Syrië zegt dat Israël stellingen van Iraanse milities bestookte in Damaskus

Syrische luchtverdedigingsbatterijen openden het vuur op ‘vijandige Israëlische raketten’ nabij Damascus op vrijdagavond, berichtte het officiële persbureau SANA. Een militaire bron vertelde het persbureau dat “om 23u15 Israëlische gevechtsvliegtuigen afkomstig uit de richting van Galilea verschillende raketten hebben afgevuurd naar de omgeving van Damascus.

De bron beweerde dat de luchtafweer “de meeste” van de raketten onderschepte en zei dat “een opslagplaats van het ministerie op de internationale luchthaven van Damascus” werd getroffen. Een andere functionaris vertelde dat SANA-verkeer op de luchthaven niet was verstoord. Een AFP-correspondent in Damascus hoorde verschillende luide explosies.

Twee gebieden waar militaire posities van Iraanse troepen en de Libanese Hezbollah-beweging worden gehuisvest waren het doelwit“, zei het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR). Deze waren in de buurt van de luchthaven en rond het Kisweh-gebied ten zuiden van Damascus, aldus het observatorium. In een eerder rapport had SANA het gehad over Syrische luchtverdedigingsbatterijen die ‘vijandelijke doelen’ aanvielen.

 Israëlische functionarissen hebben geen verklaring afgelegd over de verslagen van vrijdag, maar geven zelden commentaar op beweerde stakingen. Israël heeft de afgelopen jaren honderden luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië tegen doelen die verband houden met Iran, die naast zijn proxies (Hezbollah en Co) en Rusland namens het regime van de Syrische president Bashar Assad vechten.

De laatste dergelijke gemelde luchtaanval vond plaats op eerste kerstdag. Bij die gelegenheid vloog een verkeerde Syrische luchtafweerraket het Israëlische luchtruim in en werd vernietigd door Israëlische luchtverdediging.

Israël heeft Iran ervan beschuldigd een militaire aanwezigheid in Syrië te willen vestigen die de Israëlische veiligheid zou kunnen bedreigen en geavanceerde wapens zou proberen over te dragen aan de terreurgroep Hezbollah in Libanon. Het aantal luchtaanvallen in Syrië dat aan Israël wordt toegeschreven, is de afgelopen maanden gedaald, nadat een Russisch militair vliegtuig tijdens een Israëlische aanval op Latakia door Syrische luchtverdediging was neergehaald en alle 15 militairen aan boord was gedood.

Rusland beschuldigde het Israëlische leger van dat incident – een beschuldiging verworpen door Jeruzalem – en heeft Syrië voorzien van het geavanceerde S-300 luchtverdedigingssysteem. De S-300-systemen werden eind vorig jaar aan Syrië geleverd, maar er wordt nog niet gedacht dat ze in gebruik zijn, omdat de Syrische luchtverdedigingsteams nog steeds moeten worden opgeleid om ze te bedienen.

Plaatje hierboven: Hezbollahleider Hassan Nasrallah en de Syrische president Bashar Al Assad vliegen van schrik elkaar in de armen: “Waar kwam dat vandaan?” Een cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon [beeldbron: Arutz Sheva]


Bronnen:

♦ naar een artikelSyria says Israeli airstrikes hit warehouse at Damascus airport” van 12 januari 2019 en een artikelIDF chief: Hezbollah had grandiose attack plan to ‘shake Israel’” van 10 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel Svan Yasser Okbi “Syrian reports: IDF attacked Iranian militia targets in Syria’s Damascus van 11 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIn the first targeting in the new year…Israeli strikes target the Iranians and Hezbollah in the vicinity of the capital Damascus” van 12 januari 2019 op de site van The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)