PLO wil beruchte VN-resolutie ‘Zionisme is Racisme’ opnieuw activeren

De Verenigde Naties moeten de ter ziele gegane resolutie herstellen en verklaren dat ‘het zionisme racisme is’, zei de Palestijnse Autoriteit op donderdag 10 januari 2019, in reactie op de opening door Israël van een ‘Apartheidsweg’ in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever net buiten Jeruzalem.

“Aan allen die de staat van bezetting verdedigen, is het tijd om de bewering te laten vallen dat het de enige democratie in het Midden-Oosten is nu het de apartheidsweg heeft geopend, die de Israëlische en Palestijnse bestuurders scheidt,” zei PLO-lid van het uitvoerend comité Ahmed Majdalani. Hij sprak slechts één dag nadat Israël formeel het eerste deel van de oostelijke ringweg in het blok Ma’aleh Adumim opende.

De weg is ontworpen om het Israëlische en Palestijnse verkeer te helpen verbeteren. Als het voltooid is, zal het het verkeer tussen de nederzettingen in de Binyamin-regio en Jeruzalem vergemakkelijken en zal het gemakkelijk Palestijns reizen mogelijk maken tussen de grote Westoeversteden Bethlehem en Ramallah.

Maar een veiligheidsbarrière die zich midden op de weg bevindt, scheidt voertuigen die langs de twee verkeersroutes rijden. Het beeld van de afzonderlijke routes heeft ervoor gezorgd dat de tegenstanders van de weg het als de ‘apartheidsweg’ bestempelen. Majdalani zei dat het tijd was om de beruchte resolutie 3379 van de Algemene Vergadering van de VN, die in 1975 werd aangenomen, te herstellen, waarin werd gesteld dat het Zionisme een vorm van racisme en rassendiscriminatie is. De resolutie werd in 1991 door de Algemene Vergadering herroepen (lees verder onderaan).

Majdalani riep de internationale gemeenschap, met name de EU, Rusland en China, ook op om “een internationale alliantie te vormen om het Israëlische racisme en het fascisme te bestrijden.” De Israëlische samenleving was sterk aan het verschuiven naar racisme en fascisme, zei Majdalani. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de PA zei dat de nieuwe ‘apartheid’ -weg die werd ingehuldigd door Israël twijfels oproept over het vermogen van de internationale gemeenschap om te verdedigen wat er nog over is van de geloofwaardigheid van Israël.

Het ministerie is ook van streek omdat de weg E1 is, een onbebouwd deel van de Ma’aleh Adumim-nederzetting waar Israël ongeveer 3.500 appartementen wil bouwen, maar heeft opgehouden als gevolg van internationale druk. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan dat de bouw van dat deel van Ma’aleh Adumim de levensvatbaarheid van zijn toekomstige staat zou schaden, waardoor territoriale continuïteit moeilijk zou zijn.

Plaatje hierboven: De zogenaamde ‘apartheidsweg’, Route 4370, met in het midden een veiligheidsmuur die het Israëlische en Palestijnse verkeer verdeelt, op 10 januari 2019 [beeldbron: Yonatan Sindel/Flash90]

Israël heeft lang gedacht dat een omwegsysteem, zoals het systeem waaraan nu wordt gewerkt, het probleem zou aanpakken. De weg, eenmaal voltooid, zou het Palestijnse verkeer wegtrekken van het E1-gebied, waardoor een van de obstakels voor de ontwikkeling ervan wordt weggenomen. “De opening van de nieuwe weg is een stap in de richting van de uitvoering van het expansionistische kolonialistische project bekend als E1, dat de noordwestelijke oever scheidt van de zuidelijke delen,” aldus de PA.

Het is een schande voor de internationale gemeenschap om getuige te zijn van en zich te verzoenen met de vestiging van apartheid in bezet Palestina zonder enige actie te ondernemen“, zei het ministerie in een verklaring in Ramallah.

Het ministerie zei dat het ook geschokt was door de ‘oorverdovende stilte’ en ‘apathie’ van de internationale gemeenschap ‘naar apartheid in Palestina.’

Bij de opening van de weg op woensdag, verwees de minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan naar de beschuldigingen van de apartheid, toen hij zei dat de weg een bewijs was van coëxistentie. Israël heeft NIS 30 miljoen uitgegeven om de weg te openen, die in deze eerste fase alleen toegankelijk is van 05.00 uur tot 12.00 uur. De weg gaat open net zoals de Palestijnse Autoriteit klaar staat om leiding te geven aan een grote VN-groep van 134 lidstaten, die bekend staat als de Groep van 77 en China.

Het is de eerste keer dat de Palestijnen, die een non-member status bij de VN hebben, de leiding hebben over de groep. President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zal naar verluidt naar New York te reizen. De Palestijnen hebben gezegd dat ze van plan zijn om ook de gelegenheid te gebruiken om te streven naar erkenning van de staat bij de VN.

Dat initiatief is waarschijnlijk gedoemd te mislukken, omdat het goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad nodig heeft. De VS heeft een vetorecht bij de VN-Veiligheidsraad en zou het manoeuvre blokkeren. Maar de Palestijnen genieten automatische steun bij de Algemene Vergadering van de VN en zullen waarschijnlijk succesvol zijn met elke resolutie die ze daar willen doorgeven.

VN-resolutie ‘Zionisme is racisme’

Op 10 november 1975 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Resolutie 3379 aan die was ingediend door de 22 moslim lidstaten van de Arabische Liga en verklaarde dat “Zionisme is een vorm van racisme en rassendiscriminatie” [Zionism is a form of racism and racial discrimination].

Aldus werd het anti-Zionisme verder uitgebreid in de sfeer van internationale niet-gouvermentele organisaties (ngo’s) en sloeg vrijwel meteen over naar de landen van de Derde Wereld. Dit was het resultaat van de samenwerking tussen Arabieren en de Sovjet-Unie die het anti-Zionisme wettigden en officieël erkenden.

Resolutie 3379 werd zestien jaar later herroepen door Resolutie 46/86 van 16 december 1991: “The general assembly decides to revoke the determination contained in its resolution 3379 (XXX) of 10 November 1975“, maar het vergift had dan al zijn slopend werk verricht. De grote massa weet niet eens dat die veroordeling van het Zionisme door de VN jaren later weer herroepen werd. Wat kan het hen schelen? 😦

Video: Myths and Facts 33: Zionism is Racism


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh en Tovah Lazaroff “PLO calls for UN to restore ‘Zionism is racism’ resolution” van 11 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIn first, Israel opens road with wall dividing Israeli and Palestinian traffic” van 10 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Harsanyi “Yes, Anti-Zionism Is The Same As Anti-Semitism” van 8 januari 2019 op de site van The Federalist

2 gedachtes over “PLO wil beruchte VN-resolutie ‘Zionisme is Racisme’ opnieuw activeren

 1. De PLO wil……..

  Probleem van de PLO, PA, Hamas, Abas & kornuiten is dat niemand nog een bal geeft om wat ze willen.

  Amerika heeft het gehad, de Arabieren zijn het zat en het zijn alleen nog wat linkse fanatici & Europeanen die hun anti semitisch geweten proberen te sussen door centen te blijven sturen naar deze Jodenhatende terreur groep……….voor ‘voeding & educatie’.

  Alle internationale UN organisaties hebben ze uitgehold met hun aanwezigheid, de wereld is een ford geworden door de énige palestijnse uitvinding en beste export product………terreur.

  Het word tijd voor een nieuwe resolutie: Palestinisme is Nihilisme.

  Like

Reacties zijn gesloten.