Het VK en de EU bouwen een illegale weg op een IDF-oefenterrein in Hebron

Plaatje hierboven: Een door de Europese Unie gefinancierde illegale structuur in Umm al-Khair in het gebied van de Hebron Heuvels, werd in augustus 2016 andermaal platgewalsd door de strijdkrachten van het Israëlische Burgerlijk Bestuur van het gebied [beeldbron: Guy Butavia]

De Arabische overname van de oefenterreinen van Israel Defence Forces in de zuidelijke heuvels van Hebron gaat verder: de Britse regering en de Europese Unie banen een illegale weg door hetzelfde trainingsveld dat het onderwerp was van Regavim’s recente verzoekschrift van het Hooggerechtshof.

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn onlangs begonnen met het bestraten van een weg op het land in IDF Firing Zone 917 in de zuidelijke Hebron Heuvels, ondanks de recente verklaringen van de Israëlische regering dat het daar de wet handhaaft.

In de afgelopen weken zijn illegale wegwerkzaamheden uitgevoerd in het hart van een IDF-trainingsgebied. De weg is gepland voor midden februari van dit jaar, slechts enkele weken vanaf vandaag, en de borden langs de route van deze illegale weg laten geen twijfel bestaan: “Dit project wordt gefinancierd door het VK via de Europese Unie en de gemeente Development and Lending Fund” (plaatje hieronder).

Plaatje hierboven: Paneel op de bouwwerf in de bewuste zone, waarop het bouwproject in Area C wordt gepromoot dat wordt gesteund door de Britse UKAID via de Europese Unie. Area C werd conform de Oslo Akkoorden van 1993 toegewezen aan Israëlische controle in afwachting van een vredesakkoord met de Palestijnen dat er niet is gekomen [beeldbron: Arutz-7]

De illegale constructie op IDF Training Ground 917 dekt duizenden dunams; het omvat honderden woonstructuren, scholen, klinieken en moskeeën. Illegale infrastructuurcorridors voor toegangswegen, interne wegen, hoogspanningsleidingen, enz. – die tientallen kilometers meer beslaan – worden gefinancierd door een combinatie van externe organisaties en landen, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Arabische Emiraten en Abu Dhabi.

De bottom line: een nieuwe Arabische stad wordt gebouwd in een strategisch kritisch gebied, en creëert een strook van territorium onder Arabische controle die zich uitstrekt van de Arad-vallei tot de Hebron-heuvels en oostelijke Gush Etzion.

De werken worden uitgevoerd in Area C, dat volgens de Oslo Akkoorden van 1993 onder Israëlische voogdij valt in afwachting van een vredesakkoord met de Palestijnen. Zolang wil de Europese Unie niet wachten en beschouwt Area C reeds de facto als toekomstig Palestijns grondgebied. Vandaar de strategie van de EU om zoveel mogelijke feiten aan de grond te creeëren door illegale Arabische bouwprojecten te financieren en Israël aldus nillens willens te dwingen een Palestijnse staat te accepteren zonder dat vrede is bereikt. 

In de jaren tachtig woonden een handvol bedoeïenenfamilies in tenten en tijdelijke structuren op het terrein van de trainingszone. Hoewel het geen wettelijke bevoegdheid had om dit te doen, stelde de burgerlijke overheid een aantal ‘niet-handhavingszones’ buiten werking, waar ze deze krakers toestonden te bouwen zonder de bouwvergunningen, planningsgoedkeuring of bestemmings codes die wettelijk vereist zijn.

Afgelopen november diende Regavim kaarten van het gebied in bij het Supreme Court, waaruit blijkt dat er de afgelopen jaren meer dan 500 illegale structuren zijn gebouwd buiten de niet-handhavingszones, met name in de gebieden die deze zones verbinden.

In het geval van ‘geef-een-vinger-en-ze-nemen-je-hand’, heeft de illegale constructie van de afgelopen jaren zich gericht op het verbinden van de clusters die de Civiele Administratie eerder had besloten ‘over het hoofd te zien’. De nieuwe VK-EU wegwerkzaamheden verbinden een aantal van deze clusters.

Tijdens de recente hoorzitting van het Hooggerechtshof erkende de advocaat van de regering dat de ‘regeling’ die illegale bouw toegestaan ​​had ‘een historische realiteit weerspiegelt, maar niet het huidige beleid van de regering met betrekking tot illegale bouw weerspiegelt.’ De vertegenwoordiger van de regering verklaarde dat de staat van Israël is van plan de planning en regulering van de illegale bouw in dit gebied uit te voeren en voert momenteel routinematige procedures voor wetshandhaving uit ‘volgens vastgestelde prioriteiten’.

Regavim drukte scherpe kritiek uit op het openbaar bestuur. “Blijkbaar zijn uitspraken in de rechtbank één ding, en actie op het veld is een andere,” zegt Yishai Hemo, Field Coordinator van Regavim voor Judea en Samaria.

“De Britten en de Europese Unie voeren illegale activiteiten uit op IDF-oefenterreinen en zijn niet het minste beetje verlegen om er volledige ‘eer’ voor te krijgen. Blijkbaar geloven ze niet dat het burgerlijk bestuur de wet überhaupt zal afdwingen. We roepen het ministerie van Buitenlandse Zaken op krachtig te reageren op deze schending van de Israëlische wet en soevereiniteit en eisen dat het ministerie van Defensie het illegale wegwerk stopt en de trainingszones van de IDF beschermt.”

Plaatje hierboven: Site van illegale wegwerkzaamheden door het VK en de EU op het IDF-oefenterrein met in het rood de illegale weg die er doorheen loopt [beeldbron: Regavim]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Naomi Kahn “The UK and EU build an illegal road on an IDF training ground” van 7 januari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “UK and EU build illegal road on IDF training ground – British government and EU pave illegal road through same training ground that was subject of recent Regavim Supreme Court petition” van 7 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Het VK en de EU bouwen een illegale weg op een IDF-oefenterrein in Hebron

 1. Zolang Israel dit toelaat zal het niet stoppen en beleefde verzoeken gaan natuurlijk niet werken.

  De beuk erin & de buldozer erover is de énige taal die de EU & GB begrijpen.

  Tenslotte is het oude Bijbelse land Israel geen EU/GB mandaat gebied en hebben deze 2 er verder niets te zoeken.

  Laten beiden zich bezighouden met hun eigen sores zoals Brexit en het EU catastrofale immigratie beleid, terreur, racisme, anti semitisme, homohaat, armoede etc.etc. én de voor de volgende jaren aangekondigde verminderde economie…..want die zit eraan te komen!

  Ze zullen hun expansiedrift dan vanzelf moeten intomen.

  Like

 2. Dat de UK maar ziet hoe het uit zijn onnozele brexit geraakt in plaats van wegen te bouwen op plaatsen waar ze geen zaken mee hebben, en de EU van die onnozelaars zijn we dat gewoon!!

  Like

Reacties zijn gesloten.