Een nieuwe Palestijnse ‘catastrofe’: Israëlische supermarkt in Oost-Jeruzalem stelt Arabieren tewerk

President Mahmoud Abbas’s Fatah-factie die de Pazlestijnse Autroiteit bestuurt is weer boos. Het lijkt erop dat een Joodse Israëlische zakenman zojuist een winkelcentrum in Oost-Jeruzalem heeft gebouwd en de meeste van zijn arbeiders en klanten zijn Arabieren en dat vindt Al Fatah niet leuk. Arabieren en Joden die samenwerken en samen gaan shoppen is “des duivels“, vindt Mahmoud Abbas.

Fatah-leiders hebben opgeroepen om het winkelcentrum te boycotten. Fatah, dat in de westerse media vaak wordt beschreven als een gematigde factie, heeft gereageerd op de Mall-onderneming op een manier die aantoont hoe Palestijnse leiders de voordelen voor hun mensen blijven torpederen.

Waar ter wereld zou een leider een project veroordelen dat banen schenkt aan honderden van zijn of haar mensen? Waar in de wereld zou een leider zijn of haar mensen oproepen om een ​​winkelcentrum of supermarkt te boycotten die concurrerende prijzen voor kleding en voedsel aanbiedt? Waar ter wereld zou een leider de opening beschrijven van een commercieel project dat zijn of haar mensen ten goede komt als “een catastrofe” (eh.. ‘nakba‘)?

Rami LevyRami Levy (plaatje rechts), een zakenman en eigenaar van de op twee na grootste Israëlische supermarktketens, investeerde meer dan $ 50 miljoen in de bouw van een winkelcentrum in het Atarot Industrial Park ten noordoosten van Jeruzalem.

Ondanks de boycot-oproepen hebben sommige Palestijnen winkels in het winkelcentrum gehuurd, dat wordt beschreven als een model voor coëxistentie tussen Arabieren en Joden. Het nieuwe winkelcentrum heeft ook een grote supermarkt van de supermarktketen Levy.

Levy’s supermarkten in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever zijn populair onder Palestijnse shoppers. Ze zeggen dat de prijzen daar lager zijn dan die in ondernemingen in Arabische handen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom honderden Palestijnen samenkwamen in de onlangs geopende supermarkt in het winkelcentrum toen het officieel werd geopend op 8 januari ’19. Israëlische supermarkten huren honderden Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever, evenals Arabische inwoners van Jeruzalem, die samenwerken met Joodse collega’s .

Volgens Levy zijn de helft van zijn 4000 werknemers Palestijnen en Israëlische Arabieren. “Ik begon Palestijnse en Israëlische Arabische arbeiders in dienst te nemen op de eerste Rami Levy-locatie, een kraam op de Mahane Yehuda-markt in Jeruzalem, die in 1976 werd geopend. Arabieren behoorden tot mijn eerste werknemers,” zei hij.

Voor de Fatah-functionarissen van Abbas is het beeld van Palestijnen en Joden die in harmonie werken echter walgelijk. Ze houden niet van het idee dat Palestijnse arbeiders goede salarissen worden betaald en dat ze met respect door hun werkgever worden behandeld. Ze houden er ook niet van om Palestijnse shoppers in de rij te zien staan ​​om voedsel en goederen te kopen die hen worden aangeboden in betere kwaliteit en lagere prijzen. De Fatah-functionarissen zien hun mensen liever werkloos of betalen hogere prijzen op de Palestijnse markt dan hun zaken aan een winkelcentrum in Joodse handen te geven.

In plaats van de inauguratie van het winkelcentrum te verwelkomen voor het bieden van werkgelegenheid aan tientallen Palestijnen en lagere prijzen, nemen de Fatah-functionarissen een Israëlisch plan om de Palestijnse economie te ‘ondermijnen’. “Dit was een trieste dag voor Jeruzalem“, zei veteraan Fatah officieel Hatem Abdel Qader Eid met betrekking tot de opening van het nieuwe winkelcentrum. “Dit project heeft als doel de Arabische handel in Jeruzalem te ondermijnen en het ondergeschikt te maken aan de Israëlische economie.

De honderden Palestijnen die op de eerste dag het nieuwe winkelcentrum overspoelden, lijken het echter niet eens te zijn met het grimmige beeld dat wordt efgeschilderd door Abdel Qader Eid. De grote opkomst is natuurlijk goed nieuws: het laat zien dat Palestijnen net als alle andere klanten over de hele wereld, mensen zijn die de voorkeur geven aan betere producten tegen lagere kosten. Voor hen was dit geen ‘trieste dag’, zoals de Fatah-functionaris zei, maar een spannende dag. Eindelijk is er een winkelcentrum in de buurt van hun huis gekomen, dat hen een breed scala aan producten tegen voordelige tarieven biedt.

Plaatje hierboven: De in de Palestijnse Autoriteit regerende Fatah-factie van Mahmoud Abbas heeft gereageerd op een nieuw winkelcentrum in Oost-Jeruzalem, dat Arabieren kent als het grootste deel van zijn werknemers en klanten, op een manier die aantoont hoe Palestijnse leiders de voordelen voor hun mensen blijven torpederen. Op de foto: een supermarkt van Rami Levy in West-Jeruzalem [beeldbron: Yoninah/Wikimedia Commons]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “The New Palestinian ‘Catastrophe’: A Shopping Mall Hiring Palestinians” van 11 januari 2019 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Rami Levy “Palestinian Israeli Equality and Normalization: The Case of Rami Levy Supermarkets” van 24 maart 2018 op de site van Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

2 gedachtes over “Een nieuwe Palestijnse ‘catastrofe’: Israëlische supermarkt in Oost-Jeruzalem stelt Arabieren tewerk

  1. Niet zo ironisch Brabosh.

    Het openen van een supermoderne Shopping Mall met een supermarkt waar de beste producten & levensmiddelen gekocht kunnen worden aan lagere prijzen en Israelis & Arabieren, Joden & Moslims op een beschaafde manier samen hun brood kunnen verdienen is een catastrophe.

    Zo is er namelijk geen tijd meer om aanslagen te plegen & terreur uit te oefenen……….en dát is foute boel!

    Het héle concept van Abbas & co gaat zo naar de vaantjes!

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.