamas spokesman: The occupation is playing with fire” van 13 januari 2019 en een artikelRocket explodes in open field near Gaza” van 12 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogGaza: 13.000 relschoppers aan Israël’s grens; soldaat gewond; IDF bestookt Hamas’ stellingen” van 12 januari 2019 en een artikelHamas arresteert 45 Palestijnen op verdenking van spionage voor Israël” van 9 januari 2019