Marokkanen ontzet: locaal schoolboek vermeldt Israël maar niet Palestina

Een geografisch boek voor kinderen dat al meer dan 10 jaar in Marokko wordt gepubliceerd, heeft recentelijk oproer veroorzaakt op de sociale media, omdat het Israël toont maar niet ‘Palestina’ – en het toont de Rotskoepel als zijnde in de hoofdstad van Israël, Jeruzalem.

Volgens het verhaal werd het boek ‘L’atlas du monde‘ of ‘Atlas of the World’ gedrukt door een in Casablanca gevestigde uitgeverij. “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, een heilige stad voor de Joden“, staat er in het Frans. “Israël is een staat gesticht door de Joden in 1948″ en dat “het wordt bewoond door Arabische Palestijnen en Israëlische Joden.”

Volgens Marokkaanse websites is de huidige editie van het boek op de Marokkaanse markten uitgegeven in 2016 en eerdere edities zijn daar sinds 2007 gepubliceerd. Ik vond versies van dit boek die worden gepubliceerd in Servië en Polen en ook in Frankrijk, dus het is duidelijk erg populair. Het is verrassend dat het zo lang duurde vooralleer de Marokkanen dit opmerkten!

door EoZ


Joden in Marokko
In Marokko leefden eeuwenlang Joden, lang voordat de islam in Casablanca, Fez en Marrakesh zijn intrede deed. Samen met de Berbers waren de Joden de ruggengraat van de economie en de cultuur. Nu nog is hun historische aanwezigheid vooral te herkennen aan de honderden Joodse begraafplaatsen en verlaten synagogen, die alomtegenwoordig zijn in de steden en dorpen in de hele Maghreb.

Nu zijn er nog maar heel weinig Joden in Marokko en uit de andere landen zijn ze volledig verdwenen. Na 1948 verlieten enkelen deze landen vrijwillig om te emigreren naar Israël. Velen van hen werden echter door dreigingen, pogroms en rechtsverordeningen gedwongen te vluchten. Daarbij lieten ze niet alleen miljarden dollars aan eigendom achter, maar ook de graven van hun voorouders.

Tegenwoordig telt de Joodse bevolking in Marokko minder dan 5000 mensen – in haar bloeiperiode waren het 250.000. Om de eer van koning Mohammad VI. te redden, moet gezegd worden dat hij het voor zichzelf tot taak heeft gemaakt het Joodse erfgoed in Marokko te behouden, vooral de begraafplaatsen. Veel Marokkanen hebben ingezien dat ze een groot verlies hebben geleden toen de Joden van Marokko het land verlieten.


Plaatje hierboven: Israël, oktober 1955. Berber Joden in een transitkamp, nadat zij ontkwamen aan de pogrom van Sidi Kacem (Petit Jean), 20 km van Meknes. Op 3 augustus 1954 werden zes Joden vermoord en velen gewond en ontheemd. Vijfentwintigduizend Marokkaanse Joden lieten zich meteen registreren bij het Joodse Agentschap voor emigratie naar Israël [beeldbron: Point of no Return]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Moroccans upset at locally published schoolbook that mentions Israel – and no “Palestine”” van 10 januari 2019 op de site van Elder of Ziyon

2 gedachtes over “Marokkanen ontzet: locaal schoolboek vermeldt Israël maar niet Palestina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.