Groei van Joodse bevolking in Judea & Samaria op laagste punt in 23 jaren

Plaatje hierboven: Idyllisch plaatje van de Israëlische gemeente Karnei Shomron in het westen van Samaria voorbij de Groene Lijn op 20 november 2009. Gesticht in 1977 wonen er thans ca. 7.500 Joodse mensen [beeldbron: Gili Yaari/Flash90]

Het groeitempo in de kolonistenpopulatie is vertraagd onder premier Benjamin Netanyahu tot het dieptepunt in 23 jaar en mogelijk het laagste punt ooit, volgens gegevens van de Yesha Raad, een overkoepelende organisatie van gemeenteraden van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, en volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek van Israël (CBS).

Kolonisten leiders publiceerden de gegevens op dinsdag terwijl Netanyahu verwikkeld is in een verhitte campagne om de stemmen te winnen van de voorstanders van exploratie van Judea & Samaria, en wedijveren met andere rechtse partijen, waaronder Bayit Yehudi, Yisrael Beytenu en Niews Rechts. In 1995 bedroeg de groei van de kolonisten in West Bank-nederzettingen 8,5%, tegen 2,7% voor het hele land, volgens CBS-gegevens.

Ca. 850.000 ‘illegalen’
Toen Netanyahu in 2009 aantrad, was die groei gedaald tot 5,3%, nog steeds bijna het drievoudige van die van de 1,8% groei van het land. Maar daarna begon het vrij snel te dalen en bereikte 4,1% in 2015 en 3,5% in 2016. Volgens CBS bleef de bevolkingsgroei in 2017 staan op 3,5%, vergeleken met de nationale groei van 2%.

Het bureau heeft geen gegevens voor 2018, maar de Yesha Raad meldde dinsdag dat het groeitempo gedaald was tot 3% op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het rapporteert vaak hogere bevolkingsaantallen dan het CBS, wat de ultieme autoriteit is. Maar de gegevens van het ministerie weerspiegelen evenzo de neerwaartse trend in de groeisnelheid. Volgens de Yesha Raad bedroeg het groeipercentage van de kolonistenpopulatie 5,1% in 2009 en 3,4% in 2017.

Yesha-raadshoofd Hananel Durani gaf de schuld aan de daling van de lage bouwcijfers, gedeeltelijk als gevolg van het niet-tolerantiebeleid van de voormalige Amerikaanse president Barak Obama over de bouw van nederzettingen. Hij riep Netanyahu op om het bouw- en planningsritme op te pakken, zodat de Raad in de komende decennia zijn doel van een miljoen inwoners kan bereiken. “We moeten actie ondernemen om het momentum van de bouw in Judea, Samaria en de Jordaanvallei te versterken,” zei Tourisme Minister Yariv Levin van de Likoedpartij.

De kolonistenpopulatie is dramatisch gestegen, bijna verdrievoudigd van de populatie van 138.600 in 1995 tot 413.400 in 2017, aldus het CBS. In dit cijfer zijn niet inbegrepen de Joodse Israëliërs die zich elders voorbij de Groene Lijn hebben gevestigd zoals bv. in ‘Oost-‘Jeruzalem en de Golan, die daar volgens Hamas en Al Fatah, de VN, de EU, de Arabische Liga en de rest van de wereld ‘illegaal’ wonen.

Volgens cijfers uit 2015 van Israëli’s ministerie van Binnenlandse Zaken woonden er op dat moment ca. 20.000 Joden in ‘illegale’ gemeenten in de Golan en ca. 375.000 Joden in ‘Oost-‘Jeruzalem. Alles samen zouden anno 2019 ca. 850.000 Joden ‘illegaal’ wonen voorbij de Groene Lijn van april 1949 (aka de pre-1967 lijn).

In 2009, toen Netanyahu zijn intrede deed, telde de bevolking ca. 296.700 Joodse personen. Het steeg vervolgens met 39%, met 413.400 mensen die in 2017 in Judea en Samaria wonen. De Yesha Raad plaatst de bevolking op 435.708 in 2017 en 448.672 in 2018. Maar daarna vertonen beide databases een redelijk vergelijkbaar verhaal met betrekking tot de bevolkingsgroei elk jaar.

In 2009 groeide de bevolking met 14.900 en in 2017 steeg het met 14.100, volgens het CBS. De kleinste winst was in 2016, toen het groeide met slechts 13.300 mensen en de grootste was in 2012, toen de bevolking steeg met 16.200 mensen. Volgens de Raad steeg de kolonistenpopulatie met 15.158 in 2009 en met 14.299 in 2017. Maar het waarschuwde dat het slechts met 12.964 steeg in 2018.

De CBS-gegevens weerspiegelen ook een verschuiving in de samenstelling van de populatiestijging. Geboorten waren goed voor 71% van de bevolkingstoename in 2009, maar waren in 2017 gestegen tot 81%. Het aantal bouwprojecten dat in de afgelopen twee jaar is goedgekeurd, kan de groeivoet echter terugdringen, waardoor een instroom van nieuwe inwoners in Judea ontstaat en Samaria.

Volgens de extreemlinkse NGO Peace Now heeft de regering van Netanyahu de afgelopen twee jaar bouwvergunningen uitgereikt voor de constructie van 6.962 appartementen. De voltooiing van deze eenheden zou de bevolking met ongeveer 30.000 mensen opjagen, ongeacht nieuwe geboorten. Peace Now zei in reactie dat “de kolonisten de meest favoriete groep binnen de Israëlische samenleving waren,” met een groeipercentage dat nog steeds groter was dan de rest van het land.

Dit jaar keurde de regering plannen en offertes goed voor duizenden wooneenheden in de nederzettingen, waarvan er veel zich in gemeenschappen bevonden die waarschijnlijk geëvacueerd moesten worden in vredesakkoorden met de Palestijnen,” verklaarde de linkse NGO. “De echte reden voor de achteruitgang is niet het gebrek aan constructie, maar eerder het gebrek aan Israëlische burgers die bereid zijn naar de Westelijke Jordaanoever te verhuizen,”aldus Peace Now.

Plaatje hierboven: Oprichting van een Joods-Israëlische ‘buitenpost’ of ‘voorpost’ in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever. Nog even de Israëlische vlag op de nok van het dak gezet en een nieuwe ‘nederzetting’ is geboren. Mazzel Tov!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Settler population growth rate at lowest point in over 23 years – Settler leaders published the data as Netanyahu is in the midst of a heated campaign for the pro-settler vote, vying for it against other right-wing parties” van 9 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post