Gaza: 13.000 relschoppers aan Israël’s grens; soldaat gewond; IDF bestookt Hamas’ stellingen

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 11 januari 2018. 13.000 dolgedraaide jonge en bejaarde Palestijnen, vrouwen en kinderen, bestormen het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël. De chaos gecreëerd en geleid door Hamas aan de grens was weer totaal … [beeldbron: Al Qassam/Hamas]

Een Palestijnse vrouw werd naar verluidt doodgeschoten door IDF-troepen tijdens een massale oproer langs de grens van Gaza met Israël op vrijdag, zei het door Hamas geleide “gezondheidsministerie” van de Strip. Een Israëlische soldaat raakte licht gewond door stenenwerpers en naar het ziekenhuis werd gebracht voor behandeling, volgens de IDF.

De luchtmacht viel twee Hamas-posten in het noorden van Gaza aan als reactie op geweld, aldus de Israel Defense Forces. Het leger zei dat zo’n 13.000 Palestijnen deelnamen aan de rellen langs het hek, waarbij ze stenen, brandbommen en handgranaten gooiden naar Israëlische troepen, autobanden verbrandden en probeerden het veiligheidshekken te doorbreken. Israëlische soldaten reageerden met traangas en vuurden in sommige gevallen met scherp, zei het leger.

Het door Hamas gerunde “gezondheidsministerie” in Gaza identificeerde de dode vrouw als de 43-jarige Amal Tramsi en zei dat ze de derde vrouw was die stierf in maanden van schermutselingen. Ten minste 15 andere Palestijnen raakten gewond door Israëlische rubberen en echte kogels tijdens de grensrellen, zei het ministerie. Een van hen was naar verluidt een journalist, gekwetst toen een ambulance werd geraakt. Volgens Hamas zouden er sinds het begin van de rellen 244 doden (‘martelaren’) zijn gevallen waaronder 44 minderjarigen en 6 vrouwen.

Het leger zei dat het verschillende incidenten identificeerde waarbij Palestijnen probeerden het hek te doorbreken en in één instantie het vuur op hen opende. “IDF-troepen hielden de verdachten in de gaten bij elk incident en alle verdachten keerden kort na het oversteken terug naar de Gazastrook,” zei het leger. “In reactie op de gewelddadige gebeurtenissen langs de beveiligingsomheining, richtte een IDF-vliegtuig zich op een militaire post van Hamas. Vliegtuigen raakten later een tweede post.”

Het Israëlische leger had zich voorgenomen een uitbraak van hernieuwd geweld langs de grens met Gaza te voorkomen toen de spanningen escaleerden tussen Jeruzalem en de Hamas-terreurgroep die de Strook bestuurt, evenals tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas.

Het Egyptische leger stuurde donderdag een hoge delegatie naar de Palestijnse enclave onder leiding van de plaatsvervangend hoofd van de Egyptische General Intelligence Services Ayman Badia, in een poging om een ​​oplossing te vinden voor enkele van de problemen en escalatie te voorkomen. De delegatie verliet Gaza op vrijdagmiddag en reisde naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor besprekingen met de PA.

De afgelopen dagen heeft Hamas zijn bedreigingen van hernieuwd geweld langs de grens met Gaza opgevoerd nadat Israël de overdracht van $ 15 miljoen aan Qatari-fondsen aan de terreurgroep verhinderde na een vuurgevecht eerder deze week. Het geld maakt deel uit van een reeks van zes keer $ 15 miljoen stortingen. Israël staat Qatar toe om geld aan Hamas te leveren als onderdeel van een zeer omstreden staakt-het-vuren-overeenkomst. De fondsen zijn ogenschijnlijk bedoeld om de civiele arbeiders van de groep te betalen, hoewel sommige Israëlische functionarissen – waaronder de voormalige minister van Defensie Avigdor Liberman – het geld achterhouden omte worden gebruikt voor de terroristische activiteiten van Hamas.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Palestinian woman said killed as 13,000 riot at Gaza fence; IAF hits Hamas posts” van 11 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF attacks two Hamas posts – IDF aircraft targets two Hamas military posts in response to violent riots on the Gaza border” van 11 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelPalestinian reported killed amid mass riots along Gaza border” van 11 januari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF Soldier Wounded in Friday Violence at Gaza Border” van 11 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelAt least 13,000 Palestinians riot along Gaza border, IDF hits Hamas post” van 11 januari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelIsrael gearing up for violence in Friday border protests” van 11 januari 2019 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Gaza: 13.000 relschoppers aan Israël’s grens; soldaat gewond; IDF bestookt Hamas’ stellingen

Reacties zijn gesloten.