Europese Unie financiert project om Joodse begraafplaatsen in Oost-Europa in kaart te brengen

De Europese Unie heeft een subsidie ​​van 800.000 euro toegekend aan het European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) om minstens 1500 Joodse begraafplaatsen in vijf Oost- en Zuidoost-Europese landen in kaart te brengen en te onderzoeken, waarvan de gemeenschappen in de Holocaust werden gedecimeerd.

De ESJF heeft de EU-aanbesteding gewonnen om dit conserveringsproject te implementeren na te hebben aangetoond dat het op unieke wijze in staat is om een ​​dergelijke complexe en uitputtende missie op pan-Europese basis te ondernemen vanwege zijn uitgebreide ervaring en kennis, opgedaan gedurende meerdere jaren en na het redden en behouden van tientallen Joodse begraafplaatsen. Het project, dat begraafplaatsen en enquêtes over Griekenland, Moldavië, Slowakije, Litouwen en Oekraïne gaat bekijken, zal naar verwachting deze maand van start gaan.

Het mappingproces, dat moet worden uitgevoerd met behulp van de nieuwste technologie die speciaal is ontworpen voor het project, omvat engineering-drones die de locaties vanuit de lucht onderzoeken en fotograferen, volgens een diepgaand historisch onderzoeksproces van eeuwenoude data in vele landen en talen.

Het werk is bijzonder urgent geworden met duizenden begraafplaatsen die in de vorige eeuw verloren zijn gegaan door opzettelijke vernietiging door de nazi’s, de Sovjets en andere vijandige elementen, evenals door een algemeen gebrek aan zorg en toezicht door lokale autoriteiten.

“Joodse gemeenschappen hebben een fundamentele bijdrage geleverd aan de Europese cultuur; maar de virtuele vernietiging van de Joodse bevolking in veel landen heeft ertoe geleid dat verlaten en verwaarloosde begraafplaatsen vaak de enige getuigen zijn van een Joodse aanwezigheid,” zei Michel Magnier, directeur van het directoraat-generaal Onderwijs en cultuur van de Europese Commissie. “Het behoud – en waar mogelijk herstellen en onderhouden – van de spirituele identiteit en betekenis van die begraafplaatsen maakt deel uit van onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de geschiedenis en het culturele erfgoed van Europa.”

“Het doel van onze unieke en heilige missie is het redden en behouden van Joodse begraafplaatsen, de rustplaats van onze voorouders”, zei rabbijn Isaac Shapira, oprichter en voorzitter van de ESJF-raad. “Tegenwoordig zijn er veel verschillende bedreigingen voor deze begraafplaatsen als gevolg van verslechtering, vandalisme en antisemitisme, maar ook waar ze om financiële redenen worden bedreigd en lokale verordeningen voor stadsplanning worden uitgebreid.”

“We hebben al tientallen begraafplaatsen in heel Europa gered en bewaard die voor ons verloren zouden zijn gegaan als we niet hadden gehandeld. Dit is misschien de laatste kans om de graven van onze Joodse voorouders en het Joodse patrimonium in delen van Europa te vinden en te beschermen zonder een bestaande Joodse aanwezigheid”, voegde rabbi Shapira eraanj toe.

 Het doel van dit ESJF-project is om al deze sites volledig te onderzoeken, hen fysiek te beschermen en hun toestand regelmatig te controleren. Bovendien zal het project kant-en-klare en volledig kostbare bouwmodellen maken die in de komende jaren zullen leiden tot fysieke beschermingsprojecten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “European Union Funds Unprecedented Mapping Process of Jewish Cemeteries in Eastern Europe” van 11 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ een artikel op deze blogNazi luchtfoto’s van WOII helpen om Joodse begraafplaatsen op te sporen en beschermen” van 30 september 2018 en een artikelErnstige situatie: de inspanning om de Joodse begraafplaatsen van Oost-Europa te redden” van 10 september 2018

Een gedachte over “Europese Unie financiert project om Joodse begraafplaatsen in Oost-Europa in kaart te brengen

Reacties zijn gesloten.